-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodOana Băluță: CpF vrea să impună o viziune Totală asupra alegerilor private...

Oana Băluță: CpF vrea să impună o viziune Totală asupra alegerilor private ale oamenilor

Oana Băluță, conferențiar universitar, membră a organizației Demos și inițiatoare a platformei RESPECT, atrage atenția că inițiativa Coaliției pentru Familie reprezintă o încercare de restrângere a drepturilor și libertăților persoanelor.

Rl: De ce această dezbatere acum și de ce credeți că a luat amploare în acest fel? Care credeți că este adevărata miză a inițiativei Coaliției pentru Familie?

Acțiunile Coaliției pentru Familie fac parte dintr-o mobilizare globală care urmărește restrângerea drepturilor și a libertăților persoanelor. Este un proiect menit să impună un nou model politic, cel al iliberalismului pe care îl vedem dezvoltat în Ungaria lui Viktor Orban, în Rusia lui Putin, în Polonia ca să dau câteva exemple. Ei sunt parte a acestei rețele internaționale, să nu uităm că, recent, la sfârșitul lunii mai, au participat prin intermediul celui care conduce Asociația Provita București la Congresul Mondial a Familiilor de la Budapesta patronat de însuși Viktor Orban și care s-a bucurat de participarea celei care este Vice-președinta Dumei Rusești.

Miza CpF este construirea unei societăți diferite care este ostilă umanismului iluminist, gândirii științifice, progresului, drepturilor omului. CpF dorește să impună o viziune Totală asupra alegerilor private ale oamenilor. În această viziune, Adevărul este unic și este al Lor. Construcția aceasta este una orwelliană. Persoanele LGBT sunt instrumentalizate acum pentru impunerea unei agende care este ostilă mai multor grupuri și teme: femeilor, accesului femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive, tinerilor prin limitarea accesului la informații privind educația sexuală etc. Este facil să mobilizezi opinia publică împotriva unui grup pe care îl transformi fictiv într-o ameninare la adresa familiei.

”Modificarea Constituției îi afectează pe toți cei care nu corespund modelului de mariaj și al celui de familie alcătuit dintr-o femeie și un bărbat. Afectează deopotrivă persoanele heteresexuale și pe cele LGBT.”, Oana Băluță, conferențiar universitar, Universitatea București 


Amploarea aceasta pe o observăm acum este una construită strategic de mulți ani. Au intrat în școlile publice, au dezvoltat parteneriate cu Ministerul Educației, au reușit să obțină sprijinul Bisericii Ortodoxe, adică al unei instituții cu o imensă putere politică și financiară, sunt sprijiniți de culte neoprotestante, au propriile platforme media și au profitat de pe urma alegerilor din decembrie 2016 când au semnat protocoale cu trei partide parlamentare PSD, PNL și ALDE pentru a forța propria agendă privind modificarea Constituției. Filiația aceasta națională și internațională dublată de o agendă urmărită strategic de foarte mulți ani explică ceea ce vedem în prezent. CpF nu a apărut peste noapte. Acum însă dat fiind oportunismul politicienilor, mizele electoraliste pe termen scurt ale partidelor politice, dar și conservatorismul care a impregnat deopotrivă PSD-ul și PNL-ul, alături de retragerea din dezbatere a USR-ului, se conturează un context de oportunități pentru CpF pe care este bine să îl înțelegem.

Dată fiind această agendă iliberală și antidemocratică pe care CpF și partenerii lor doresc să o impună, a fost fondată Platforma Respect. Noi susținem pentru drepturile și libertățile persoanelor, mai exact : egalitatea în drepturi și libertăți între toți cetățenii, fără discriminare; respectul pentru libertatea şi demnitatea umane; dreptul fiecărei persoane la viață privată și de familie; solidaritatea între toți cetățenii, valoare fundamentală a societății noastre; dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp şi de a se împlini prin educație, profesie și prin propriile alegeri legate de viața de familie; accesul femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive, dreptul copiilor şi tinerilor de a beneficia de o educaţie umanist-raţională, accesibilă tuturor;  dreptul la sănătate al copiilor și tinerilor; apartenența României la Uniunea Europeană, cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg din aceasta și cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

Rl: Pe cine și cum afectează, de fapt, modificarea Constituției?

Modificarea Constituției îi afectează pe toți cei care nu corespun modelului de mariaj și al celui de familie alcătuit dintr-o femeie și un bărbat. Afectează deopotrivă persoanele heteresexuale și pe cele LGBT.

Să vă dau un exemplu, există numeroase cupluri heterosexuale care conviețuiesc fără să fie căsătorite. La ultimul recensământ din 2011, peste 800 000 de persoane au declarat că trăiesc împreună, dar nu sunt căsătoriți. Propunerea aceasta afectează familiile monoparentale din România, sunt 626.149 de părinți singuri cu copii potrivit datelor INS.

Vreau să subliniez că singurul model agreat de CpF este familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Printre cele 5 obiective specifice ale CpF găsim și “(..) nerecunoașterea fomelor alternative de conviețuire, precum concubinajul (“uniunile civile”)”. De ce, s-ar putea întreba cineva? Fiindcă “demotivează cuplurile de la căsătorie și îi reduc importanța și unicitatea“. Vă spuneam mai sus de această viziune Totală asupra societății și a alegerilor personale. O aveți aici în condițiile în care parteneriatul civil nu este văzut ca un instrument juridic suplimentar care poate proteja oamenii, o manifestare a alegerilor diferite pe care le facem noi ca ființe umane fiindcă avem preferințe diferite și vrem să ne construim viața așa cum credem noi că este potrivit.

Rl: În opinia dvs, există o criză a familiei tradiționale?

Familia este amenințată de sărăcie, de inegalitate, de violență domestică, de lipsa parteneriatului între femei și bărbați, de nerespectarea drepturilor copiilor, de retragerea sprijinului statului din zona de armonizare a vieții de familie cu cariera (vezi dispariția apropae completî a creșelor publice și diminuarea radical a numărului grădinițelor), de lipsa locuințelor etc. Acestea generează crize în cadrul familiei.

Rl: Cum ar trebui să înțelegem și să ne raportăm la inițiativa Coaliției?

Inițiativa de modificare a Constituției nu este necesară în condițiile în care instituția căsătoriei este reglementata de articolul 48 din Constituție și de prevederile Codului Civil. Codul Civil definește deja căsătoria ca fiind posibilă doar între un bărbat și o femeie prin articolul 259. Chiar și mai mult, Codul Civil interzice și recunoașterea căsătoriilor și a parteneriatelor civile încheiate în alte state.

Demersul acesta este o încercare a unor organizații religioase sprijinite de BOR și de culte neoprotestante de a mobiliza opinia publică împotriva persoanelor LGBT. Însă, modificarea Constituției este un pas dintr-o agendă extinsă unde găsim interzicerea avortului (inclusiv in caz de viol și de incest, dacă vă uitați la documentele asumate de Asociația Provita București, membră a CpF, ori chiar și atunci când fătul are malformații grave care i-ar cauza moartea la scurtă vreme de la naștere), anularea subvențiilor publice pentru contraceptive și multe altele pe care este bine să le citim singuri, pentru a avea o privire de ansamblu.

Știți că România ocupă numărul unu în Uniunea Europeană la numărul de nașteri în rândul minorelor? În 2013, 20.000 de fete sub 19 ani au născut, iar mai mult de 700 de copii au fost născuți de alți copii adică de fete sub 15 ani. Aceste fete părăsesc școala, se confruntă cu marginalizare și excluziune socială, dar CpF se opune introducerii educației sexuale în școli și accesului la contraceptive. Avem cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, te îngrozești când vezi datele, cel mai mare număr de morți în rândul femeilor ca urmare a cancerului de col uterin, dar acum agenda publică este canibalizată de inițiativa CpF de modificare a Constituției. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă