35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodCoasta croata, mai scumpa decat cea spaniola

Coasta croata, mai scumpa decat cea spaniola

» 11 milioane de turisti vin in fiecare an in Croatia, o tara ce are abia 4,4 milioane de locuitori.

» Turismul aduce Croatiei circa 7 miliarde euro pe an, altfel zis aproape o treime din PIB.

» Dubrovnik a fost restaurat complet si a devenit una dintre cele mai scumpe destinatii din Europa. Spatiul costa acolo 8.000 euro metrul patrat si, practic, nimic nu ramane nevandut.

» Razboiul si distrugerile au sters Bosnia de pe hartile turistice ale planetei, dar potentialul ramane urias. Pe langa orase care atrageau vizitatori din intreaga lume, cum era Mostar, Bosnia oferea un foarte important potential turistic de iarna. In 1984 Sarajevo a fost gazda Jocurilor Olimpice de iarna.

Imnul de stat al croatiei incepe cu cuvintele "Ljepa nasa domovina" ("Frumoasa este tara noastra"). Desigur, croatii nu sunt singurii convinsi ca traiesc pe cel mai minunat taram. Toata lumea e convinsa de asta si se imbata cu formule gata facute, precum "plaiuri stramosesti", "graiul cel mai dulce" etc. In cazul Croatiei insa e interesant de remarcat ca respectiva parere e impartasita de multi dintre cei care viziteaza tara. Intr-adevar, nu e usor de gasit o alta tara atat de mica, dar care sa aiba peste 1.000 km de litoral, mai mult de 1.000 de insule, una mai paradisiaca decat alta, cu un relief atat de variat si cu monumente istorice mergand din vremurile de demult ale ilirilor si romanilor, pana la arhitectura neobaroca a Imperiului Austro-Ungar. Milioane de turisti din lumea intreaga sunt atrasi in fiecare an de asta.

11 milioane de turisti pe an. Se poate spune ca e o mana dumnezeiasca pentru o tarisoara cu abia 4,4 milioane de locuitori. Turismul aduce Croatiei circa 7 miliarde euro pe an, altfel zis aproape o treime din PIB. Nu e de mirare ca toti croatii sunt obsedati de turism. De cand incepe vara pana toamna tarziu, prima pagina a ziarelor si principalele programe de stiri de la televiziunea nationala bombardeaza populatia cu informatii despre cat de multi turisti au sosit anul acesta, cati trec granita in fiecare zi, cat de mult cheltuiesc ei pe zi, din ce tari vin si cum se compara cifrele de anul acesta cu cele de anul trecut. Reportajele arata kilometrii de masini blocate pe autostrada, cu placi de inmatriculare din intreaga Europa, tarandu-se ca melcii sub necrutatorul soare mediteranean in asteptarea umbrei coastei dalmate. Croatii sunt pasionati de asemenea reportaje, stiind ca economia lor depinde de acest exod periodic. Unii economisti atrag chiar atentia ca economia Croatiei depinde prea mult de turism. Turismul e o industrie foarte vulnerabila. El depinde si de pretul petrolului, si de situatia politica a vecinilor, precum si de evolutia economiei mondiale.

Putin conteaza insa toate astea, an de an Croatii sunt tot mai satisfacuti. In numai 13 ani de la incheierea razboiului pentru independenta, turismul croat si-a recapatat cu totul gloria din timpul lui Tito. Numarul de azi al turistilor se ridica la nivelul din timpul comunismului, cu diferenta ca atunci turistii nu stiau ca se afla in Croatia, intrucat cei mai multi aveau in cap faptul ca veneau in Iugoslavia, desi 90% din litoral apartinea entitatii federale croate.

Iugoslavia a profitat foarte mult de pe urma faptului ca nu era o tara izolata precum majoritatea celorlalte state comuniste. Dimpotriva, Iugoslavia era deschisa atat spre Vest, cat si spre Est. Era unul dintre putinele locuri in care turisti din Ungaria, Cehoslovacia, Polonia puteau intalni turisti din Germania de Vest, Austria, Italia, Franta, tarile scandinave sau alte "tari capitaliste". Nu numai atat, dar Iugoslavia era unul dintre liderii "Miscarii Nealiniate", din care faceau parte peste 100 de tari, "Miscarea Nealiniata" fiind un concept inventat de Josip Broz Tito impreuna cu liderii Egiptului si Indiei, Nasser si Nehru, miscare in care intrau majoritatea tarilor care nu faceau parte nici din NATO, nici din Pactul de la Varsovia. Cine viziteaza astazi insulele Brioni, in largul coastei Istriei, in nordul litoralului croat, unde se afla resedinta de vara a liderului totalitar al Iugoslaviei (din respect pentru romani si albanezi, Tito nu poate totusi fi numit un "dictator comunist"), poate inca vedea o serie de animale exotice primite in dar de Tito din Libia, Indonezia, India si alte asemenea tari. Turistul mai poate insa afla si ca Liza Minelli l-a vizitat pe Tito acolo, precum si regina Angliei si un lung sir de alti lideri occidentali. Desigur, locul le era cu totul interzis simplilor cetateni ai Iugoslaviei.

Dar nu numai Brioni le era interzis oamenilor de rand. In aceeasi situatie era si frumoasa insula Vis, transformata in baza militara, dar si Goli Otok (Insula Goala), un fel de Siberie iugoslava (o insula stancoasa, fara vegetatie) unde erau trimisi cei care indrazneau sa formuleze opinii diferite de cele ale regimului comunist. Acolo au fost surghiuniti, de-a lungul deceniilor, atat cei care exprimau simpatie si interes pentru opiniile lui Stalin, cat si prooccidentalii. si unii, si altii erau "inamici din interior", considerati nocivi pentru doctrina oficiala a "fratiei si uniunii".
Astazi atat Brioni, cat si Vis au devenit destinatii extrem de populare, dar luxoase, unde vin sute de mii de vizitatori pe an, in special dintre noii imbogatiti, acei "nouveaux riches" rusi sau din alte tari foste comuniste.

E greu de spus, de altfel, care destinatie din Croatia nu este astazi "extrem de populara". Exista locuri pentru toate gusturile si pungile. Cel mai cunoscut este Dubrovnik. Pe numele sau vechi de Ragusa, cetatea medievala a Dubrovnikului se afla pe listele patrimoniului UNESCO. Orasel cu 40.000 de locuitori, Dubrovnik primeste peste o jumatate de million de turisti pe an, fara a socoti sutele de mii care se opresc acolo cate o zi in timpul croazierelor. Faptul ca se afla in patrimoniul UNESCO nu i-a oprit insa pe militarii sarbi sa caute sa distruga orasul. Este cunoscuta acea fraza a generalului sarb care bombarda orasul si care, cand a fost intrebat cum poate sa caute sa distruga o asemenea minunatie de o asemenea vechime, a raspuns: "Dupa ce il cucerim, o sa construim unul si mai frumos, si mai vechi!". Astazi Dubrovnik a fost restaurat in toata splendoarea sa costisitoare.

 

Este, poate, una dintre cele mai scumpe destinatii din Europa. Spatiul costa acolo 8.000 de euro metrul patrat si, practic, nimic nu ramane nevandut. In fata Dubrovnikului se afla doua minunate insule. Mljet e unica prin faptul ca pe ea se afla un lac pe care, de asemenea, se afla o insulita, un ostrov cu o manastire izolata, o adevarata oaza de liniste dupa zumzaitul turistic din Dubrovnik. Mai spre nord e insula Korcula, locul de nastere al lui Marco Polo, cu un oras vechi si plaje de vis.
Dupa Dubrovnik, a doua destinatie, pe cat de populara pe atat de scumpa, este insula Hvar. Aceasta e considerata printre cele mai frumoase 10 insule ale planetei, unde, pe deasupra, se mai si face un vin foarte apreciat. Opatia, un orasel din nord, pe langa Rijeka, este, de asemenea, foarte cautat. Un oras care era deja o destinatie turistica in timpul Imperiului Austro-Ungar si care are un mare numar de vile si hoteluri de epoca, impreuna cu Dubrovnik si Split, Opatia e singura localitate de pe coasta care are mai mult de doua hoteluri de 5 stele.

