29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodCroatia – o criminalitate ce se vrea europeana

Croatia – o criminalitate ce se vrea europeana

» Pozitia geografica a Croatiei, tara aflata la rascrucea principalelor axe de circulatie din Balcani, a atras de multa vreme atentia diferitelor grupari criminale transnationale din Europa.

» Se poate spune ca mafiile sunt singurele structuri ale fostei Iugoslavii care au ramas intacte.

» Inainte vreme, traficul cu masini furate din Vest era atat de prosper incat circulau glume precum: "Un panou turistic pe granita croata spune: «Veniti in Croatia, masina dumneavoastra e deja aici»".

In ce priveste violenta cotidiana, Croatia este considerata a fi unul dintre cele mai sigure si pasnice locuri din Europa. Cu toate astea, Croatia a figurat de multe ori in presa internationala pentru o serie intreaga de spectaculoase asasinate si infruntari violente intre mafiile locale. Croatia si-a inceput negocierile cu Uniunea Europeana si se considera ca ea ar putea deveni al 27-lea membru al UE anul viitor, insa problema coruptiei si cea a criminalitatii organizate sunt departe de a fi rezolvate. Cele doua probleme sunt in general interconectate, insa in Croatia aceasta alianta dintre coruptie si criminalitate a capatat dimensiuni mai mari decat in alte parti. Sigur, toate celelalte tari care au iesit din comunism au cunoscut, la randul lor, sau cunosc in continuare, atat coruptia, cat si restructurarea criminalitatii.

 

In Croatia insa, ambele fenomene mai au in spate si mostenirea razboiului si a crimelor comise in timpul recentului razboi. Criminalitatea organizata din Croatia nu este insa doar un fenomen domestic. Unele grupari au venit din afara tarii. Pozitia geografica a Croatiei, care ocupa cea mai mare parte a Coastei Adriatice si se afla la rascrucea principalelor axe de circulatie din Balcani, a atras de multa vreme atentia diferitelor grupari criminale transnationale din Europa.

Originea mafiilor croate
Dupa ce s-a declarat independenta de Iugoslavia, Croatia a fost prinsa intr-un razboi civil intre majoritatea croata si minoritatea sarba sprijinita de Belgrad. Foarte rapid, comunitatea internationala a impus un embargo asupra livrarilor de armament, embargo care privea nu numai Serbia, dar si tarile agresate de Serbia: Croatia si Bosnia. Acest embargo
s-a dovedit insa a fi un cadou pentru Milosevici, dat fiind ca armata sarba era foarte bine echipata, spre deosebire de armata croata, pusa pe picioare in pripa, nepregatita si rau inarmata. Croatia a fost nevoita sa caute si sa achizitioneze in mod ilegal, pe piata neagra, armament de contrabanda, deseori de calitate indoielnica. Banii nu erau insa o problema, dat fiind ca milioanele de croati din strainatate erau gata sa finanteze razboiul de eliberare.

 

Croatia a reusit astfel sa-si modernizeze armata intr-un timp-record si, in cele din urma, sa castige razboiul. Lucrul este foarte important si trebuie retinut daca dorim sa intelegem care sunt adevaratele radacini ale criminalitatii organizate din Croatia. Multi dintre cei care au participat la finantarea razboiului au devenit ulterior multimilionari si foarte prosperi "oameni de afaceri". Istorii foarte stranii au iesit la iveala. Din ce in ce mai multi fosti soldati au povestit cum armele care le erau destinate nu au ajuns niciodata pana la ei, si asta, chiar cand luptele erau in toi si cand ar fi fost nevoie de acel armament. S-a mai aflat ca unii "patrioti" croati cumparau in realitate armament de la sarbi, pe care il revindeau apoi pe un pret mult mai ridicat in Croatia. Contrabanda cu armament din Serbia se explica, de altfel, prin faptul ca majoritatea luptatorilor croati facusera serviciul militar in Iugoslavia si stiau foarte bine sa foloseasca armamentul aflat in posesia sarbilor, mai degraba decat armamentul mai sofisticat adus din afara.

 

In paralel cu asta, functiona o uriasa contrabanda cu petrol. Embargoul care i se impusese Serbiei interzicea livrarile de petrol. Croatia si celelalte tari din regiune nu erau insa atinse de asta, asa incat a fost de la inceput limpede ce profituri se puteau trage de aici. Multi croati au descoperit de indata un troc foarte lucrativ, care consta in a le livra petrol sarbilor in schimbul armelor de care croatii aveau nevoie, si asta, chiar in vreme ce luptele continuau. O serie de mafii prospere s-au nascut astfel pe spatele cadavrelor care zaceau pe campul de lupta.

Criminalitatea la putere  
In acest moment are loc in Croatia procesul unui general si fost viceministru al Apararii care s-a imbogatit deturnand banii si bijuteriile ce-i fusesera incredintate pentru a cumpara armament. General in timpul razboiului, Vladimir Zagorec a devenit ulterior unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Croatia si un foarte mare antreprenor. Se mai crede ca dupa incetarea razboiului in Croatia el a vandut armament la negru in Bosnia, Kosovo sau in alte parti ale Europei. Se mai stie si ca fosti militari croati au ajutat sarbi acuzati de crime de razboi sa se ascunda in Croatia. Asa se face ca unii dintre cei care ordonasera masacrarea civililor croati au fost ajutati sa se ascunda de catre fostii lor inamici, toti acestia fiind considerati "luptatori pentru libertate" de catre taberele lor respective.

 

Lucrul nu este insa de mirare: criminalitatea organizata nu tine cont de nationalitate, credinta sau convingeri personale. Gangsterii din toate tarile din Balcani au colaborat in timpul razboaielor chiar si cand tarile lor se razboiau. Intr-un fel, se poate spune ca mafiile sunt singurele structuri ale fostei Iugoslavii care au ramas intacte. Croatia este poate cel mai bun exemplu. In spatele asasinatelor despre care lumea interlopa croata isi mai aminteste se aflau, pe langa croati, si o serie de sarbi, bosniaci sau bulgari. Politiile si serviciile speciale ale tarilor din regiune au inceput sa coopereze abia dupa ce oameni dintre cei mai importanti au fost omorati, totul culminand cu asasinarea in 2003 a prim-ministrului sarb Zoran Dindic. Abia atunci guvernantii au inteles ca numai prin cooperarea intre politii poate fi controlata o lume criminala care s-a internationalizat si care a inceput sa practice "globalizarea" mai repede decat guvernele.

 S-a vazut ca mafiile, foarte bine structurate, pot ucide cu usurinta ziaristi, avocati, judecatori si politicieni. Cooperarea dintre politii a dus deja la disparitia unora dintre bandele organizate din Balcani.

Diversitatea criminalitatii croate
Croatia a oferit intotdeauna minunate conditii pentru spalarea banilor. Miliarde de euro au fost spalati prin cumpararea si vanzarea de case si terenuri, in special pe Coasta Dalmata. In afacerile dubioase cu terenuri si vile sunt implicati nu doar croati, ci si foarte multi straini pe care pana acum nu i-a intrebat nimeni de unde le vin averile. Sume colosale au mai fost spalate si in timpul privatizarii. In acest moment sunt judecati in Croatia practic toti membrii conducerii fostului fond de stat al privatizarii, cu totii fiind acuzati de coruptie. Chiar daca, desigur, coruptie nu inseamna neaparat criminalitate organizata, in realitate granita dintre ele este aproape invizibila. O alta activitate importanta a retelelor criminale din Croatia este traficul de droguri, alcool sau tigari.

