29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăLifestyleFood4 iulie, ziua naţională

4 iulie, ziua naţională

În această zi, în anul 1776, Congresul Continental aproba Declaraţia de Independenţă, aşezând cele 13 colonii de atunci pe drumul libertăţii şi al suveranităţii naţionale.

În fiecare an, pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii au loc numeroase manifestări, focuri de artificii, parade şi întâlniri ce marchează sărbătoarea Zilei Naţionalei.

Atât în SUA cât şi în întreaga lume, ziua de 4 iulie este celebrată de comunităţile americane ca o sărbătoare patriotică şi de familie.

Evenimentul este unul solemn, cu parade, spectacole, întreceri sportive, jocuri de lumini şi artificii, ce marchează acest reper istoric.

Familiile de americani îl consideră un moment important, demn de cel mai înalt respect, ce face parte din cultura ţării şi a naţiunii.

Această sărbătoare, cu rădăcini adânci în tradiţia anglo-americană, se desfăşoară în fiecare an în oraşele americane, la toate nivelele. E ste aşteptat cu nerăbdare atât de locuitorii ţării cât şi de turişti.

La New York de exemplu, marele magazine Macy’s organizează de aproape 30 de ani o paradă impresionantă, însoţă de focuri de artificii. Statisticile vorbesc de mai mult de 3 milioane de personae care participă la acest festival de lumină şi culoare, oameni de toate vârstele, uniţi în jurul bucuriei, al sentimentului de libertate, forţă şi energie.

4 iulie este atât un moment social cât şi unul civic. Familiile de cetăţeni americani din întreaga lume se adună cu bucurie pentru a sărbători acest eveniment, organizând petreceri în aer liber, cu muzică şi grătarul tradiţional.

Din punct de vedere istoric, trebuie ştiut faptul că Thomas Jefferson a fost prima persoană care a semnat Declaraţia de Independenţă, fiind autorul documentului prin care cele 13 colonii îşi câştigau suveranitatea faţă de Imperiul Britanic.

Pe data de 4 iulie se obişnuieşte să fie cântate mai multe cântece patriotice, dintre care şi “Star Spangle Banner”, ale cărui versuri au fost scrise de către  Francis Scott Key, în timpul războiului din 1812.

Cântecul a devenit Imn Naţional pe 3 martie 1931.

Mai sunt cunoscute “God Bless America” de Irvin Berlin (1888-1989), “Yankee Doodle Dandy” sau “This Land Is Your Land” de Woody Guthrie.

Dealtfel, toate cântecele patriotice reflectă atât istoria naţiunii cât şi contribuţia tuturor emigranţilor la diversitatea culturală a ţării. Concertele susţinute de orchestre, grupuri, formaţii sau individuale transmit în întreaga lume sentimental de mândrie naţională.

Focurile de artificii fac parte din programul serbării Zilei Naţionale. Primul de acest fel a avut loc în anul 1805, în Charleston, Carolina de Sud.

În 1976, când Statele Unite sărbătoreau centenarul naşterii sale, impresionante focuri de artificii s-au desfăşurat pe întreg teritoriul ţării, devenind astfel o parte importantă a evenimentelor ce au loc în jurul acestei date.

Pe 4 iulie multe persoane aleg să abordeze drapelul SUA, dar este foarte important de ştiut că există o anumită etichetă a felului în care se face acest lucru.

În primul rând steagul nu atinge niciodată pământul, de asemenea nu sunt folosite steaguri care sunt murdare, stricate sau avariate. De la cele mai mici, până la cele de mari dimensiuni, oriunde s-ar afla, drapelele naţionale reprezintă un simbol de mândrie, ce trebuie tratat ca atare şi respectat în orice condiţie.

Despre ziua de 4 iulie

Statisticile vorbesc depre aproximativ 2,5 milioane de locuitori care se aflau în 1776 în coloniile independente. Azi SUA are o populaţie de circa 309, 6 milioane de locuitori.

În 2009 importul de steaguri s-a ridicat la suma de 3 milioane de dolari, dintre care 2,5 milioane sunt făcute în China.

De asemenea suma de 920, 227 dolari este exportul de steaguri în Mexic.

Anul trecut 209 milioane de dolari s-au cheltuit pe focurile de artificii importate din China, iar exportul de artificii americane s-a ridicat la suma de 42,9 milioane de dolari.

Pe teritoriul SUA 31 de localităţi conţin numele de “Liberty”, 30 cuvântul „Eagle” (vultur), imaginea păsării majestuoase care serveşte drept simbol naţional, iar 5 au adoptat numele de „Freedom” (libertate), una se numeşte „Patriot” şi 5 „America”, un exemplu ar fi American Fork, din Utah.

Anul trecut volumul de schimburi comerciale între SUA şi Marea Britanie s-a ridicat la suma de 93,2 miliarde de dolari, fiind al şaselea partener de afaceri la ora actuală.

Circa 76 de milioane de americani au declarat că au luat parte la o petrecere cu grătar în aer liber pe parcursul anului trecut, marea majoritate cu ocazia zile de 4 iulie.

 

Cele mai citite

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă