O lege controversată împiedică accesul familiei la dosarul medical al unei persoane decedate dacă aceasta nu şi-a dat, în prealabil, acordul. Acest fapt dă posibilitatea ca – în cazul unei erori medicale – soldată cu pierderea unei vieţi, vinovatul să fie greu de tras la răspundere.
În luna ianuarie 2003, G.P. Vuza a decedat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Din acel an familia lui luptă fără succes pentru a intra în posesia dosarului medical în care se regăsesc toate analize şi investigaţiile medicale de care a beneficiat bolnavul pe durata internării.Impedimentul major de care s-a lovit familia persoanei decedate o reprezintă chiar Legea 46/2003 a drepturilor pacientului.
Trebuie spus că până astăzi nu se cunosc cazuri în care o familie a câştigat în instanţă accesul la dosarul medical al unei rude decedate.
Lipsă de transparenţă
„Era vorba de un caz cu complicaţii neurologice ca urmare a presiunii arteriale scăzute cauzată de insuficienţă cardiacă. Pe tot parcursul drumului spre spital, pacientul a fost conştient”, ne spune fiul acestuia Dan Tudor Vuza. La ora 1 din noapţe, fiul decide să se întoarcă acasă pentru a se odihni şi susţine că, ultima oară când l-a văzut, părintele său era inconştient. „Familia a fost anunţată despre încetarea din viaţă pe data de 1 februarie 2003, cu o întârziere de 24 de ore, angajatul de la morga spitalului pretinzând că nu a avut numărul nostru şi a fost nevoit să-l caute în cartea de telefoane. Care este motivul pentru care spitalul a tăinuit decesul o zi întreagă? „, se întreabă retoric Tudor Vuza.
Familia Vuza crede că au existat o serie de erori medicale printre care punerea unui diagnostic greşit: demenţă senilă dar şi unele tratamente necorespunzătoare. Toate aceste suspiciuni puteau fi uşor înlăturate în momentul în care familia ar fi avut acces la dosarul medical al persoanei decedate.
Doar cu acordul pacientului mort
„La scurt timp după încetarea din viaţă a tatălui meu am început demersurile pentru obţinerea unei copii după dosarul medical al pacientului, care na-au dus la nici un rezultat până în ziua de azi când dosarul continuă să fie ţinut secret pentru familie. La registratura spitalului de urgenţă Floreasca mi s-a spus că o astfel de copie poate fi eliberată doar la solicitarea organelor de justiţie”, ne explică fiul.
La această situaţie s-a ajuns ca urmare a deficienţelor existente în Legea 46/2003 a dreptului pacientului. Aceasta prevede printre altele că „ toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia (articolul 21)” şi „informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” (articolul22). Doar „pacientul are acces la datele medicale personale” (articolul 24).
Ce se întâmplă în cazurile, frecvente, în care pacientul moare fulgerător şi nu mai are capacitatea de a-şi da acordul pentru ca rudele să dobândească, ulterior, acces la datele din dosarul său medical? Se ajunge ca în cazul domnului Tudor Vuza care este nevoit să îşi caute, de opt ani, dreptatea în justiţie.
Beuran: cererea e întemeiată
În 2009 a început un proces la judecătoria sectorului 1 în care Tudor Vuza cerea ca „Spitalul Clinic Floreasca să comunice şi să elibereze copii după toate documentele, inclusiv în dosarele medicale în care sunt consemnate diagnosticele, rezultatele investigaţiilor şi tratamentele aplicate în timpul internării pacientului Vuza Pavel în perioada 30 ianuarie – 31 ianuarie 2003” . A câştigat într-o primă instanţă, dar autorităţile medicale au făcut recurs care va avea prima înfăţişare abia pe 31 ianuarie anul viitor.
Unul dintre numeroasele memoriile înaintate de către Tudor Vuza, de-a lungul timpului, a fost adresat preşedintelui Ion Iliescu care l-a asigurat că speţa sa va fi soluţionată de către ministrul de atunci al sănătăţii, Mircea Beuran. „Cum s-a achitat dr. Beuran de această însărcinare în 2003? În 2009 acelaşi dr. Beuran (astăzi şeful clinicii de chirurgie de la Spitalul Floreasca n.red.) semnează un act prin care unitatea medicală îşi menţine neclintită poziţia de a nu acorda acces familiei la dosar?”, explică Tudor Vuza.
Contactat de RL, Beuran a precizat că „din punctul meu de vedere, Tudor Vuza are dreptate, dar există o lege în vigoare (a pacientului n.red.) pe care eu trebuie să o respect. Întrebaţi la Parlament.”
Care sunt drepturile pacientului în străinătate?
Şi în alte state există legi care reglementează drepturile pacienţilor. În Ungaria şi Slovacia, dosarul medical este pus automat la dispoziţia rudelor. În Elveţia, este desemnat un reprezentat al sistemului medical care pune la dispoziţia rudelor anumite părţi din dosarul de analize. În SUA, se decide în favoarea familiei, în timp ce în Franţa se ajunge, adesea, la tribunal.
Nici un proces câştigat
Un alt caz, similar cu a lui Vuza este cel al lui Toni Tecuceanu, actor în cadrul emisiunii „Cronica Cârcotaşilor.” „După mai bine de un an şi jumătate de luptă crâncenă, justiţia din România a luat o decizie firească şi corectă în lupta pe care eu şi tatăl meu o ducem cu Adrian Streinu-Cercel şi Institul de Boli Infecţioase <> pentru aflarea adevăratei cauze a morţii fratelui meu, Toni”, anunţa pe blogul personal Paul Tecuceanu în decembrie 2011.
„Este un succes istoric, nu doar pentru familia mea, ci pentru toţi românii. Până acum, nimeni nu a câştigat în justiţia română accesul la un dosar medical”, Desigur, decizia a fost atacată cu recurs, care se judecâ şi azi.
Actorul Toni Tecuceanu a decedat la începutul anului 2010 după ce a fost internat la terapie intensivă la Spitalul Matei Balş.