2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodE85 - o piata lunga de 30 km

E85 – o piata lunga de 30 km

Judetul Vrancea detine peste 40% din totalul suprafetei cultivate cu vita-de-vie din intreaga tara, fiind principalul bazin viticol al Romaniei. Cu toate capriciile vremii din aceasta vara, inundatii, ploi torentiale, dar mai ales grindina, productia de struguri la hectar este buna, incadrandu-se intre 10 si 18 mii de kilograme. Marea nemultumire a podgorenilor ramane pretul mic al strugurilor. Nici vinul nu se mai vinde cum se vindea, un litru are preturi care echivaleaza cu suma ceruta pentru o sticla de apa minerala. Pentru intretinerea unui hectar de vie, suma cheltuita anual este in jur de o mie de euro.
Viticultorii din podgoriile Cotesti, Urechesti, Tamboiesti, care se intind paralel cu drumul european E 85, isi desfac productia in parcarile aflate de-a lungul acestei artere, pe o distanta de peste 30 de kilometri, intre Tamboiesti si Garoafa. Ei au ales aceasta cale de vanzare deoarece sunt nemultumiti de pretul oferit de marile unitati de vinificatie. Viticultorii fac de multe ori troc cu faina de grau ori cu cartofi cu clientii veniti din judetele Harghita, Neamt, Covasna, Brasov sau Sibiu.

Preturi de achizitie mici

Principala unitate de achizitie a strugurilor din Panciu este „Veritas” SA, care primeste si in acest an struguri de la particulari pentru procesare, oferind celor interesati o cantitate de vin de 60% din totalul receptionat. Vinul poate fi tinut in custodie. Preturile practicate pe piata strugurilor din Vrancea variaza intre 10.000 si 12.000 de lei vechi/kilogram (pentru cei de vin) si 20.000-25.000 de lei (pentru cei de masa, cu bob mare). Marii procesatori din vinificatie nu ofera decat maximum 9.000 de lei/kilogram.

Concurenta serioasa facuta de micile crame

In zona podgoriei Odobestiului, lucrurile stau mai prost. Viticultorii din aceasta zona au o singura unitate mare care detinea, pana in urma cu doi ani, monopolul achizitiei de struguri – „Vincon” SA Focsani. „Vincon” plateste strugurii la concentratia de zahar. Astfel, preturile de achizitie variaza intre 7.000 de lei, pentru un continut de 190 de grame, si 9.000 de lei pentru o concentratie de 240 grame de zahar pe kilogramul de struguri.
Cramele mai mici din aceasta zona – in numar de 15 – au inceput de cativa ani sa faca o reala concurenta „Vinconului”.

Strugurii, vanduti pe marginea drumului

Chiar de la intrarea in Vrancea, din dreptul comunei Tamboiesti pana la Urechesti, Cotesti, chiar si mai departe, pana aproape de Garoafa, pe o distanta de peste 30 de kilometri, se pot vedea pe marginea soselei E 85 sute de viticultori care si-au scos productia la vanzare in lazi, saci de plastic, cosuri, carute, remorci sau masini. De partea cealalta a ineditei piete se afla moldovenii (din Suceava sau Neamt), ardelenii (din Covasna, Harghita, Brasov sau Sibiu) sau bucurestenii si ploiestenii. Tranzactiile se fac pentru cantitati cuprinse intre cateva sute de kilograme si cateva tone. Pentru a se evita situatiile neplacute de genul inselarii la cantar sau a schimbarii soiului de struguri cu unul inferior, cumparatorii au legat, de ani de zile, legaturi de prietenie cu podgorenii din zona, cunoscandu-se foarte bine unii cu altii. Sunt cazuri cand cumparatorul asteapta cateva ceasuri bune pana cand podgoreanul ii culege strugurii doriti, livrandu-i proaspeti. Intr-o astfel de zi, producatorul poate vinde pana la doua-trei tone de struguri, care sunt cantariti sac cu sac pe cantare de baie, neomologate. Oricum, pretul este acceptabil, asa ca nimeni nu-si face probleme pentru doua-trei sute de grame in plus sau in minus la sac. Pretul strugurilor din zona Tamboiesti – Cotesti este cuprins intre 10.000 si 12.000 de lei pe kilogram pentru cei de vinificatie si 20.000-30.000 de lei pentru cei de masa sau compot.

Trocul – moneda de schimb a secolului 21

Trocul este si el o forma de schimb care revine in forta la inceput de secol 21. Sucevenii, nemtenii, harghitenii sau covasnenii aduc in Vrancea cartofi si faina de grau, in speranta ca vor putea face un schimb avantajos. Schimbul se face kilogram pe kilogram in cazul cartofilor si la rata de 1,5 kilograme de struguri la un kilogram de faina. Cartofii si faina sunt musai de cea mai buna calitate.
Pana la inceputul lunii noiembrie, comertul cu struguri de pe marginea soselei este de-a dreptul infloritor. Un podgorean poate castiga pana la 200 milioane de lei din vanzarea productiei de pe un hectar de vie. Ulterior, viticultorii isi vor scoate la vanzare vinul obtinut din productia acestui an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă