2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodGemul de rubarba scoate Saschizul in Europa

Gemul de rubarba scoate Saschizul in Europa

» Fundatia Adept, cu patroni englezi, vrea sa vanda in toata lumea gemul de rubarba, o planta ce creste prin curtile sasilor din Ardeal.

» Planta seamana cu un brusture, are gust acru si este raspandita in sudul Transilvaniei.

» La Saschiz (Mures), britanicii vor sa construiasca o bucatarie profesionala, in care sa adune femeile din sat si sa faca gemuri traditionale fara conservanti si cu zahar putin.

Daca i-ar fi spus cineva Caterinei Schaaser, o sasoaica din satul Saschiz (Mures), cu cativa ani in urma ca "rabarbarul" din fundul curtii o s-o scoata in Europa, s-ar fi prapadit de ras. Adica brusturele ala, din care maica-sa si bunica-sa faceau compot si-l mai foloseau la gem doar in anii cu fructe putine, sa fie atat de cautat de straini? Caterina Schaaser a ajuns s-o traiasca si pe asta: gemul de "rabarbar" (denumirea saseasca a rubarbei) se vinde acum cu aproape 5 euro borcanul de o suta de grame (recipient minuscul importat din Marea Britanie), fiind foarte cautat de turistii straini care vin la Saschiz, la Crit sau la Viscri, iar o fundatie infiintata de doi britanici vrea sa-l scoata la export dupa ce a fost deja apreciat la expozitiile internationale de mancare traditionala. Din acest moment practic incep problemele Caterinei, pentru ca de unde sa scoata atata "rabarbar", cand stie doar ca are o tufa in fundul curtii ei, mai e una pe la maica-sa si in rest mai sunt radacini pe la vreo doua-trei femei in sat?

Saschizul, un sat sasesc cu 2300 de locuitori, situat la granita judetului Mures, pe drumul Brasov-Sighisoara, este pe cale sa ajunga "colonie" englezeasca precum "vecinele" Crit sau Viscri. In aceasta din urma localitate, printul Charles al Marii Britanii, prin Fundatia "Mihai Eminescu", a cumparat mai multe proprietati, iar an de an vin aici din ce in ce mai multi turisti din toata Europa. Fundatia Adept, infiintata de Nat Page, fost prim-secretar al Ambasadei Marii Britanii in Romania, si Jim Turnbull, directorul unei companii ce ofera consultanta in promovarea investitiilor si dezvoltarea afacerilor, a luat Saschizul sub aripa incercand sa valorifice exact ce are satul de oferit: conditii de turism cultural si rural, biodiversitate naturala, istorie si mancare traditionala si sanatoasa. Adept (initialele de la "Dezvoltare agricola si protectia mediului in Transilvania") beneficiaza de suportul financiar al unor companii multinationale importante, are sediul in centrul satului si a deschis aici un punct de informare turistica si un magazin de vanzare a gemurilor traditionale. Chiar daca in Saschiz nu exista inca pensiuni agroturistice, localitatea este des calcata de vizitatori, in special straini. Dupa cum ne spun angajatii Adept, numai in luna iulie au trecut pragul punctului de informare 500 de oameni, iar cei mai multi dintre ei au cumparat gemuri de fructe de padure si de rubarba, care costa in jur de 5 euro borcanul de o suta de grame. "Scopul nostru este sa ajutam micii fermieri locali sa-si promoveze produsele. Cele de origine animala sunt mai greu de exportat, dar cu gemurile este mai usor. Deocamdata vindem doar aici, in magazinul din Saschiz, dar vrem sa ajungem sa exportam. Am inceput sa construim o bucatarie moderna agreata de Uniunea Europeana, altfel nu putem vinde afara. In aceasta bucatarie vor avea acces producatorii de gemuri locali, care vor putea lucra intr-un mediu controlat", spune Cristi Gherghiceanu, directorul Adept.

Magazinul din Saschiz este acum aprovizionat cu gemurile facute de Caterina Schaaser, sotia viceprimarului localitatii, si de alte doua-trei femei din zona, care primesc un euro pentru fiecare borcan. "Banii astia sunt pentru munca, in plus le dam zaharul si le platim si fructele. Vreau sa spun ca initial au fost neincrezatori ca va fi cineva interesat de gemul lor. Anul trecut, in decembrie, patru doamne de aici au fost la o expozitie in Italia (n.r. – «Terra Madre – Salone del Gusto» de la Torino, targ anual de produse naturale) si au vazut ca oamenii sunt interesati de bucataria locala; au avut mare succes acolo, in special cu gemul de rabarbar, dar si cu celelalte gemuri", mai spune directorul Adept, care este convins ca deja multi straini doresc sa vada locurile de unde provin aceste produse atat de bune la gust si sanatoase, motiv pentru care fundatia organizeaza si cursuri de agroturism pentru localnici, astfel incat acestia sa poata sa-si primeasca oaspetii cum se cuvine.

A facut 60 de borcane de gem din trei tufe de rubarba
Caterina Schaaser, nevasta viceprimarului din Saschiz, se bucura de buna reputatie de a fi mare specialista in gem de rubarba, produs promovat inclusiv de Slow Food, organizatie internationala care lupta impotriva mancarurilor de tip fast-food si promoveaza bucataria traditionala.
"Inainte, daca nu erau fructe intr-un an, ma gandeam: oare din ce sa fac gem? Pai din rabarbar, amestecat cu corcoduse, ca astea se coc devreme. Mai faceam si numai din rabarbar. Acuma s-a intamplat asa: au venit englezii la Saschiz, au stat la noi la masa si ii ziceau lui Cristi ca ar vrea gem. Eu taceam din gura, nu indrazneam sa le spun de rabarbar. Dar cand au plecat englezii am spus la Cristi ca se poate face gem din rabarbar, el nu auzise de asta, da’ a zis sa facem. Le-am dat la englezi, le-o placut mult, mai ales ca e asa acrisor, nici zahar mult nu se pune." Da’ de unde planta asta? "Sasii o avut-o, eu nu-mi aduc aminte sa fi fost prin gradinile romanilor. Mama facea vara compot sau zeama, era bun cand veneai de la camp. Sunt radacini crescute prin gradina, nu le-a plantat nimeni. Eu am trei tufe in spatele casei si din alea am facut gem. 60 de borcane mi-o iesit anul trecut si cu astea am mers in Italia la expozitie. Acum as vrea sa fac mai mult, ca vin turisti, care stiti cum cumpara? Nebunie. Numai neamul meu cand vine din Germania… cat o cumparat eu am ramas trasnita! Da’ ce-ati cumparat asa? Voi nu faceti? ii intreb. Ei zic nu. Acum trebuie sa mai gasesc rabarbar, pe la matusi, vecine. Nici nu stiu de unde sa mai iau…", povesteste Caterina.
Viceprimarul Ion Schaaser crede ca trecerea pe care o au la straini gemurile de rubarba si de fructe de padure ar putea aduce avantaje comunei, dar, din pacate, "femei care sa le faca mai sunt doar vreo doua-trei, ca nu se mai gasesc asa multe gospodine la Saschiz". Dupa cum spune Schaaser, primaria din Saschiz colaboreaza cu fundatia Adept pe aproape toate proiectele acesteia, deoarece alte sanse de dezvoltare nu mai are comunitatea locala, destul de imbatranita si formata acum preponderent din rromi (70%) si romani, dupa plecarea masiva a sasilor in anii ’90.

I-a stat la masa chiar "boss"-ul de la Slow Food

La cativa kilometri mai spre Brasov, in satul Crit, Elena Suciu este si ea mare producatoare de gemuri de rubarba si fructe de padure. Se lauda ca i-a stat la masa chiar Carlo Petrini, presedintele organizatiei mondiale Slow Food, adus sa-i guste mancarurile de cei de la fundatia Adept si care s-ar fi declarat incantat de bucatele pe care i le-a pus femeia in fata, cum ar fi ceaun de ied, bulz in jar, si evident, gemuri locale. Elena Suciu povesteste ca a invatat sa faca gem de rubarba de la o batrana sasoaica si ca a fost uimita sa constate ca, desi romanii nu stiau la ce se foloseste planta, aceasta era cunoscuta de englezi sau de olandezi. Elena Suciu mai merge sa vanda gemuri la Bucuresti, la prezentari de mancaruri traditionale, actiuni organizate de Muzeul Taranului in colaborare cu Adept, si spune ca se face coada cand ea si celelalte femei din sat isi scot borcanele cu bunatati pe tejghea. Elena Suciu crede ca un euro pe borcan, cat ii plateste Adept, nu este un pret grozav, numai ca spera ca in curand sa aiba unde sa vanda mai mult pentru a putea face bani seriosi din pasiunea sa pentru bucataria traditionala saseasca.

ETALON
» SASCHIZ, DAT CA EXEMPLU DE COMISIA EUROPEANA

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat un concurs la care au fost invitate sa participe toate localitatile care au un produs particular si poate fi "branduit" in UE. Numit "Descopera Europa ta", proiectul beneficiaza de promovare la televiziunea nationala si are ca scop incurajarea comunitatilor locale sa-si directioneze eforturile spre acele produse si servicii care le-ar putea aduce beneficii economice si care le-ar individualiza in Europa. In cadrul acestui concurs, comuna Saschiz a fost selectata de organizatori pentru exemplificare tocmai pentru gemul de rubarba.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă