20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăLifestyleArtizanii finalei istorice din Liga Europei de la Basel

Artizanii finalei istorice din Liga Europei de la Basel

FC Liverpool a fost învinsă de Sevilla cu 3-1, la Basel. A fost o finală cu o miză mai mare decât oricând: spaniolii au acum locul rezervat în UEFA Champions League sezonul viitor.

Dacă n-ar fi existat Europa League, vitrina cu trofee a lui FC Sevilla ar fi fost foarte săracă. Gruparea fondată în 1890 are un singur titlu de campioană a Spaniei, în 1946, şi cinci Cupe ale Regelui, dar în ultimii zece ani a fost stăpâna absolută a Europa League. Nu mai puţin de patru trofee a cucerit clubul andaluz, după anul 2006, fiind echipa care a câştigat cele mai multe finale de Liga Europa, din istorie.

FC Liverpool a avut un sezon foarte dificil, încheind campionatul abia pe locul 8, la 21 de puncte de campioana Leicester. Venirea pe banca tehnică a lui Jurgen Klopp a revigorat team-ul „cormoranilor”. În istoria grupării de pe Anfield figurează trei trofee de Liga Europa, câştigate în 1973, 1976 şi 2001. O victorie în finală de la Basel ar fi așezat-o pe Liverpool alături de Sevilla în topul celor mai de succes formaţii din competiţie.

Portretul unui campion

Unai Emery este tehnicianul momentului în Europa. După victoria de miercuri seară cu Liverpool, scor 3-1, tehnicianul andaluzilor a devenit primul care a câștigat Europa League de 3 ori cu aceeași echipă. Unai Emery și-a început cariera de antrenor în 2004, la Lorca Deportiva, echipă la care a evoluat și în ultimul său sezon ca jucător. A fost nevoit să renunțe la cariera de jucător la vârsta de 32 de ani, în urma unei grave accidentări la genunchi. După acest eveniment, a primit șansa de a antrena Lorca și a profitat la maximum de oportunitatea oferită, reușind imediat promovarea în liga a doua din Spania.

După experiența de la Lorca Deportiva, Unai Emery a trecut la următorul nivel: a preluat-o pe Alemria, pe care a reușit să o promoveze în La Liga chiar din primul sezon. Fosta echipă, Lorca Deportiva, a retrogradat după plecarea sa, semn că Emery a fost arhitectul celei mai bune performanţe din istoria grupării.

În 2008, graţie rezultatelor excelente, a primit o nouă şansă, să preia banca Valenciei. Aici, a stat timp de 4 sezoane, iar formaţia a obţinut două locuri trei, care i-au garantat prezenţa în Champions League.

Singura sincopă din cariera de antrenor a ibericului a reprezentat-o Spartak Moscova. A fost dat afară după un derby pierdut la scor 1-5, însă echipa traversa la acel moment o perioadă extrem de grea.

În 2013, după despărţirea de ruşi, tehnicianul a fost acceptat la o echipă de top din Spania: a preluat-o pe Sevilla şi, chiar de la primul sezon complet pe banca andaluzilor a reușit să câștige Europa League, repetând performanța și în sezonul următor.

Sevilla a cucerit pentru a treia oară la rând Europa League, scriind o pagină de istorie. Andaluzii au reușit o a doua repriză fabuloasă reușind să întoarcă rezultatul. Echipa lui Klopp conducea la pauză cu 1-0, iar la final Sevilla s-a impus cu 3-1.  Mulţi au pus revenirea pe seama talentului lui Emery şi a modului cum a ştiut să gestioneze situaţia la pauză.

Două goluri Coke

Coke, căpitanul echipei FC Sevilla, a declarat, după câştigarea trofeului Europa League, că succesul se datorează în mare parte antrenorului Unai Emery şi fanilor formaţiei spaniole, potrivit site-ului oficial al UEFA. “Am fost foarte norocos să joc în această finală. Meciul a fost destul de dificil. Liverpool a deschis scorul în ultimele minute ale primei reprize şi asta ne-a afectat foarte mult. Dar cred că am revenit foarte motivaţi în repriza secundă, cu dorinţă de reuşită şi încredere. După ce am preluat conducerea, ştiam că Liverpool este extrem de cunoscută pentru revenirile istorice, cum au reuşit să întoarcă manşa retur cu Dortmund, sigur că aveam în minte aceste aspecte, nu voiam să se repete. Ştiam că nu ne putem pierde concentrarea în niciun moment. La pauză, antrenorul ne-a spus să ne imaginăm că jucăm pe teren propriu. După ce am înscris primul gol am simţit asta. Am atacat mai bine şi am fost periculoşi pe contraatac", a declarat Coke.

Fundaşul spaniol în vârstă de 29 de ani a avut doar cuvinte de laudă pentru fanii Sevillei. "Suporterii englezi au fost majoritari (n.r. – pe arena din Basel), dar tot fanii noştri s-au auzit mai mult. Chiar ne-am simţit ca acasă. Ne-am revenit de fiecare dată când am fost în dificultate în acest sezon european. Am avut încredere în planul nostru de joc. Familia şi suporterii te readuc pe picioare atunci când lucrurile nu merg bine. Sevilla este un club mare graţie fanilor", a precizat acesta.

Drum anevoios până în finală

Cele două formații au ajuns în finala competiţiei prin trasee diferite, însă parcursul a fost dificil de ambele părţi, cu eşecuri, semi-eşecuri şi un amalgam de emoţii.

FC Sevilla a început sezonul european în Liga Campionilor, însă a părăsit competiţia chiar din faza grupelor, după o prestaţie timidă, cu doar şase puncte obţinute, suficiente doar pentru a termina pe poziţia a treia într-o grupă cu Juventus, Manchester City şi Borussia Moenchenglabach, o poziţie de pe care spaniolii au “retrogradat” în Europa League, competiţie pe care au câştigat-o în ultimele două ediţii şi în alte două ediţii consecutive (2005-2006, 2006-2007).

În drumul spre finală, FC Sevilla a dispus de Molde (3-1), Athletic Bilbao (5-4), Şahtior Doneţk (5-3) şi de echipa care joacă pe stadionul pe care a fost programată finală, respectiv FC Basel (3-0). Momentul de cumpănă prin care au trecut elevii lui Unai Emery a avut loc în faza sferturilor, într-o întâlnire 100% spaniolă cu Athletic Bilbao. Sevilla a câştigat cu 2-1 pe terenul lui Bilbao, iar rezultatul s-a repetat, însă de partea opusă. A fost necesar să se ajungă la loviturile de departajare pentru a se face diferenţa într-o dublă manşă extrem de tensionată şi de echilibrată.

Cu FC Liverpool, situaţia a fost mai simplă, deoarece cormoranii au pornit direct din faza grupelor Europa League, iar grupa B a fost una accesibilă din punct de vedere valoric. Sion, Rubin Kazan şi Girondins de Bordeaux au fost echipele cu care Liverpool a împărţit o grupă pe care a şi câştigat-o, cu 10 puncte obţinute din două victorii şi patru remize.

Din acest bilanţ reiese nivelul la care s-au aflat cele trei adversare ale celor de la Liverpool şi ne putem imagina diferenţa pe care ar fi făcut-o o victorie în plus, în ceea ce priveşte diferenţa de puncte dintre Liverpool şi Sion, echipă care a prins locul secund şi s-a calificat în dauna lui Rubin Kazan.

În faza eliminatorie, comparativ cu Sevilla, cei de la Liverpool au avut mai mult de luptat şi s-au confruntat cu mai multe emoţii pe parcurs. 1-0 la general cu Augsburg, 3-1 la general cu rivala Manchester United, 3-1 la general cu Villarreal şi o dublă manşă explozivă cu Borussia Dortmund.

După un egal cu goluri pe Signal-Iduna Park (1-1), Liverpool părea să aibă prima şansă la calificarea în semifinale, însă nu a fost deloc uşor. În retur, pe Anfield, Borussia a condus cu 2-0 şi 3-1, însă gazdele au găsit puterea să facă o revenire ca în 2005, când întorceau rezultatul la Istanbul, în finala Ligii Campionilor, după ce Milan a condus cu 3-0 la pauză. Minutul 91.

Această sărbătoare a fost oarecum “umbrită” de scandalul dopajului în care a fost implicat Mamadou Sakho, prins dopat imediat după meciul de poveste cu Borussia Dortmund.

Cinci finale pierdute

Antrenorul "cormoranilor" din Liverpool, Jurgen Klopp, a ajuns la cinci eşecuri conscutive într-un meci cu trofeul pe masă. Tehnicianul german a fost învins în finala Ligii Campionilor din 2013, în finalele Cupei Germaniei din 2014 şi 2015, de fiecare dată pe banca Borussiei Dortmund, iar în acest an a ratat câştigarea Cupei Ligii Angliei cu Liverpool, după un ultim act pierdut la penalty-uri în faţa lui Manchester City.

Jurgen Klopp a fost mulţumit de prestaţia elevilor săi în prima repriză a partidei de la Basel, dar crede că golul primit rapid în partea a doua a schimbat complet jocul.

Cele mai citite

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...
Ultima oră
Pe aceeași temă