 

Se banuieste chiar ca Ivo Pukanic, editorul-sef al saptamanalului "National", care a fost asasinat anul trecut in plina strada in Zagreb, ar fi fost victima "mafiei tigarilor" despre care ancheta. O activitate criminala care aproape a disparut in ultima vreme, nemaifiind profitabila, consta in participarea la imigratia ilegala in UE. Afacerea era rentabila atunci cand romanii si bulgarii aveau nevoie de vize pentru a ajunge in UE. Croatia era o zona de tranzit: romanii si bulgarii puteau ajunge in Austria sau Italia traversand aceasta tara si Slovenia. Dupa ce Romania si Bulgaria au intrat in UE, activitatea a continuat o vreme, "clientii" provenind atunci din Kosovo, Albania si tari asiatice, dar astazi pana si asta a incetat.

Tot asa, s-a diminuat si traficul cu masini furate. Piata croata nu e prea buna pentru asta, iar sistemele de detectare si control ale politiei au devenit foarte sofisticate. Inainte vreme insa, traficul cu masini furate din Vest era atat de prosper incat circulau glume precum: un panou turistic pe granita croata spune: "Veniti in Croatia, masina dumneavoastra e deja aici".

Particularitatea mafiilor croate
Mafiile croate importante nu se mai ocupa de multa vreme de mici furtisaguri. Astazi s-au dezvoltat foarte mult cibercriminalitatea, fraudele pe internet si falsificarea cartilor de banca. In acest sens retelele croate colaboreaza cu cele din Bulgaria si Romania. Mai recent, multi s-au specializat in controlarea agentiilor de pariuri si a meciurilor de fotbal. Croatii sunt atat de performanti in trucarea meciurilor incat s-au extins pana si in Germania. Cat despre agentiile de pariuri, in Croatia ele pot fi vazute la fiecare colt de strada. Croatia mai constituie insa un caz aparte si prin faptul ca in privinta ei, spre deosebire de alte tari balcanice, nu se banuieste nici un fel de legatura stransa intre criminalitatea organizata si lumea politica. Uniunea Europeana nici nu mentioneaza, de altfel, vreo suspiciune de acest tip in evaluarile sale periodice ale gradului de pregatire a Croatiei pentru a deveni membru UE.

 

Nu acelasi lucru se poate spune insa despre coruptie, care cangreneaza intreaga activitate publica a structurilor statului. Cu toate acestea, o serie de asasinate recente, amenintarile formulate la adresa unor politiceni, precum si violentul atac care a avut loc, nu de mult, impotriva unui jurnalist au starnit ingrijorare la Bruxelles, unde a inceput sa se puna intrebarea daca intr-adevar Croatia are capacitatea institutionala de a se integra in UE. Multa vreme in Croatia presa, si nu clasa politica, a condus campania impotriva criminalitatii organizate, ceea ce si explica, de altfel, atatea acte de violenta impotriva jurnalistilor. O recenta remaniere guvernamentala a dus la inlocuirea ministrului de Interne, a celui al Justitiei si a sefului serviciilor secrete.

 

Colaborarea din ce in ce mai stransa cu tarile din regiune incepe, de asemenea, sa isi arate rezultatele. Politia a anuntat, de altfel, ca asasinii jurnalistului Pukanic au fost arestati si ca in curand vor fi arestati si comanditarii. Trebuie spus insa ca dorinta de a intra in UE nu e singura explicatie a zelului de care Croatia face brusc dovada, cat mai ales faptul ca orice element negativ in imaginea externa a tarii risca sa aiba un efect nedorit asupra milioanelor de turisti straini pe a caror venire anuala se bazeaza intreaga economie a tarii.

»  Croatia a oferit intotdeauna minunate conditii pentru spalarea banilor. Miliarde de euro au fost spalati prin cumpararea si vanzarea de case si terenuri, in special pe Coasta Dalmata. In afacerile dubioase cu terenuri si vile sunt implicati nu doar croati, ci si foarte multi straini pe care pana acum nu i-a intrebat nimeni de unde le vin averile. Sume colosale au mai fost spalate si in timpul privatizarii.

Cele mai citite

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă