Anul acesta se implinesc 1900 de ani de cand Dacia a fost colonizata de romani. Acum, dupa atata amar de vreme, tara noastra continua sa simta influenta Romei. De aceasta data insa, urmasii romanilor nu mai vin cu sabiile si arcurile, ci cu investitii de sute de milioane de euro.
Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Italia a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, potrivit datelor furnizate de Camera de Comert Italiana pentru Romania. In conformitate cu aceste date, Italia continua sa fie primul partener comercial al tarii noastre, pe 31 decembrie anul trecut aceste tranzactii reprezentand peste 9,3 miliarde de euro, adica 16,9% din volumul total al schimburilor comerciale. Dar mult mai important este faptul ca in tara noastra investitiile italiene sunt cele mai mari din Europa de Est
Defalcat, italienii se situeaza pe primul loc la export cu 94,27 miliarde de euro, adica 19,2% din total, si tot pe primul loc la importuri, cu marfuri de 5,03 miliarde de euro provenind din peninsula, adica 15,5% din total. In consecinta, rezulta un sold net al balantei comerciale favorabil Italiei, de 762,03 milioane de euro.
Pe primele sase luni ale acestui an balanta pare insa a se fi inclinat, timid, ce-i drept, in favoarea Romaniei. Pana la 30 iulie 2006, spre Italia au plecat marfuri in valoare de 2,33 miliarde de euro (18,4% din totalul exporturilor romanesti), in timp ce valoarea importurilor a fost de numai 2,28 miliarde de euro (15,3% din total). Principalele categorii de marfuri care fac obiectul exporturilor romanesti sunt textilele, incaltamintea, masinile, aparatele si instalatiile electrice.
Locul cinci la capital investit
Din punctul de vedere al investitiilor realizate in Romania, pe data de 30 iunie 2006 Italia ocupa primul loc dupa numarul de firme (peste 20.000 de societati comerciale cu participare italiana) si locul cinci in ceea ce priveste valoarea capitalului investit (aproximativ 780 milioane de euro). Principalele domenii de activitate spre care s-au indreptat investitorii italieni sunt industria usoara, constructiile si agricultura. Este de notorietate faptul ca mii de hectare de teren din Banat au fost cumparate de-a lungul anilor de italieni, fie pentru agricultura, fie pentru speculatiile imobiliare care vor putea fi facute dupa aderare.
In afara de zona Banatului, prezenta italiana este semnificativa si in Bucuresti, Transilvania (indeosebi Cluj si Sibiu), precum si in Oltenia.
Oamenii de afaceri romani care apeleaza la serviciile Camerei de Comert Italiene pentru Romania sunt interesati indeosebi de gasirea unui partener pentru realizarea de investitii si de gasirea unui furnizor. In principal, sunt la mare cautare producatorii de masini si utilaje industriale. O categorie restransa, spun oficialii Camerei, solicita informatii privind infiintarea unei societati comerciale sau a unui punct de lucru in Italia. De altfel, valoarea investitiilor romanesti in Italia este extrem de redusa, ridicandu-se la numai un milion de euro.