2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCum să câştigi 100.000 de euro pe an investind într-o masă care...

Cum să câştigi 100.000 de euro pe an investind într-o masă care zboară

Iluzionismul a explodat în România. Tot mai mulţi aşa-zişi magicieni organizează spectacole, în general televizate, din care câştigă zeci de mii de euro. Ce nu ştiu însă spectatorii este că majoritatea trucurilor folosite de iluzionişti sunt incredibil de ieftine şi pot fi realizate de oricine, cu ajutorul unor accesorii cumpărate de pe Internet.

 

Oricine poate deveni magician dacă e dispus să cheltuie câteva zeci sau sute de dolari. Preţul variază în funcţie de cât de complex arată numărul menit să oprească răsuflarea audienţei. Comerţul cu ustensile şi accesorii pentru iluzionism este foarte dezvoltat în Occident şi un român care visează la o carieră în domeniu poate cumpăra de la trucuri clasice, cu cărţi de joc, până la accesorii mai complexe cum ar fi cutia din care dispare asistenta.

VEZI VIDEO ÎN STÂNGA ARTICOLULUI

Scoţi fum din mâini cu 180 de dolari

Nu e dificil să găseşti online astfel de instrumente care te transformă dintr-un om obişnuit într-un „magician”. Noi am avut nevoie de doar câteva minute pentru a obţine pe Internet „lingura care se îndoaie cu puterea minţii”. Preţul: 197 de dolari. De fapt, scamatoria e simplă. Lingura în cauză e confecţionată dintr-un material special care seamănă cu metalul şi care rămâne neschimbat la temperatura camerei. Dar dacă intră în contact cu căldura corpului uman, acesta începe să se îndoaie. Magic. Pentru a „crea fum din propria mână”  trebuie să cumperi cu 180$ un set de cartuşe de fum şi câteva accesorii care te ajută să le prinzi de corp în aşa fel încât, chiar dacă ridici mânecile cămăşii tot rămân ascunse publicului. Apoi, spre uimirea naivilor, poţi face cât de mult fum vrei. Şi după cum ne asigură site-ul ellusionist.com „în curând se va putea cumpăra şi fum colorat”.

Oferta online cea mai variată este pentru clasicele scamatorii cu cărţi de joc, care pot fi executate inclusiv pe stradă (la noi, mari specialişti sunt magicienii Alin Blaine şi Johannes) şi pentru trucurile cu monezi pe care le ascunzi după urechea unui voluntar din public şi le scoţi din locuri cu totul neaşteptate.  Astfel, un pachet care îţi permite să ghiceşti ce carte a fost trasă de un naiv din faţa ta costă doar 16$.  Pentru 35$, primeşti un set de cărţi care te ajută să scoţi cei patru aşi fără ca tu măcar să te uiţi la pachet. 

Iepurele sare din cutie dacă sari tu cu banul

Nu ai nevoie de mult talent pentru a deveni artist de ocazie. Cumperi cu 30 de dolari  un CD cu 20 de trucuri pe care să le faci pe stradă, exersezi de câteva ori acasă, apoi ai şanse mari să apari la o emisiune de divertisment la televizor. Suntem siguri că oricare dintre voi a văzut măcar o dată artişti autohtoni sau internaţionali făcând iepuri, porumbei sau diverse lucruri să apară sau să dispară din cutii.  O astfel de cutie şmecherească am găsit-o la mâna a doua, pentru 45$, pe site-ul de tranzacţii online eBay.com. Dacă vreţi să luaţi o cutie premium, operaţiunea e la fel de simplă, dar mai costisitoare: plătiţi prin card 202$ şi obţineţi o reducere de 20$ de la eBay.  O ladă în care puteţi introduce o femeie, şi săbiile pe care „le înfigeţi”, costă câteva sute de dolari. Iar dacă vreţi să închideţi gura spectatorilor cârcotaşi, puteţi să vă legaţi mâinile, în direct, cu o pereche de cătuşe speciale care pot fi achiziţionate de la magictricks.com pentru 8$.  În fine, dacă ai de gând să oripilezi audienţa tăindu-ţi o mână te va costa 125$ un cuţit „magic” şi accesorile aferente, la magicworld.uk.

50 de spectacole pe lună

Iluzioniştii români, chiar şi cei bine cotaţi, nu sunt străini de această piaţă a scamatoriilor. Magicianul Robert Tudor, cu numeroase apariţii televizate, are o adevărată slăbiciune pentru trucul prin care face o masă să leviteze. L-a folosit la spectacolele pentru copii, dar şi în alte  evenimente printre care „Campionatul naţional de Slamdunk”. Iluzionistul recu-noaşte că „acest număr cu masa se poate cumpăra”. „O astfel de masă costă, dacă o cumperi de la cel care a inventat trucul, de la 2.500 de euro în sus. Sunt mese care ajung la 4-5.000 de euro.” Robert Tudor nu neagă că sunt şi mai ieftine pe Internet. „Sunt chinezeşti”, ne avertizează totuşi magicianul. S-ar putea să se dezlipească după prima levitaţie. Dar, o astfel de masă poate fi cumpărată online, de pe site-ul floatingtables.com la diverse preţuri: 497$, 600$, 385$. Bonus, vânzătorii virtuali ne şi iluminează: masa levitează susţinută de un dispozitiv antigravitaţie pus în lemn şi ascuns de o faţă de masă specială. Iluzionistul Tudor recunoaşte că afacerea îi merge foarte bine: „Anul trecut, am avut câteva sute de spectacole. De exemplu, în luna decembrie în jur de 50 de spectacole. În medie, sunt cam între 30 şi 50 de spectacole pe lună. Tariful e în funcţie de complexitatea numărului de magie”.

continuare în pagina 2

50.000 de euro – să zbori deasupra publicului

Masa – identică cu cea a magicianului Robert Tudor – e înălţată cu aceleaşi mişcări profesioniste şi de magicianul Augustin la un eveniment din Bacău. Şi acesta recunoaşte că la mijloc e vorba de o iluzie. De altfel, Augustin a editat chiar el un DVD cu trucuri explicate, pe care l-a vândut cu 59 de lei. „Produsele de iluzionism pot fi cumpărate din magazinele specializate, dar cei mai vechi şi cu experienţă aleg să şi le con-fecţioneze singuri. Motivul ar fi că sunt foarte scumpe. De exemplu, o masă care levitează poate costa şi 2.000 de euro. O levitaţie în care magicianul să zboare pe deasupra publicului costă minim 50.000 de euro.” La o adică, în viitor, am putea asista la apariţia unei noi fiţe printre copiii de bani gata – cine îşi cumpără cele mai tari, nu maşini, ci numere de magie şi iluzionism… Şi lui Augustin îi merge fantastic: „Preţul pe care compania mea îl percepe pentru un spectacol este cel al unui artist de top care reuşeste să facă aproximativ 200-250 de spectacole anual în oraşe din toată ţara.” 

VEZI VIDEO ÎN STÂNGA ARTICOLULUI

La televizor, cu 18 dolari

Nu ne-am propus să verificăm cu minuţiozitate câte dintre trucurile prezentate de iluzioniştii autohtoni sunt cu adevărat originale şi câte sunt cumpărate de pe Internet. Dar într-o singură după amiază i-am prins aproape pe toţi „cu cioara vopsită”.  La postul B1 TV, la fosta emisiune Naşul, a apărut „fantasticul magician Johannes” care a determinat,  prin propriile sale puteri, o piuliţă să se deşurubeze singură.

Doar că un dispozitiv denumit „piuliţa care se eliberează singură din şurub”  era de vânzare pe e-Bay pentru 18$. „De pe net am cumpărat doar consumabile, cum le spunem noi magicienii, în rest cele mai serioase trucuri se vând în sistem închis în cluburi şi cu angajamente scrise de a respecta anumite cerinţe ale inventatorului. Există magazine unde se comercializează aşa ceva şi de unde cei pasionaţi pot cumpăra diferite accesorii, dar ceea ce nu ştie publicul larg este că poţi fi foarte dezamăgit după ce ai cheltuit o mulţime de bani să descoperi că nu poţi face acel truc deoarece nu ştii elementele de bază ale acestei arte”, ne-a explicat iluzionistul.

Johannes este unul dintre cei mai scumpi „magicieni” români. Pe site-ul unei agenţii de impresariat care intermediază spectacole pentru acesta aflăm că pentru o singură apariţie tariful pentru Johannes este între 1.000 şi 2.000 de euro. Asta deoarece notorietatea lui a crescut o dată cu emisiunea I.Real, difuzată de Pro TV. Într-una dintre ediţii, iluzionistul a mers pe apă. Scamatoria este extrem de simplă şi a fost explicată de iluzionistul occidental Val Valentino, într-un celebru serial difuzat de HBO – pur şi simplu se montează în apă, la mică adâncime, dispozitive de plastic transparent, invizibile pentru telespectatori şi pe care calcă magicianul.  Costuri? Câteva sute de lei, pentru achiziţionarea plasticului. 

Iluzionistul Alin Blaine: „Nu mai vreau să trăiesc în minciună”

Iluzionistul Alin Blaine a fost intens promovat, mai ales în emisiunea lui Dan Capatos „Un show păcătos”, unde a ridicat doar „cu puterea minţii” o bancnotă. Am găsit însă de cumpărat, tot pe Internet, cu 9$, o bandă specială de elastic, invizibilă pentru spectatori, care te ajută să realizezi aceeaşi performanţă. Între timp, Alin Blaine şi-a schimbat religia şi asta l-a făcut să renege tocmai cariera care i-a adus bani şi faimă. „După ce înveţi foarte multe numere, după ce treci printr-o şcoală, la un moment dat legi atât de bine numerele între ele că spectatorii nu îşi mai dau seama că e o iluzie. Eu personal am fost autodidact. Am învăţat după anumite DVD-uri ale lui David Blaine (cunoscut iluzionist american), de exemplu. Majoritatea iluzioniştilor de la noi din ţară s-au uitat şi ei pe Internet, au mai pus mâna pe o sculă şi au devenit iluzionişti. Toate sculele pe care le am eu, le am din America. Iniţial, am susţinut că levitaţiile sau spartul diferitelor obiecte le realizez pe baza puterii mele speciale. Este fals. Tot ceea ce fac este fals, tot ceea ce fac ceilalţi iluzionişti, inclusiv gen David Coperfield, este fals, este o iluzie, este un truc. Când nu mai poţi să trăieşti în minciună, dai pe faţă tot ce ai făcut. Acum, diferenţa dintre mine şi ceilalţi iluzionişti este alta: pe mine nu o să mă mai vedeţi la televizor decât ca să le spun oamenilor să se pocăiască”, ne-a declarat Alin Blaine.

 

Site-uri de unde poţi cumpăra magie

 

magicworld.co.uk: cuţitul care taie mâna;

magictricks.com: cătuşele pentru evadări spectaculoase;

floatingtables.com: mese care levitează;
 
aliexpress.com:
şurubul care se desface singur.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă