1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDezbaterile RL Matei Păun: "România ar putea deveni Canada Europei"

Dezbaterile RL Matei Păun: „România ar putea deveni Canada Europei”

Matei Păun, fondator şi managing partner BAC Investment Bank, este invitatul ediţiei din 10 aprilie a emisiunii de radio online „Dezbaterile României libere”. Află din această emisiune ce crede Matei Păun despre capitalismul haotic, dezvoltat în România începând din 90′ încoace dar şi care sunt soluţiile pentru ca România să iasă din impas. Ar putea deveni ţara noastră Canada Europei?

BAC este un grup regional de bănci de investiţii axat pe servicii de corporate finance (finanţarea întreprinderilor) şi consultanţă pentru piaţa de capital în economiile emergente din Europa, cu birouri la Bucureşti, Sofia, Belgrad şi Minsk.

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online „Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 13.00-14.00. 

Cele mai importante declaraţii din emisiune:

Matei Păun consideră că sunt două elemente principale care au dus la criza din ultimii ani. „Pe de o parte o politică monetară mult prea relaxată a băncii centrale americane… iar pe de altă parte sistemul de reglementare financiar asupra băncilor s-a dovedit a fi foarte şubred”. Această combinaţie de bani foarte ieftini cu o lipsă de reglementare, crede el, a dus la nişte excese şi nişte dezechilibre.

“Nu putem compara salvarea sistemului financiar american în 2008 cu criza Ciprului din 2013.” Păun consideră că Grecia, Cipru, sau SUA sunt discuţii diferite referitor la crizele din aceste ţări şi la cum, respectiv cât au afectat ele lumea. Legat de criza din România Păun spune că s-au făcut multe greşeli atât din partea guvernanţilor, cât şi din partea Băncii Naţionale a României. Deşi ţara noastră nu ar fi putut evita criza au existat şi ţări care ne oferă contrariul, cum ar fi Polinia, care nu a intrat în recesiune.

“Miezul problei legat de reglementarea băncilor este cum interpretezi anumite lucruri. Ajungem foarte repede într-o zonă subiectivă. Felul în care considerăm că un anumit credit este sau nu este performant ne duce foarte repde către o zonă subiectivă”. Păun spune că este o iluzie să credem că reglementarea bancară este o ştiinţă exactă, având în vedere că sistemul bancar se beazează foarte mult pe interpretări. “Nu te poţi baza doar pe indicatori, trebuie să intri în profunzime, ceea ce necesită, bineînţeles, timp şi efort.”

Păun consideră că a cere eliminarea statului din sistemul economic pe motiv că este corupt nu reprezintă cea mai bună alegere. “Eliminarea statului din ecuaţia economică nu va rezulta într-o ţară mai prosper, mai echilibrată. Ţările, de fapt, cu creştere economică sustenabilă deseori sunt state cu economii centralizate, în care rolul statului există, însă este îngrădit.”

“Nu eliminarea statului ne va aduce bunăstare, ci o reformă profundă a statului. România are nevoie de un stat puternic şi competent… Iar pentru a ajunge acolo avem nevoie de o clasă politică ce poate fi trasă la răspundere. Adevărul este că clasa politică în România nu a fost niciodată trasă la răspundere.” Păun consideră că aşa-zisele schimbări care au loc o dată cu alegerile nu funcţionează deoarece nu există o diferenţiere ideologică, o fragmentare în interiorul clasei politice. „În România există triburi, găşti care fac tot felul de alianţe, care se metamorfozează în tot felul de coaliţii.”

Având în vedere că alegătorii nu au o alternativă autentică „ei sunt obligaţi să aleagă între aceste găşti politice, care sunt toate la fel.”

Păun crede că România se poate redresa numai prin investiţii şi printr-o mai bună guvernare, respectiv ptrintr-o responsabilizare a clasei politice, dacă nu chiar prin schimbarea ei. El spune că sunt numeroase proiecte care aşteaptă să fie dezvoltate numai în sectorul energetic, fără a mai vorbi de necesitatea unei reţele de autostrăzi şi de dezvoltarea celorlalte sectoare industriale.  

 

Cele mai citite

Donald Trump plănuiește retragerea SUA din OMS în prima zi de mandat

Donald Trump intenționează să scoată Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) chiar în prima zi a unui eventual nou mandat prezidențial, pe...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului. Supermarketurile din România își ajustează programul de funcționare, oferind posibilitatea clienților să-și organizeze cumpărăturile în mod eficient. Carrefour, Kaufland...
Ultima oră
Pe aceeași temă