Acum 69 de ani, la data de 1 iunie 1946, mareșalul Ion Antonescu a fost executat prin împușcare în curtea închisorii Jilava.
Ion Antonescu (1882 – 1946) a fost conducător al statului român între anii 1940 – 1944, perioadă în care România a fost aliată cu Germania hitleristă.
La data de 23 august 1944, România a întors armele împotriva Germaniei, trecând de partea Națiunilor Unite, iar mareșalul Antonescu a fost arestat.
Procesul lui Ion Antonescu s-a desfășurat în perioada 7 – 18 mai 1946.
Tribunalul Poporului l-a găsit vinovat de „cea mai mare crimă petrecută în istoria poporului român, alăturându-se Germaniei hitleriste la agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietică, care doreau o colaborare paşnică cu poporul român”.
La unul dintre interogatorii, Ion Antonescu a declarat următoarele: „Nu aveam nicio altă ieșire. România era total izolată. La toți miniștrii străini la care m-am adresat, toți mi-au refuzat orice sprijin. Pe bază că nu pot să acorde, în circumstanțele internaționale de atunci, niciun sprijin României”.
Ion Antonescu a mai fost găsit vinovat și pentru deportarea în Transnistria a populației de origine evreiască din Basarabia, din Bucovina și din Vechiul Regat (Transilvania fiind, până la 23 august 1944, sub ocupația Ungariei horthyste).
Regele Mihai a refuzat cererile de grațiere
Sentința de condamnare la moarte s-a pronunțat la data de 20 mai 1946. Ion Antonescu și ceilalți condamnați au făcut cereri de grațiere către regele Mihai, dar acestea au rămas fără rezultat. Mareșalul Antonescu a cerut să fie executat de armată, dar judecătorii l-au refuzat – probabil din teama că soldații vor refuza să îndeplinească ordinele.
Sentința de condamnare la moarte a fost dusă la îndeplinire de gardienii închisorii Jilava, în ziua de 1 iunie 1946, la ora 18,03.
Ion Antonescu, declarat criminal de război, a fost executat în Valea Piersicilor din curtea închisorii Jilava, împreună cu unii dintre foștii săi colaboratori: Mihai Antonescu (fost vicepreședinte al Consiliului de Miniștri), Constantin Vasiliu (fost comandant al Jandarmeriei) şi Gheorghe Alexianu (fost guvernator al Transnistriei).
Pus la zid, Mihai Antonescu a refuzat să fie legat la ochi. După salva de focuri a gardienilor, toți condamnații s-au prăbușit la pământ. Pentru siguranță, șeful gardienilor s-a apropiat de aceștia și le-a mai tras fiecăruia câte un glonț în cap, cu revolverul.
Medicul care asista la execuție nu a confirmat decesul, așa că șeful gardienilor a mai tras încă trei focuri în corpul mareșalului Antonescu.
Medicul a consemnat moartea lui Ion Antonescu în jurul orei 18,15.
Desfășurarea execuției a fost consemnată într-un proces verbal întocmit de o comisie specială constituită de Parchetul Tribunalului Ilfov. Toate cele patru cadavre au fost transportate la crematoriu si incinerate.
Imaginile documentare s-au păstrat în arhiva Ministerului Justiției.
Citește și: De câte ori sărbătorim Ziua Victoriei