Arhitectura reprezintă un etalon al schimbărilor de ordin economic ce au intervenit în evoluţia Braziliei şi a stilului de viaţă al locuitorilor săi iar tema amenajărilor interioare este strâns legată de stilul de viaţă şi cultura locuitorilor acestei ţări, modernul şi tradiţionalul îmbinându-se armonios.
Oscar Niemeyer şi fraţii Campana au adus contribuţii uriaşe şi au revoluţionat domeniul arhitecturii şi, respectiv, al designului iar elemente din stilul de viaţă brazilian au fost adoptate la nivel international.
Casele
Oscar Niemeyer a revoluţionat imaginea marilor aglomerări urbane, transformând capitala ţării, Brasil, într-un oraş al secolului XXI. Atât de funcţionalul şi austerul Bauhaus a fost bază şi punte către noua viziune a tinerei generaţii, vizionară prin excelenţă. Un reprezentant de seamă al acesteia este Marcio Kogan, fondatorul Studiomk27, format azi din 27 de arhitecţi şi colaboratori din întreaga lume.
Lucrările sale, proiecte ample şi complexe, sunt adaptate climei şi poziţionării geografice. Este vorba despre clădiri spectaculoase, tropicale, cu geometrii fluide, graţioase, cu spaţii vitrate ample şi materiale ce sfidează trecerea timpului. Lumina solară este exploatată la maximum, iar paleta cromatică este una caldă, elegantă. Viziunea sa încadrează perfect fiecare clădire în natură, exteriorul şi interiorul făcând corp comun şi dând naştere unui tot unitar armonios.
Casa Marcio Kogan
Un exemplu de design brazilian contemporan îl reprezintă deasemenea proiectele semnate de Flavio Castro. Arhitectura acestor case se remarcă prin deschiderile ample atât pe verticală, cât şi pe orizontală, cu spaţii destinate relaxării, odihnei, purificării, precum şi socializării.
În cazul casei Mirante, fiecare zonă continuă rolul celeilalte. Astfel, diningul şi bucătăria de află în imediata apropiere, iar spaţiile de depozitare sunt la îndemână. Pereţi ce glisează, jocuri de lumini, transparenţe – altfel spus, un design dinamic, modern, cu un plus de jovialitate şi prospeţime furnizat de alternanţa de culori şi materiale. Rezultă o casă cu adevărat conectată de la primul până la ultimul nivel.
Paleta de culori calde, tipică unei locaţii exotice, alătură nuanţe tropicale şi neutre, ce joacă un rol de display, asemeni unei lucrări de artă. Podelele sunt lăsate libere, pentru un maximum de ventilaţie şi confort termic.
Casa Mirante
Interioarele
Cuvântul-cheie în ceea ce priveşte amenajările de interior este culoare. Culorile vibrante, explozive, desprinse din spectacolul luxuriant al naturii, se întâlnesc des în imaginaţia şi inspiraţia designerilor.
Un exemplu în acest sens este chiar reşedinţa Ambasadei Braziliei de la Bucureşti, un proiect semnat de architectul Dorin Butaru, în care se regăseşte o serie de elemente ce au un caracter specific. Stilul clasic, elegant, măreţ este utilizat ca fundal, peste care se intervine cu elemente definitorii culturii braziliene, precum paleta cromatică solară, caldă, axată pe oranj, albastru marin şi verde proaspăt, şi obiectele de artă cu motive etnice.
Lucrurile dragi, colecţiile cu încărcătură emoţională, pozele de familie, toate acestea creează o atmosferă relaxantă, de-a dreptul muzicală, şi imprimă cu naturaleţe specificul brazilian, primitor, vesel, creativ, artistic.
Amenajări luxuriante şi băile
Luxul presupune, în stilul de viaţă, atât siguranţă, cât şi confort. Un element important în interioarele braziliene sunt cele mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii: de la sistemele audio-video până la cele complete, smart-living, cu presupun controlul digital al temperaturii ambientale, al aerisirii, ventilaţiei, alarmei etc.
De-a lungul timpului, stilurile europene au avut o mare influenţă atât în arhitectură, cât şi în decor. Evaluarea acestora se face însă prin prisma culturii sud-americane, predilecţia pentru culori şi muzicalitatea formelor resimţindu-se la fiecare pas.
Natura, spaţiile deschise, lumina au reprezentat întotdeauna factori importanţi în amenajare. Aceştia sunt prezenţi chiar şi în designul băilor.
Baie într-o casă din Sao Paulo
Timpul dedicat purificării şi relaxării este unul generos, drept pentru care şi spaţiul este pe măsură. Într-o locuinţă luxoasă, baia ocupă o poziţie privilegiată. O astfel de încăpere este deschisă către grădină şi beneficiază de suprafeţe vitrate mari, prin care exteriorul pătrunde în interior. Materialele cel mai des folosite sunt betonul, piatra naturală, mozaicul, ceramica şi lemnul. Sunt preferate formele minimaliste, geometriile simple, elegante şi duşurile şi căzile extra-large.
Stil de viaţă
Stilul de viaţă brazilian implică o mare energie şi vivacitate, chiar dacă cei mai mulţi muncesc destul de mult şi doar foarte puţini formează o clasă a oamenilor bogaţi. Designul îşi găseşte inspiraţie şi în aceste discrepanţe economice. Fraţii Leonardo şi Humberto Campana au ales drept model materiale şi meşteşuguri specifice cartierelor de oameni săraci, cunoscute sub numele de favelas.
De pildă, la Muzeul de Artă Modernă din New York se află un model de scaun, într-o amenajare ce implică sugestia de reciclare, de redefinere a rolului şi valenţelor estetice ale materialelor aparent modeste.
În multe ţări din America Latină se obişnuieşte să se ia masa în oraş. Există cartiere întregi în care restaurantele, barurile, pub-urile sunt aşezate unele lângă altele, având specificuri diferite şi ambianţe interesante. Atmosfera este dată atât de experienţa culinară, cât şi de design, care variază de la modern şi ultrasofisticat până la tradiţional şi etnic.
De cele mai multe ori, în amenajare se folosesc materiale naturale sau un mix de texturi inovator, spectaculos. De exemplu, esenţele variate de lemn, cu finisaje dintre cele mai neaşteptate, piatra naturală, plantele, cristalele şi lumina construiesc un cadru intim, plăcut. De asemenea, în multe cazuri se apelează la suprafeţe texturate industrial, precum betonul finisat aparent neglijent.