2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodColosul rus, disecat amical

Colosul rus, disecat amical

» Un "forum-barometru", la origine, pentru Polonia, si din ce in ce mai mult international-european.

» Conferinta Economica Europa-Rusia va prilejui o larga dezbatere multidisciplinara, pe teme de interes major, pentru o mai buna intelegere a dinamicii relatiilor Europei cu gigantul rus.

» 2006 a confirmat toate tendintele observate anterior in dezvoltarea statului rus.

 

Omul cu bani nu se duce nicaieri fara rost. El nu se va duce la munte in septembrie. Prin urmare, Forumul Economic de la Krynica, in Beskizii polonezi, trebuie sa aiba un ceva special ca sa atraga peste o mie de persoane ultraocupate tocmai in aceasta perioada a anului. (…) Forumul de la Krynica este cel mai precis barometru al (evolutiei) Poloniei. Oaspetii nu vin la acest forum doar pentru dezbaterile de aici, pentru ca Forumul este un excelent prilej de a stabili noi contacte si de a face schimb de idei".
Am citat dintr-un articol aparut mai demult in influenta publicatie economica Forbes. Intre timp, aceste forumuri au crescut si mai mult in importanta si, in acelasi timp, si-au extins aria geografica si tematica. Am ajuns astfel, zilele acestea, la cel de-al treilea Forum Economic Europa-Rusia, la Viena, intre 22 si 24 aprilie.

Institutul-Fundatie pentru Studii Rasaritene
I se spune, pe scurt, "Institutul Rasaritului". A fost infiintat in 1992, in Polonia. De la bun inceput, si-a propus sa stimuleze cooperarea intre tarile europene, indeosebi intre tarile din Europa Centrala si de Est. Numeroasele proiecte ale institutului, desfasurate la niveluri diferite, au contribuit la crearea si dezvoltarea legaturilor politice, economice, culturale si stiintifice intre statele regiunii.
Cel mai important proiect al Institutului Rasaritului este Forumul Economic, considerat din ce in ce mai mult o replica central-est-europeana la mai celebrul Forum Mondial de la Davos.
Institutul isi propune, programatic, promovarea educatiei politice si sociale, servind astfel interesele Poloniei si ale altor tari din Europa Centrala si de Est; promovarea cooperarii economice, stiintifice, tehnologice si culturale; sprijina si efectueaza initiative multilaterale in aceste domenii; actioneaza in interesul cooperarii si cresterii increderii intre tarile regiunii; sprijina si efectueaza activitati si proiecte prin care ajuta persoane si comunitati sa inteleaga mai bine procesele declansate de transformarea economiilor planificate central in state moderne, democratice, cu economii de piata libera.

Abordare multilaterala
Cele doua zile ale Conferintei Economice Europa-Rusia vor prilejui o larga dezbatere multidisciplinara, pe teme de interes major, pentru o mai buna intelegere a dinamicii relatiilor Europei cu gigantul rus.
Problematica centrala va fi largita inca de la prima dezbatere, consacrata perspectivelor cooperarii Europa-Rusia-Statele Unite.
O problema de mare actualitate o constituie politica UE si cea a Rusiei fata de regiunea sud-caucaziana si zona Marii Negre. Ea va fi dezbatuta tot in prima zi a conferintei, alaturi de "Valorile europene si societatea rusa", "Ariile de cooperare si de confruntare, UE-Rusia-Statele Unite" si "Sectorul energetic al Rusiei si nevoia Europei de resurse naturale". Ultima dintre temele mentionate este de imediata actualitate, existand in Vest numeroase voci ingrijorate din cauza crescandei dependente a tarilor UE de gaze naturale extrase in Rusia.
In a doua zi a conferintei, politicieni, economisti si analisti vor incerca sa prezica viitorul noului Acord de Parteneriat si Cooperare (APC). Acest acord constituie baza bilaterala a relatiilor Uniunii Europene cu Rusia. Incheiat in 1997 pe o perioada de zece ani, acordul va fi reinnoit automat pe perioade de cate un an, daca nu va fi denuntat de vreuna din parti.
Ultimele doua discutii de panel vor lua in discutie "noua diviziune a capitalurilor in economia rusa si consecintele pentru Europa" si "Investitiile de capital rusesc in Uniunea Europeana".
Panelisti
Discutia generala cu tema "Perspectivele cooperarii" va avea panelisti "de marca guvernamentala" – sefii Executivelor din Austria, Cehia si Lituania, carora li se vor alatura presedintele fractiunii parlamentare majoritare "O Rusie Dreapta-Patria", din Duma de Stat de la Moscova. La celelalte dezbateri, panelisti vor fi un amestec de politicieni, sefi de agentii guvernamentale sau de stat din domenii legate de resursele naturale, importanti oameni de afaceri, conducatori de ONG-uri prestigioase si influente si politologi cunoscuti, unii dintre ei universitari. Doar cateva nume: Aaron Rhodes – director executiv al Federatiei Internationale Helsinki pentru Drepturile Omului, Paolo Calzini – profesor de relatii internationale la Universitatea Johns Hopkins, centrul din Bologna, Donald Jensen – director de comunicare la Radio Europa Libera, Jefim Fistein – analist politic la aceeasi institutie cu sediul la Praga, Ruslan Grinberg – directorul Institutului pentru Studii Economice si Politice al Academiei Ruse de stiinte.

"Tendinte de dezvoltare confirmate"
Conferinta de la Viena este prefatata de lansarea, duminica, a unui "Raport asupra transformarii, Rusia-2006", redactat sub ingrijirea lui Konstantin Simonov, presedintele Centrului pentru Politici Actuale, de la Moscova – raport care ajunge, in esenta, la concluzia ca 2006 a confirmat toate tendintele observate anterior in dezvoltarea statului rus."
Vom cita mai multe dintre observatiile pertinente ale autorilor acestui interesant studiu in relatarile noastre de la conferinta de la Viena. Aici mentionam doar cateva titluri de capitol graitoare: "Continuitatea puterii – o chestiune cruciala a politicii ruse"; "Proiectele nationale ca ideologie politica"; "Tentativele de introducere a institutiilor de control public" "Un «dar de Anul Nou» pentru generali"; "Modele de livrare a titeiului catre Europa Rasariteana", "Rosoboronexport – locomotiva exporturilor rusesti de armament".

 

MOMENTE
» Recapitulare
• Al treilea Forum Economic Europa-Rusia dureaza doua zile (23 si 24 aprilie) si se va desfasura in capitala Austriei.

• In prima zi a conferintei, o sectiune a acesteia va fi prezidata de trei premieri: cancelarul Austriei Alfred Gusenbauer, primul ministru ceh Mirek Topolanek si primul ministru al Lituaniei, Gediminas Kirkilas.

• Moscova nu este reprezentata politic la un nivel atat de inalt, ci doar de liderul fractiunii parlamentare a formatiunii care il sprijina pe Vladimir Putin si de un vicepresedinte de comisie parlamentara.

• Rusia, asemenea tarilor CSI si tarilor europene, are insa reprezentanti redutabili la categoria "oameni de stiinta, conducatori de ONG-uri si analisti".

• Din Romania vor participa, printre altii, Mihai-Razvan Ungureanu, Daniel Daianu si Adrian Severin. Ultimii doi mentionati vor prezida dezbateri.

Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Suspectul acuzat de uciderea directorului executiv al UnitedHealthcare se declară nevinovat

Luigi Mangione, bărbatul acuzat de uciderea lui Brian Thompson, directorul executiv al UnitedHealthcare, cea mai mare companie de asigurări de sănătate din Statele Unite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă