3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025

Breviar

Romanii, „tapi ispasitori” pentru problemele Marii Britanii

„Este intotdeauna tentant sa gasesti un tap ispasitor in celalalt, atunci cand apar dificultati economice. Insa somajul, exploatarea si reducerea locurilor de munca nu sunt cauzate de est-europeni si nici nu fac neaparat parte din viitorul economic al tarii”, scrie secretarul general al Congresului sindicatelor britanice (TUC), Brendan Barber, intr-un articol intitulat „Nu mai dati vina pe imigranti – exploatarea este adevarata problema”, publicat ieri in editia electronica a cotidianului „The Guardian”.
Barber incearca sa desfiinteze unele „mituri” legate de fenomenul imigratiei, care afecteaza deja muncitorii romani si bulgari, aratand ca acestia nu vor ocupa locurile de munca ale britanicilor intrucat lucreaza in domenii deficitare din punctul de vedere al fortei de munca si nici nu vor impovara sistemul social si de sanatate, deoarece majoritatea sunt tineri, sanatosi si fara copii. Secretarul general al TUC mai precizeaza si ca nu este vina est-europenilor ca sunt platiti sub salariul minim si ca traiesc in conditii sub standarde, ci este vina angajatorilor si a proprietarilor de locuinte, care incalca legile si profita de pe urma imigrantilor.

Reteaua oncologica nu va fi desfiintata

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) va pastra Programul de oncologie si reteaua de asistenta medicala in tratarea bolnavilor cu afectiuni oncologice. Precizarea a fost facuta ca urmare a unei scrisori deschise adresate MSP de catre Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR), scrisoare in care se protesta fata de Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1044 din 31 august, care ar avea ca efect desfiintarea oncologiei medicale ca specialitate de sine statatoare.
Nicolaescu a afirmat ca fondurile programului pentru prevenire si control in patologia oncologica vor fi suplimentate de anul viitor de zece ori (de la aproximativ 2,5 milioane de lei la 22 de milioane de lei) si ca va fi mentinut si programul pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer, gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Malarie si leptospiroza la Constanta

Doi pacienti suspecti de malarie si unul bolnav de leptospiroza au fost internati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta. Potrivit declaratiilor directorului adjunct al unitatii sanitare, dr. Stela Halichidis, in urma cu o saptamana un barbat in varsta de 53 de ani s-a prezentat la Serviciul Primire Urgente cu simptome specifice malariei. Acesta lucreaza in Africa de Vest, in domeniul constructiilor, si spune ca este a 11-a oara cand are aceste simptome. „Examenele clinice de laborator au infirmat existenta acestei boli, dar tratamentul specific a fost aplicat imediat dupa internarea lui”. In cel de-a doilea caz este vorba despre un marinar, in varsta de 36 de ani, care s-a intors recent dintr-un voiaj din zona Africii de Vest. Momentan, starea de sanatate este stabila, cu o evolutie favorabila, insa medicii il tin sub supraveghere deoarece boala este imprevizibila. Pacientul bolnav de leptospiroza are 26 de ani. Potrivit declaratiilor sale, lucreaza la o ferma de animale si se ocupa si de sacrificarea acestora.
De la inceputul anului si pana in prezent, Spitalul de Boli Infectioase Constanta s-a confruntat, in total, cu cinci cazuri de malarie si alte patru de leptospiroza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă