Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că Centrele de Excelență de la Timișoara și Târgu Mureș, care vor fi inaugurate în august, vor fi urmate de alte șase astfel de centre regionale în care vor fi formați cei mai talentați juniori din fotbalul românesc.
„Centrele de Excelenţă vor fi opt în total şi vor fi deschise până în 2018. Primele două le deschidem anul acesta la Târgu Mureş şi Timişoara. Pentru acestea avem deja stabilit staful tehnic, selecţia copiilor este deja făcută. Cei doi antrenori principali şi coordonatori ai stafurilor tehnice sunt Adrian Văsâi, la Timişoara, şi Adrian Toader, la Târgu Mureş. Eu sunt încredinţat că ei vor avea capacitatea şi responsabilitatea să pregătească prima generaţie excepţională din aceste centre pe care le vom numi de acum înainte Tricolorii. Cu siguranţă peste cinci-şase ani vom vedea primele rezultate ale acestor centre regionale de excelenţă. Dorim să transmitem prin deschiderea acestor centre un semnal de revitalizare a sectorului juvenil din România”, a spus Burleanu, potrivit Mediafax.
Juniorii selectaţi pentru Tricolorii Timişoara şi Tricolorii Târgu Mureş, cum au fost denumite cele două Centre Regionale de Excelenţă, s-au reunit la Mogoşoaia şi Buftea. „Fiecare lot este format din 28 de copii. În cadrul fiecărui centru vor fi formate câte două echipe, cea mai bună va juca în campionatul Juniori B Elită, care va debuta la începutul lunii august, iar cealaltă va evolua în competiţia clasică Juniori B, veche de 40-50 de ani. Aceşti copii vor juca în competiţiile de juniori în numele celor două centre, Tricolorii Timişoara şi Tricolorii Târgu Mureş”, a adăugat preşedintele.
Burleanu a explicat că jucătorii selecţionaţi la Centrele de Excelenţă vor aparţine în continuare cluburilor. În cazul unui transfer, suma încasată va fi împărţită în mod egal între club şi Centrul de Excelenţă. „Jucătorii din aceste centre aparţin cluburilor, pentru că la 14-15 ani nu poţi să iei jucători din neant. De aceea noi i-am identificat pe cei mai buni juniori din cadrul cluburilor. Selecţia s-a încheiat în primăvară şi a fost coordonată de Marcel Puşcaş şi Aurel Ţicleanu. Un club nu este obligat să îşi lase jucătorii la aceste centre, dar e o oportunitate pe care federaţia o deschide. Atunci când un jucător de la un Centru de Excelenţă face obiectul transferului, atunci suma de transfer se împarte, jumătate la clubul de provenienţă şi jumătate rămâne în centrul regional. Deci nu la FRF, ci în centrul regional. Banii centrului se vor duce jumătate în cheltuielile administrative şi de pregătire, iar cealaltă jumătate în infrastructura fotbalistică în oraşul respectiv”, a menţionat Burleanu.
Citește și Becali se apucă de „vopsit” jucătorii. Preţul plătit de Steaua pentru a evita INSOLVENŢA
Până la sfârşitul acestui an, Federaţia Română de Fotbal va cheltui cu aceste centre de juniori aproximativ 150.000 de euro. „Cheltuielile celor două centre sunt deja bugetate, acestea nu vor depăşi 150.000 de euro până la finalul acestui an, deci 75.000 de euro pentru fiecare. Excepţie fac cheltuielile de infrastructură, pentru că în oraşele respective în sarcina FRF intră şi dezvoltarea infrastructurii. La Timişoara această investiţie a început pentru un teren cu gazon artificial, iar la Târgu Mureş urmează o investiţie într-un teren cu gazon natural”, a afirmat Burleanu.
Conducerea FRF nu a stabilit încă oraşele în care vor fi construite următoarele două Centre de Excelenţă. „Fiind vorba despre un parteneriat public-privat, sunt mai multe autorităţi locale care şi-au aprobat intenţiile în cadrul Consiliilor Locale de a se asocia cu Federaţia Română de Fotbal pentru un Centru de Excelenţă. Dar până azi nu am decis care sunt oraşele unde vom deschide următoarele două centre. Cu siguranţă însă că la 25-26 august vom fi prezenţi la Timişoara şi Târgu Mureş pentru inaugurarea spaţiilor de cazare, terenurile de joc şi celelalte lucruri. Apoi, în luna septembrie ne vom ocupa şi de procedura aceasta administrativă”, a mai spus Burleanu.
Prezentaţi oficial în cadrul conferinţei de presă, Adrian Toader şi Adrian Văsâi, antrenorii principali ai celor două Centre de Excelenţă, s-au arătat încrezători în şansele de reuşită ale proiectului FRF.
„Mă bucur că fac parte din acest proiect foarte important. Îmi doresc ca peste ceva timp să regăsim o parte din aceşti copii la naţionala de seniori a României”, a spus Adrian Toader, antrenorul principal al Centrului de Excelenţă Târgu Mureş.
Adrian Văsâi, antrenorul centrului de la Timişoara, îşi propune ca jucătorii pe care îi va pregăti să devină cât mai repede componenţi de bază în echipele naţionale de juniori ale României. „Sper să facem o treabă cât mai bună la Timişoara. Avem o generaţie de copii bună şi talentată. Sper ca ei să se dezvolte aşa cum ne dorim, iar ei să devină opţiuni clare pentru selecţionatele de juniori ale României. Am făcut parte din proiectul Luceafărul de dinainte de Revoluţie şi ştiu ce înseamnă o pregătire centralizată la nivel de copii şi juniori. Nu este uşor, dar sper ca aceşti juniori talentaţi să ajungă repede la echipa naţională”, a adăugat Văsâi.