14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăLifestyle9 pași pentru a îmbunătăți eficiența energetică la tine acasă

9 pași pentru a îmbunătăți eficiența energetică la tine acasă

Eficiența energetică s-a dovedit a fi o investiție necesară și profitabilă în multe domenii de activitate. Reducerea consumului inutil de energie aduce beneficii atât pentru bugetul familiei tale, cât și pentru mediul înconjurător. Marile companii alocă tot mai multe resurse pentru descoperirea modalităților de valorificare a eficienței energetice, care se dovedește a avea un potențial enorm. Îți prezentăm în cele ce urmează câteva modalități prin care casa ta va deveni mai confortabilă, în timp ce facturile la energie vor scădea.

Izolează acoperișul
Printr-un acoperiș neizolat se poate pierde până la 20% din energia termică. Acest deficit va fi recuperat de sistemul de încălzire, cu un consum pe măsură. Fie că vorbim despre pod sau despre mansardă, nivelul superior al locuinței tale trebuie să fie izolat. Investiția în materiale de calitate pentru antifonarea plafonului, a pereților și a acoperișului va fi recuperată din facturile scăzute la încălzire. În plus, acestea sporesc durabilitatea casei.  

Elimină pierderile
În sezonul rece, indiferent cât de performant este sistemul de încălzire a locuinței, poți avea pierderi de energie. Tavanul, pereții, pardoseala și curenții de aer pot împiedica termostatul centralei să ajungă la temperatura optimă pentru a nu consuma gaz, curent sau lemn fără oprire. În plus, dacă există pierderi de căldură doar în anumite încăperi, senzația de confort scade. Avantajele izolării pereților se regăsesc și vara, când se menține temperatura scăzută fără ca aparatul de aer condiționat să meargă încontinuu.

Montează ferestre eficiente
După izolarea pereților și a plafoanelor, verifică eficiența ferestrelor casei. Pereții cu ferestre sunt, în general, mai reci decât alte zone ale locuinței, de aceea caloriferele și radiatoarele se montează în zona de sub geamuri. Dacă din cauza uzurii sau a unei defecțiuni aerul de afară pătrunde în casă, mare parte din energia termică se pierde. Verifică periodic etanșeitatea ferestrelor și alege doar produse cu eficiență energetică dovedită. Costul achiziției este mai mare, dar economia va fi pe măsură.

Urmărește consumul
Companiile furnizoare de energie pun la dispoziția clienților modalități de transmitere a indexului lunar afișat de contoarele mecanice sau electronice. Astfel plătești doar atât cât consumi și poți ține o evidență a valorilor înregistrate, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuți. Analizează aceste cifre pentru a vedea dacă trendul în care te înscrii este de economie sau consum mai mare de energie și acționează în consecință.

Alege planul tarifar potrivit
Furnizorii de energie electrică și termică oferă clienților diferite tipuri de tarife, în funcție de consumul estimat. Informează-te cu privire la ofertele din piață și alege-le pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor familiei tale. Respectarea planului ales te va disciplina din punct de vedere al consumului, iar economia la factură se va vedea din prima lună.

Ține cont de clasa de energie a electrocasnicelor
Etichetarea energetică este reglementată la nivel european, ca o măsură de stopare a risipei și de scădere a consumului inutil. Ține cont de valorile indicate și alege pe cât este posibil aparatură doar din categoria A, A+ și A++, pentru a te bucura de avantajele facturilor mai mici și silențiozitate în timpul funcționării.

Folosește instrumente care te ajută să economisești
Bucătăria și baia pot fi surse de risipă a apei, energiei electrice și termice. Producătorii de obiecte sanitare s-au aliniat la recomandările etichetării energetice și oferă spre vânzare baterii sau seturi de duș cu eficiență energetică. Folosind astfel de produse, beneficiezi de același confort și economisești apă și energie.

Instalează panouri solare
Panourile solare montate pe acoperiș pot fi soluția unei case cu valori apropiate de 0 la facturile de energie electrică. În funcție de performanța instalației alese, poți avea apă caldă menajeră gratuit sau energie electrică generată de panouri fotovoltaice. În plus, statul român subvenționează o parte din cheltuielile de achiziție și instalare a panourilor solare.

Controlează lumina naturală
În zilele călduroase, soarele trebuie să-ți lumineze casa, nu să o supraîncălzească. Poți obține eficiență energetică prin controlul pe care ți-l oferă un sistem de parasolare din aluminiu asupra luminii naturale. Prin montarea de parasolare aluminiu la ferestrele locuinței sau biroului tău beneficiezi de protejarea clădirii în fața excesului de căldură. Montat în exteriorul fațadei, sistemul se caracterizează prin durabilitate, aspect plăcut și efort minim de întreținere.

Prin utilizarea mai eficientă a energiei în casa ta, ai avantajul financiar al reducerii facturilor emise de furnizorii de lumină și gaze, dar și conștiința că îți aduci o minimă contribuție la protejarea mediului. Este la îndemâna oricui să diminueze risipele de energie. Cu puțină atenție la valorile de energie facturate și la produsele pe care le folosești pentru construirea sau renovarea locuinței, vei ajunge să economisești bani beneficiind de confortul unor ierni călduroase și al unor veri răcoroase.

Cele mai citite

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

O stradă surpată în Cluj a fost acoperită temporar cu o prelată

Alunecarea de teren, care s-a produs acum aproape două săptămâni, a afectat o lungime de 20-30 de metri a străzii, trăgând la vale o...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă