31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCum aratฤƒ "norocelul" preลŸcolarilor cu handicap

Cum aratฤƒ „norocelul” preลŸcolarilor cu handicap

Un psiholog din Bacฤƒu a deschis, încฤƒ din 2006, unul din primele centre de zi dintre România pentru copiii cu handicap fizic, de vârstฤƒ preลŸcolarฤƒ. Proiectul, început pe banii iniลฃiatoarei, reprezintฤƒ o alternativฤƒ la învฤƒลฃฤƒmântul special, dovedit dฤƒunฤƒtor copiilor cu o vârstฤƒ atât de fragedฤƒ.

Doar un noroc poate face sฤƒ-ลฃi pฤƒstrezi copilul lângฤƒ tine, în România, dacฤƒ acel copil are un handicap. Pentru cฤƒ altfel ar trebui sฤƒ-l trimiลฃi, încฤƒ de la 3 ani, într-un centru de învฤƒลฃฤƒmânt special, unde sฤƒ înveลฃe, atât cât poate, nu numai culturฤƒ generalฤƒ, dar, mai târziu, la vârsta adolescenลฃei, ลŸi o meserie. Dar dacฤƒ acel copil, mai ales unul care abia a deschis ochii în lume, nu are decât handicap fizic, însฤƒ din punct de vedere intelectual este perfect normal, atunci învฤƒลฃฤƒmântul special nu este o soluลฃie viabilฤƒ. Tocmai din cauzฤƒ cฤƒ micuลฃul nu stฤƒ alฤƒturi de pฤƒrinลฃii lui.

„Nu e bine sฤƒ duci copilul de trei ani într-o ลŸcoalฤƒ specialฤƒ. El trebuie sฤƒ stea lângฤƒ pฤƒrinลฃii lui. Copiii normali, intelectual, trebuie susลฃinuลฃi, mai ales de familie. Dacฤƒ nu se întâmplฤƒ aลŸa, îi poลฃi pierde ลŸi intelectual”, este opinia psihologului Adriana Ionica RoลŸu din Bacฤƒu. Ne spune de la început cฤƒ a pornit totul aruncându-se cu capul înainte. „Ca berbecii”. Pentru a oferi copiilor de vârstฤƒ preลŸcolarฤƒ ลŸansa de-a rฤƒmâne lângฤƒ pฤƒrinลฃii lor. Asta înseamnฤƒ sฤƒ creezi un centru de zi, la care pฤƒrinลฃii sฤƒ-ลŸi aducฤƒ odraslele, de la opt dimineaลฃa, ลŸi sฤƒ le ia înapoi acasฤƒ la patru sau la cinci dupฤƒ-amiaza. Iar în tot acest timp, la Centrul de zi „Norocelul”, copiii primesc cele dintâi informaลฃii din cultura generalฤƒ, pentru cฤƒ sunt prichindei între 3 ลŸi 6 ani, li se oferฤƒ mâncare caldฤƒ, un program de somn, dupฤƒ-amiaza, iar la finalul zilei jocuri cu amprentฤƒ pedagogicฤƒ. Pฤƒrinลฃii lor nu plฤƒtesc nimic pentru toate aceste servicii. Dar asta înseamnฤƒ un efort susลฃinut pentru Adriana, care trebuie sฤƒ caute sponsori, susลฃinând un sistem ale cฤƒrui costuri se ridicฤƒ anual la aproximativ 30.000 de lei – plata utilitฤƒลฃilor, a materialelor didactice, mâncarea pentru copii, obiectele igienico-sanitare. Dar toate acestea pฤƒlesc în faลฃa unei realitฤƒลฃi de zi cu zi. „Când vฤƒd cฤƒ acel copil se transformฤƒ în bine, cฤƒ intelectul sฤƒu progreseazฤƒ, este cea mai mare satisfacลฃie pentru mine”, zice Adriana, nedespฤƒrลฃitฤƒ de zâmbetul ei cald.

ลžcoalฤƒ ลŸi pentru pฤƒrinลฃi

Avem în faลฃa noastrฤƒ o femeie, pe Adriana RoลŸu, care lucreazฤƒ în sistemul învฤƒลฃฤƒmântului special de stat, fiind ลŸefa Centrului de Recuperare ลŸi Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitฤƒลฃi „Condorul” din Bacฤƒu. Lucreazฤƒ la stat din 2001. Dar în 2006 s-a întâmplat ca unii pฤƒrinลฃi din Bacฤƒu, care aveau copii de peste 3 ani, cu un anumit grad de handicap fizic, însฤƒ copii normali din punct de vedere intelectual, sฤƒ nu doreascฤƒ sฤƒ-ลŸi dea odraslele în învฤƒลฃฤƒmântul special. ลži atunci a apฤƒrut din partea Adrianei ideea de a crea organizaลฃia care are un nume elocvent – Asociaลฃia „Sprijin pentru pฤƒrinลฃi”.

Problema cea mai mare, în cazul în care ai un copil cu un anumit grad de handicap, este nu numai cฤƒ trebuie sฤƒ-l trimiลฃi, de la 3 ani, la o ลŸcoalฤƒ specialฤƒ. Mai grav e cฤƒ acea ลŸcoalฤƒ poate fi în cu totul alt oraลŸ decât în localitatea de domiciliu a copilului respectiv. Deci, în cazul pฤƒrinลฃilor din Bacฤƒu, ei ar fi trebuit sฤƒ-ลŸi trimitฤƒ odraslele la ลŸcoli cu un anumit profil, în funcลฃie de handicapul copiilor lor, dar ลŸcoli care sunt la zeci sau chiar sute de kilometri distanลฃฤƒ de Bacฤƒu, adicฤƒ la IaลŸi, la Buzฤƒu, la Târgu Frumos sau chiar la BucureลŸti. Tocmai asta n-au acceptat aceลŸti pฤƒrinลฃi, sฤƒ-ลŸi trimitฤƒ copiii atât de departe. E clar cฤƒ ลŸi-ar fi vฤƒzut copiii destul de rar, doar când aveau bani de drum sฤƒ se ducฤƒ pânฤƒ la ei, pentru cฤƒ nu vorbim de niลŸte oameni de bani-gata, din câte ni se spune.

Adriana s-a dus mai întâi, în 2006, la autoritฤƒลฃile locale, sฤƒ obลฃinฤƒ aprobarea pentru proiectul ei. Din fericire, zice ea, n-a întâmpinat greutฤƒลฃi, Primฤƒria Bacฤƒu oferindu-i un spaลฃiu, în localul unei grฤƒdiniลฃe, în care sฤƒ se desfฤƒลŸoare activitatea Centrului de zi „Norocelul”, în acelaลŸi timp fiind încheiat ลŸi un protocol între nou-înfiinลฃata asociaลฃie ลŸi Inspectoratul ลžcolar Judeลฃean Bacฤƒu. Asta, în condiลฃiile în care în România existฤƒ deja stabilite standarde pentru activitatea centrelor de zi, unde se oferฤƒ atât educaลฃie, cât ลŸi mâncare, dar ลŸi programul de somn pentru copii. Partea birocraticฤƒ fiind rezolvatฤƒ, s-a trecut la înscrierea copiilor la „Norocelul”. E drept cฤƒ, spaลฃiul fiind limitat de o singurฤƒ salฤƒ de clasฤƒ, nu puteau fi primiลฃi mulลฃi copii. La ora actualฤƒ, sunt înscriลŸi aici doar 11 copii de vârstฤƒ preลŸcolarฤƒ, deลŸi mai sunt cereri pentru încฤƒ cel puลฃin 20. Dar nefiind spaลฃiu suficient, nu poลฃi sฤƒ înghesui atâลฃia copilaลŸi într-o singurฤƒ încฤƒpere. Pe lângฤƒ cei 11 copii care sunt aduลŸi la programul zilnic, mai sunt încฤƒ încฤƒ 14 copii care vin, la numite intervale de timp, pentru diverse programe de terapie, cum ar fi logopedia sau kinetoterapia. Tot aici existฤƒ ลŸi un fel de ลŸcoalฤƒ pentru pฤƒrinลฃi. Cei maturi învaลฃฤƒ de la Adriana cum sฤƒ se poarte cu copiii lor, copii care au fie deficienลฃe de vedere, fie locomotorii. Dar al cฤƒror intelect este fฤƒrฤƒ cusur. „Primul lucru pe care îi învฤƒลฃ pe pฤƒrinลฃi este sฤƒ se poarte normal cu copiii lor, sฤƒ-i trateze ca pe niลŸte oameni normali”, ne descrie psihologul.

Sprijin de la Ambasada Marii Britanii

Adriana are, la rândul ei, doi copii – absolut normali – din toate punctele de vedere. Te-ai aลŸtepta poate sฤƒ auzi cฤƒ femeia asta are în familia ei persoane cu handicap ลŸi de aceea se implicฤƒ ลŸi public în favoarea acestui gen de oameni. Dar în cazul ei nu e deloc aลŸa. „Sunt doar un om”, îmi rฤƒspunde ea sec când o invit sฤƒ-ลŸi schiลฃeze, în câteva cuvinte, propriul portret. Explicaลฃia pentru comportamentul ลŸi ideile sale de azi vine de la faptul cฤƒ mama ei a fost, la rândul sฤƒu, psiholog, tot în învฤƒลฃฤƒmântul special. ObiลŸnuia sฤƒ-ลŸi ia fiica la ลŸcoala specialฤƒ, sฤƒ-i arate copiii de acolo, mediul acela.

„Am învฤƒลฃat de la mama cฤƒ, dacฤƒ pot sฤƒ fac bine pentru cei din jurul meu, atunci sฤƒ nu stau pe gânduri, sฤƒ-l fac”, completeazฤƒ femeia. AลŸa se face cฤƒ, peste ani, cu aceeaลŸi meserie ca ลŸi mama ei – psiholog, dar ลŸi cu aceleaลŸi preocupฤƒri, în învฤƒลฃฤƒmântul special, Adriana a organizat, în Bacฤƒu, campanii pentru ajutorarea nevฤƒzฤƒtorilor. A fฤƒcut un lucru simplu atunci, sฤƒ le arate oamenilor care vฤƒd cum e sฤƒ nu ai vedere. A ieลŸit pe stradฤƒ ลŸi i-a îndemnat pe trecฤƒtori sฤƒ-ลŸi punฤƒ o bandฤƒ pe ochi, apoi sฤƒ încerce sฤƒ traverseze un bulevard, ajutându-se doar de celelalte simลฃuri ลŸi de baston. „Toลฃi cei care au trecut prin acest test s-au speriat”, ne povesteลŸte gazda noastrฤƒ.

A mers apoi prin ลŸcoli, prin instituลฃii, vorbindu-le oamenilor despre ideile ei, despre cum vrea sฤƒ-i ajute pe cei lipsiลฃi de ajutor. „Dacฤƒ stai de vorbฤƒ cu oamenii, simplu, firesc, îi faci sฤƒ înลฃeleagฤƒ ce planuri ai”, zice femeia. AลŸa a reuลŸit sฤƒ adune în jurul ei o întreagฤƒ echipฤƒ de voluntari – e vorba de zeci de oameni, printre care elevi, studenลฃi, oameni de diverse profesii. Ei au ajutat-o pe Adriana din 2006 încoace, de când a deschis Centrul de zi „Norocelul”, sฤƒ ofere educaลฃie ลŸi consiliere copiilor veniลฃi aici. O profesoarฤƒ de limba englezฤƒ îi învaลฃฤƒ pe micuลฃi graiul lui Shakespeare, eseistฤƒ ลŸi un specialist în kinetoterapie, un profesor de pian. Mai nou, un stomatolog îi primeลŸte gratuit pe copii la consultaลฃie, în cabinetul sฤƒu.

Pe „fir” a intrat ลŸi Ambasada Marii Britanii la BucureลŸti, care, aflând de ceea ce se întâmplฤƒ la Bacฤƒu, vrea sฤƒ organizeze în cadrul „Norocelului” un program de terapie prin muzicฤƒ ลŸi arte plastice. Copiii care vin zilnic la program sunt supravegheaลฃi ลŸi îndrumaลฃi de un psihopedagog ลŸi un lucrฤƒtor social. Interesul englezilor este explicabil, susลฃine Adriana, în condiลฃiile în care, în Occident, centrele de zi pentru copiii cu handicap au devenit un fapt normal de mulลฃi ani încoace. Cât timp sunt la muncฤƒ, în timpul zilei, pฤƒrinลฃii îลŸi aduc odraslele în aceste centre, luându-le seara acasฤƒ. Se merge tocmai pe ideea ca aceลŸti copii sฤƒ nu fie scoลŸi din comunitate ลŸi mai ales sฤƒ nu stea departe de pฤƒrinลฃii lor. Pe când la noi, în România, o asemenea idee cum este cea pusฤƒ în practicฤƒ acum de Adriana RoลŸu la Bacฤƒu este abia în stadiul deschizฤƒtorului de drum. „Cel puลฃin în zona Moldovei, n-am auzit sฤƒ mai fie un asemenea centru de zi”, conchide sufletul proiectului bฤƒcฤƒuan.

Proiect început cu bani de acasฤƒ

Mobilier, calorifere, centralฤƒ termicฤƒ, instalaลฃie electricฤƒ, pereลฃi vฤƒruiลฃi în culori calde. Tot ce vedem aici a început, în 2006, de la efortul unei femei care a fฤƒcut funcลฃional acest nou model educativ. ลži totuลŸi, vorbim de un bugetar. Soลฃul ei însฤƒ lucreazฤƒ în Marea Britanie. El îi trimitea bani. Adriana a investit o parte din ei pentru copiii cu mai puลฃin noroc. Care au totuลŸi ลŸansa de a veni zilnic la „Norocelul”…

Centrul de zi „Norocel”

3 ani – vârsta de la care un copil cu handicap poate fi dus într-o ลŸcoalฤƒ specialฤƒ.

2006 – anul înfiinลฃฤƒrii Asociaลฃiei „Sprijin pentru pฤƒrinลฃi” din Bacฤƒu

3 – 6 ani reprezintฤƒ vârsta copiilor înscriลŸi în Centrul de zi „Norocelul” din Bacฤƒu.

11 copii vin zilnic aici ลŸi alลฃi

14 periodic, la diverse terapii.

30.000 de lei anual este necesarul fondurilor pentru activitatea acestui centru, bani strânลŸi din sponsorizฤƒri.

Cele mai citite

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ a validat demisia lui Dmitro Kuleba

Rada Supremฤƒ ucraineanฤƒ (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentatฤƒ รฎn ajun...

Marcel Ciolacu s-a รฎntรขlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, joi, 5 septembrie, de premierul israelian Benjamin Netanyahu. โ€žRomรขnia ลŸi Guvernul susลฃin dreptul Israelului la autoapฤƒrareโ€, a transmis...

Vladimir Putin o susศ›ine pe Kamala Harris pentru a fi preศ™edinte al SUA

PreลŸedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi cฤƒ o susลฃine pe candidata democratฤƒ Kamala Harris, actualul vicepreลŸedinte al SUA, รฎn alegerile prezidenลฃiale americane din...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