Panica s-a instalat în comuna gălățeană Drăgușeni după ce analizele unei profesoare de la școala din satul Adam au demonstrat că aceasta ar fi bolnavă de tuberculoză și după ce au fost testați cei 361 de elevi ai școlilor din satele Adam și Fundeanu s-a descoperit că și 18 dintre aceștia erau infectați cu TBC. Potrivit directorului școlii, la începutul anului școlar profesoara avea analizele medicale în regulă, dar a început să se simtă rău în luna decembrie. Ulterior, s-a descoperit că este bolnavă de TBC și a fost alertată conducerea inspectoratului școlar, care a dispus testarea tuturor elevilor.
„În jurul datei de 15 decembrie, profesoara de religie și-a dat seama că se simte rău. Și-a făcut analizele și atunci a aflat că suferă de TBC. Am anunțat mai departe, la Inspectorat și s-a dispus ca toți copiii să fie testați. Au fost testați 361 de copii, atât de la școala generală din Adam, cât și din Fundeanu. Copiii care au fost depistați pozitiv au fost internați, dar în urma anchetelor s-a stabilit că aceștia s-au îmbolnăvit în familie, unde sunt cazuri vechi de TBC”, a spus Claudia Dăscălescu, directoarea Școlii generale din satul Adam. Conducerea Direcției de Sănătate Publică a confirmat cazurile de infectare.
„A fost confirmat un caz de tuberculoză, la o profesoară, de pe raza comunei Drăgușeni. În urma anchetei epidemiologice au fost testați la tuberculină, IDR, un număr de 361 de elevi. Dintre aceștia, 18 au prezentat reacție pozitivă la IDR. 12 dintre ei au rămas internați la Spitalul TBC Galați pentru evaluări suplimentare”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galați. Starea copiilor este bună, însă vor rămâne internați. Dată fiind concluzia anchetei DSP, că elevii s-au îmbolnăvit în familiile lor, este foarte posibil ca profesoara să fi luat infecția de la elevi. Medicii atrag atenția că tuberculoza poate face victime din orice grupă de vârstă, profesie, statut social. Infectarea cu Bacilul Koch se produce pe cale respiratorie.
Manifestările de tuberculoză pot fi diferite (tuse care nu trece după 3 săptămâni de tratament, durere surdă sau vie la nivelul toracelui, lipsa poftei de mâncare, oboseală, transpiraţii, stare de subfebrilitate, uneori expectorație). TBC se poate localiza şi în alte zone ale corpului, nu numai în zona pulmonară. Prezentarea la medicul de familie şi la medicul specialist de Pneumoftiziologie este obligatorie, pentru asigurarea tratamentului şi evitarea răspândirii bolii. Tuberculoza este vindecabilă. Tratamentul este strict supravegheat şi gratuit. Acesta trebuie respectat pe toată perioada aplicării schemei terapeutice pentru a preveni recăderi şi dezvoltarea rezistenţei la tuberculostatice.