Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Întoarcerea la natură reprezintă o tendinţă care se manifestă de peste o decadă şi care se pare că va rămâne, mai ales că este în consonanţă deplină cu stilul de viaţă ecologic

Casa ideală şi tendinţa bio

Casa ideală a zilelor noastre, precum şi casa viitorului vor fi indisolubil legate de natură. Tendinţa bio este prezentă permanent în concepţia arhitecţilor care au realizat proiectul casei ideale la expoziţia IMM Cologne, încă de la începutul întreprinderii din anul 2012

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 14.02.2019 - 20:23

Tema (re)întoarcerii la natură şi casele noastre nu se rezumă la amenajările de grădini, terase şi balcoane, la a avea pe lângă casă o mică livadă sau o grădină de legume, la florile şi plantele din interior, ci prezintă numeroase aspecte legate de materialele folosite la construcţie şi amenajare, formele, stilul şi motivele alese pentru decoraţiuni şi accesorii. În fiecare an începând cu 2012, un designer consacrat este ales pentru a realiza proiectul unei case considerate perfecte, ideale, într-un spaţiu dedicat acestui scop în cadrul târgului IMM Cologne. Vom vedea cum se oglindeşte tendinţa bio în concepţia arhitecţilor care au realizat astfel proiectul casei ideale.

Echipa Nipa Doshi şi Jonathan Levien, nominalizată în anul 2012, a mers pe ideea unui spaţiu care creşte organic. O mică grădină a fost imaginată la interior. Anul următor, designerul Luca Nichetto a prezentat un ansamblu elegant, o invitaţie directă către natură, un interior în simbioză perfectă cu mediul înconjurător, în care grădina ocupă un loc central (foto deschidere). În 2014 daneza Louise Campbell a conceptualizat o casă dominată de calm, în care grădina este la exterior, iar la interior sunt folosite forme organice, forme care apar şi în designul de interior propus de Lyndon Neri şi Rossana Hu (China) la ediţia din 2015 sub forma unor lămpi suspendate care seamănă perfect cu norii.

Casa rotundă propusă de Sebastian Herkner la ediţia din 2016 a reprezentat o adevărată experienţă senzorială din natură: moale, fluidă, colorată, aromată, comunicativă, putându-şi schimba forma întocmai ca un cameleon.

Grădina din centru era cea care juca importantul rol conceptual de întâlnire, plin de viaţă al casei, plantele apărând şi în alte funcţiuni ca baia şi bucătăria.  

Inspirat atât din natură, cât şi din tehnică, proiectul americanului Todd Bracher a prezentat o baie înconjurată de piatră naturală şi lemn.

 

În 2018, camerele Luciei Koldova, îmbrăcate de lumină şi materiale, formau o structură asemănătoare unui fagure, în care lumina din celulele alăturate apare în forme variate. Se întâlnesc lămpi, precum şi alte decoraţiuni cu design origami.

Viziunea personală a casei contemporane pe care au proiectat-o designerii Kate și Joel Booy  la ediţia 2019 este un concept organic și fluid, un spaţiu privat verde având pereţii formaţi numai din plante.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

loading...