0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleFood"Ferma" printului Charles, o casa saseasca

„Ferma” printului Charles, o casa saseasca

„Ferma” din localitatea brasoveana Viscri a printului Charles de Wales, subiect publicat in zeci de ziare, este, de fapt, o simpla casa saseasca. Dupa ce a vazut zona, mostenitorul Coroanei britanice a decis finantarea unor lucrari de restaurare pentru aproximativ 12 case sasesti din satul pierdut intre dealurile inverzite ale Ardealului si intre „legendele urbane”, ce incep a se tese in jurul sau.
Asezarea e fermecatoare, viata e simpla, aceeasi de sute de ani, oamenii sunt harnici, veseli si primitori. Nu li se pare nimic anormal sa aiba printre ei ca vecin un print. Il inteleg, avand in vedere ca odata ajuns acolo e tare greu sa mai pleci. Localitatea Viscri (Deutschweisskirch, in germana) e greu de gasit pe harta si mai greu de reperat in teren.
Satul cu aproape 450 de case nu e la sosea (E60) si de aceea a scapat de navalirile pustiitoare ale turistilor moderni amatori de senzational si servicii „all inclusive”. Adevarul e ca daca vrei sa gasesti asezarea medievala, situata la circa 30 de km de Sighisoara, trebuie sa vrei neaparat sa strabati cei sapte kilometri ce o despart de soseaua principala.
Drumul e pietruit, dar nu e deloc cel mai bun tratament pentru o masina de familie. Vara e plin de gropi si prafuit cat cuprinde. Nu va lasati intimidati, acestea sunt capcanele puse in calea turistilor „la costum”, ce se tem sa nu-si strice luciul impecabil al pantofilor!
Ca sa ajungi la Viscri trebuie sa vrei sa intri in praf sau sa treci dealurile calare, precum celebrul Charles, printul mostenitor al coroanei britanice. Surprizele pe care le afli la destinatie merita insa tot efortul.

Povestea adevarata

„Ati venit pentru ferma printului Charles? Din pacate nu va pot oferi nimic senzational. Uf, Doamne, povestea asta prinde niste dimensiuni de nebanuit”, spune, zambind, Caroline Fernolend, presedinta din Romania al Fundatiei „Mihai Eminescu” (MET), infiintata la Londra in anii '80 si aflata sub inaltul patronaj al mostenitorului coroanei britanice. Ea cunoaste ultimele „noutati” publicate pe tema interesului princiar manifestat fata de satele sasesti din Ardeal si in special pentru „ferma” din satul Viscri.
„Oamenii au inteles gresit… Au tradus gresit cuvantul "farm" din engleza. Pentru noi nu prea e adecvat, printul nu cumpara nici o ferma, cel putin nu in sensul romanesc al cuvantului. Nu o cumpara, o sa primeasca o donatie din partea fundatiei, atunci cand lucrarile de restaurare vor fi gata. Majestatea Sa stie despre ce este vorba, a fost solicitat sa-si dea acordul pentru donatie si a declarat ca va primi casa daca aceasta va fi restaurata in forma originala si daca este libera. Printul Charles nu vrea sa ia casa unei familii care are nevoie de ea”, mai spune Caroline Fernolend.

Casa pe strada
cu „sipot”

Este vorba de o casa saseasca veche, superba, aflata inca in ample lucrari de restaurare, asezata aproape de „capatul satului”, pe strada larga, cu „sipot”, strajuita de pomi fructiferi, ce duce inspre gradinita pentru copii, inspre Biserica Alba si spre „Cafe Artizanat”, cel mai in voga local al satului. Pe terasa micuta din fata intrarii, in ceea ce alta data a fost o pivnita foarte folositoare la casa de om gospodar, poti oricand sa „ciugulesti” un dejun frugal cu bunatati de prin partile locului -branzeturi, mezeluri, paine proaspata, tuica si vinuri bune – sau poti lua un dejun serios in cel mai caracteristic stil ardelenesc.

Un refugiu modest pentru un print discret

Casa din Viscri si-a pastrat toate caracteristicile originale de constructie, asa cum isi doreste si printul Charles. Are o curte larga, inverzita, cu pomi fructiferi si multa verdeata. Ca orice locuinta traditionala a unei familii de sasi, imobilul a fost construit cu intentia de a adaposti doua generatii din familie: „batranii” in „Casa mica” si „tinerii” in „Casa mare”.
In fata cladirii, la cativa metri buni distanta de zona circulata a strazii, stau de sute de ani un par batran, cu fructe foarte gustoase, si o banca pentru odihna „de duminica” a gospodarului. A fost a unei familii de sasi care a plecat in Germania imediat dupa anii '90. „In casa a ramas o doamna in varsta pe care fundatia noastra a avut-o in grija pana la 91 de ani. Doamna s-a stins insa din viata si atunci am luat legatura cu fiul sau stabilit in Germania, iar el a fost de acord sa ne vanda casa pentru a o restaura. Casa mica este deja gata, dar mai este mult de lucru la Casa mare. Cred ca nu vom termina mai devreme de anul viitor, daca doriti sa ma intrebati cand va fi pusa la dispozitia printului Charles. Va spun sincer, cu tot interesul creat in jurul subiectului, ne si temem deja de momentul respectiv. Printul este o persoana foarte discreta, este patronul spriritual al Fundatiei "Mihai Eminescu" si a fost foarte amabil atunci cand ne-a dat voie sa-i folosim numele in beneficiul activitatilor noastre”, a mai afirmat presedinta din Romania a „Mihai Eminescu Trust”. Invatatoare la scoala din Viscri, ghid turistic si cultural, consilier local, Caroline Fernolend, in varsta de 43 de ani, este alaturi de familia sa (sotul si fata de 22 de ani) flacara vie a comunitatii din satul brasovean, pierdut intre codrii de stejar.

Cele mai citite

Anxietatea de la apus, un fenomen tot mai întâlnit în rândul adulților

Anxietatea de la apus, un fenomen tot mai întâlnit în rândul adulților, nu are un diagnostic medical oficial, dar este recunoscută de experții în...

Românii au luat cu asalt mall-urile, în a doua zi de Crăciun

În a doua zi de Crăciun, mall-urile din România au fost pline de vizitatori care au venit să profite de reducerile de sezon și...

Accident cumplit pe DN2 între un autoturism și o cisternă. Sunt trei morți, printre care și un copil

Trupurile neînsufleţite a trei persoane au fost găsite în autoturismul care a luat foc, joi, în a doua zi de Crăciun, pe drumul naţional...
Ultima oră
Pe aceeași temă