Split, al doilea oras al Croatiei ca marime si unde s-a pastrat intact palatul imparatului roman Diocletian, construit acum doua milenii, este o alta destinatie turistica foarte populara. Fiind un oras relativ mare, nu e recomandat pentru cei care cauta linistea si calmul, dar de acolo se poate lua vaporul pentru insulele Brac, Vis, Hvar, Solta si altele. Alte orasele apropiate merita o vizita, unul dintre acestea fiind Trogir, unde regele Belgiei isi petrece din cand in cand vacanta de vara.

Zadar este, de asemenea, o destinatie foarte populara, nu departe de Zadar aflandu-se oraselul Nin unde se poate vizita cea mai marunta catedrala din lume. Lista ar putea continua la nesfarsit, plaja dupa plaja pentru toate gusturile si cu atractii care merg de la manastiri pana la discoteci dintre cele mai moderne. Dar turistii nu vin in Croatia numai pentru coasta adriatica. Mai sunt si muntii, lacurile, parcurile naturale etc.

Cei mai multi turisti care vin in Croatia provin in special din Germania, Italia si Austria, la care se adauga traditionalii "frati rasariteni" din Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. Strainii reprezinta mai mult de 90% din turistii de pe litoral. Croatii care au bani prefera Spania, Grecia si Turcia in timpul verii, Slovenia si Austria pentru vacanta de iarna.

Deviza turismului croat este "Mediterana, asa cum era odata". E un concept publicitar si o filosofie care se bazeaza pe promisiunea autenticitatii. In virtutea acestei filosofii a autenticitatii, guvernul croat cauta sa nu repete greselile altora. Dupa excesele privatizarii, cand foarte multi s-au imbogatit intr-un timp-record, constructiile pe litoral sunt astazi sever limitate si reglementate, pentru a evita ororile arhitecturale cum sunt cele care care au uratit, aparent definitiv, litoralul spaniol.

Croatia nu este o destinatie ieftina. Terenul pe coasta croata costa mai mult decat pe coasta spaniola. Strainii nu pot inca sa cumpere in mod liber si trebuie pentru asta sa faca recurs la diferite contorsiuni legale. Abia din februarie 2009 va putea orice cetatean din UE sa devina in mod legal proprietar in Croatia… cu conditia sa il tina buzunarele, desigur.

Bosnia si Hertegovina

Razboiul si distrugerile au sters Bosnia de pe hartile turistice ale planetei, dar potentialul turistic al tarii ramane urias. Pe langa orase care atrageau vizitatori din intreaga lume, cum era Mostar, Bosnia oferea un foarte important potential turistic de iarna. In 1984 Sarajevo a fost gazda Jocurilor Olimpice de iarna. Instalatiile, cladirile si stadioanele au fost insa distruse in timpul razboiului civil si sunt reparate, incetul cu incetul, abia acum. Bosniacii sunt niste gazde ideale, fiind primitori si avand un foarte ascutit simt al umorului. Razboiul din Bosnia, care era pe cale de a deveni un genocid antimusulman, a fost, mai degraba, un razboi religios decat unul etnic sau cultural. Sarbii, croatii si musulmanii bosniaci reprezinta, in realitate, acelasi popor, vorbind aceeasi limba, dar impartasind credinte diferite.

 

Cel mai vizitat loc din Bosnia primeste si astazi sute de mii de vizitatori pe an, care vin in pelerinaj intr-un loc unde se practica religia catolica si unde se presupune ca acum vreo 30 de ani Maica Domnului li s-a aratat unor copii catolici. Acest loc de pelerinaj se numeste Medjugorje. Este un loc aproape la fel de vizitat ca si Lourdes in Franta sau Compostella in Spania. Desi "miracolul" nu a fost omologat de catre Vatican, Medjugorje a primit pana acum zeci de milioane de pelerini.

Cele mai citite

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Legi importante în Sănătate și Agricultură, promulgate de Iohannis. Continuă pensionările de magistrați

Președintele Klaus Iohannis promulgat legi importante în domeniile Sănătate și Agricultură și a continuat seria de eliberare din funcție a unor magistrați. Potrivit unui comunicat...

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă