În zilele noastre, avem parte de o creștere masivă a tendinței de preparare a cafelei acasă (mai țineți minte aparatul de spumat lapte pe care l-ați cumpărat în luna mai a anului trecut și pe care încă nu l-ați folosit?)
Aceasta tendintă a fost alimentată de închiderea cafenelelor în perioada de vârf a pandemiei. Cu toții ne amintim de nebunia cafelei Dalgona. Dar, pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt vaccinați și localurile se deschid din nou, băutorii de cafea continuă să își prepare singuri băuturile la un aparat de cafea pentru acasă.
Iar motivele sunt numeroase: mulți oameni încă nu fac naveta. Este adesea mai ieftin decât să cumpărați cafea dintr-un magazin, mai ales dacă o beți în fiecare zi. Este chiar și terapeutic – fie că face parte dintr-o rutină personală, fie că este împărtășită pe rețelele sociale.
Indiferent de metoda pe care o folosiți sau de forma pe care o ia cafeaua dumneavoastră, am adunat cele mai bune sfaturi de la barmani și experți în cafea pentru prepararea unei cafele acasă. Acestea v-ar putea inspira să încercați un nou pas, cum ar fi să vă măcinați efectiv boabele de cafea. Sau veți fi surprins să aflați că există o metodă pentru a vă menține cafeaua caldă mai mult timp – fără a o pune la microunde! În orice caz, acestea sunt sfaturi pe care trebuie să le știe atât începătorii, cât și pasionații de cafea.
Concentați-vă pe calitatea apei.
Da, apa de la robinet versus apa purificată face diferența chiar și după ce este încălzită! O ceașcă de cafea de la un aparat de cafea precum o cafetiera cu picurare este formată din aproximativ 98,5-99% apă, iar mineralele din apă sunt cele care ajută la extragerea aromei din zațul de cafea în timpul preparări.
Utilizarea apei filtrate este esențială, deoarece veți dori să eliminați orice substanțe chimice, sedimente sau gusturi din apa de la robinet înainte de a prepara cafeaua.
Dacă doriți să obțineți cu adevărat un plus, puteți cumpăra pachete de minerale, pentru a le adăuga la apa distilată. Acestea au compoziția perfectă pentru prepararea cafelei.
Măcinați-vă singuri boabele de cafea folosind o râșniță
Sigur, cumpărarea cafelei pre-măcinate este mai ușoară, dar pasul suplimentar de a o măcina singur merită. Măcinarea cafelei chiar înainte de utilizare vă oferă cea mai aromată și complexă ceașcă posibilă. Cafeaua pre-măcinată se va strica și își va pierde complexitatea și aroma foarte repede.
În mod specific, folosirea unei râșnițe de măcinat este esențială. Aparatele de măcinat vor zdrobi cafeaua în bucăți de dimensiuni egale și vă vor permite să controlați dimensiunea zațului, ca să nu vă alegeți cu boabe de cafea în bucăți de dimensiuni diferite.
Ce este în neregulă cu asta? Ei bine, zațul de dimensiuni diferite se prepară intr-un aparat de cafea la viteze diferite. Dacă zațul este mai uniform, aromele se vor extrage mai uniform, ceea ce duce la mai mult echilibru și la o aromă mai plină. Dacă aveți de gând să investiți într-o singură piesă de echipament de cafea, asigurați-vă că este o râșniță.
Asigurați-vă că ați cumpărat boabe bune
Atunci când cumpărați boabe de cafea, căutați cafenelele locale din al treilea val deoarece este mai probabil ca acestea să aibă boabe de calitate care nu sunt prăjite excesiv. Dacă vă aflați pe o piață în care se vând boabe de lux la magazinul alimentar, verificați data „prăjit pe”, nu data „a se consuma până la”.
Deși verificarea datelor nu este o garanție a calității, vă va permite să știți că boabele sunt proaspete. Pe măsură ce boabele îmbătrânesc, acestea degajă o mulțime de gaze. Gazele sunt cele care creează o aromă la prepararea într-un aparat de cafea.
Când folosiți o presă franceză, lăsați zațul de cafea să se așeze pe fund și nu împingeți pistonul până la capăt
Una dintre metodele preferate de preparare a cafelei la domiciliu este presa franceză. Aceasta este o modalitate ușoară de a pătrunde în lumea pasionaților de cafea. Atunci când folosiți una, sau orice altă metodă de preparare a cafelei, faceți tot ce puteți pentru a elimina neconcordanțele prin măsurarea cafelei și a apei. Specialiștii folosesc un raport de 1:18 – ceea ce înseamnă că pentru 15 grame de cafea, veți turna 270 de grame de apă. Multor oameni nu le place cât de groasă este cafeaua de la o presă franceză sau felul în care ceașca lor are zaț de cafea în suspensie. Iată trucul pentru a evita asta: în loc să folosiți imediat pistonul după patru minute, luați o lingură și rupeți crusta din partea de sus a presei franceze. Începeți să împingeți în jos toată zațul de cafea. Apoi, îndepărtați-vă pentru încă cinci minute. În timp ce sunteți departe, toată zațul de cafea se va depune pe fundul presei franceze. Când folosiți pistonul, nu-l împingeți până la capăt pentru a nu deranja patul de cafea. Turnați-vă ceașca de cafea și bucurați-vă de aroma complexă a unei prese franceze, fără să mai aveți parte de mizeria de pe fundul ceștii!