17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodMarea finală: război şi rase

Marea finală: război şi rase

Oricât îşi doreşte FIFA să transforme fiecare Cupă Mondială într-o uriaşă demonstraţie de PR despre înfrăţirea planetară, de data asta lucrurile au ieşit cum nu se poate mai prost. Anul acesta, Cupa Mondială trebuia să vorbească lumii despre emaniciparea Africii Negre, despre noua identitate africană renăscută după secolele de colonialism şi rasism european. Dumnezeu nu este lipsit de simţul umorului şi a trimis în finală două ţări europene care sunt în acelaşi timp două mari puteri coloniale ale trecutului. Din acest punct de vedere, numai o finală Olanda-Anglia ar fi fost mai rea.

Dar şi în chestiunea „războiului cu mingea” lucrurile nu stau tocmai atât de paşnic cum ar vrea Sepp Blatter să ne facă să credem. Există un motiv pentru care olandezii au echipament portocaliu şi acest motiv are legătură aproape exclusiv cu… Spania. Este culoarea casei de Orania, iar primul prinţ Wilhelm I cel Tăcut a condus revolta provinciilor olandeze împotriva Spaniei lui Filip al II-lea (al cărui tată, Carol Quintul era olandez) şi a murit asasinat din cauza asta. De fapt, în măsura în care există Olanda de azi, acest lucru se datorează în exclusivitate Spaniei. Olanda protestantă şi-a câştigat independenţa în urma unui război de 80 de ani cu Spania şi noroc că spaniolii nu ştiu olandeză, dar imnul naţional al Olandei vorbeşte exact despre acest război şi despre… Spania.

De la spanioli, olandezii au căpătat gustul pentru  navigaţie şi cuceriri coloniale astfel că în scurtă vreme au cucerit teritorii în toată lumea, din America (New York-ul a fost iniţial New Amsterdam) până în Indonezia. Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, celebra Companie Olandeză a Indiilor Orientale şi-a stabilit un avanpost în apropierea Capului Bunei Speranţe de unde a început colonizarea Africii de Sud. Urmaşii acelor colonişti s-au numit buri (boer înseamnă fermier) şi mai târziu afrikaaner. La mijlocul secolului XX, clasa dominantă albă a inventat cuvântul apartheid, care a fost politica naţională până în 1994.

În Africa de Sud segregarea rasială a inclus şi sportul. Astfel, albii nu joacă fotbal, ci rugby (unde deţin titlul mondial) şi cricket. Fotbalul este sportul negrilor îmbrăţişat ca atare de Congresul Naţional African. Acum, dacă Olanda a câştigat finala, ar fi ca şi cum, din punct de vedere simbolic, negrii ar înmâna titlul foştilor stăpâni. De aceea, negri sud-africani au ţinut cu Spania, iar albii cu Olanda.

 

Sepp Blatter făcea ieri presiuni pentru a-l aduce pe Nelson Mandela să înmâneze Cupa învingătorilor, dar acesta părea să se codească invocând faptul că are 92 de ani. Dar adevărul este că nimănui nu i-ar scăpa ironia că Mandela înmânează cupa unei echipe care are un antrenor care se numeşte De Boer.

Cele mai citite

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...

Mark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem de rezultatul alegerilor din SUA

Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm...

VIDEO Elena Lasconi și-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale: „În 2024 putem termina ce am început în 1989“

Elena Lasconi şi-a depus, marţi, candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central. Președinta USR a declarat că îi reprezintă pe românii care se simt trădați...
Ultima oră
Pe aceeași temă