Ca fericit posesor al unui prieten patruped canin, știi că, periodic, o baie bună este necesară. În acest articol poți afla care sunt regulile elementare când vine vorba despre spălatul câinelui și de ce e important să o respecți pe fiecare dintre ele.
1. Menține o frecvență adecvată a spălatului
Desigur, dacă la plimbarea la pădure câinele a găsit o băltoacă plină de noroi sau vreo irezistibilă balegă de vacă, în care a simțit nevoia să se tăvălească, baia este garantată. În afara acestor situații extreme, specialiștii recomandă spălarea câinelui o dată pe lună, cu argumentul că celulele dermice se reînnoiesc periodic la aproximativ 30 zile, generând mătreața responsabilă pentru alergii.
Trebuie precizat că această frecvență de spălare variază și în funcție de rasă sau vârstă, unele rase cu blana lungă având nevoie de o îngrijire mai frecventă sau impunând vizite la salonul pentru câini, la un groomer specializat.
2. Alege produsele de igienă adecvate
La acest capitol ne referim în primul rând la șampon și la balsam. Sigur, poate fi tentant să optezi pentru produsele de uz uman, dar nu e deloc o inițiativă bună, căci formula acestora nu este adaptată specificului pielii unui câine.
Așadar, alege obligatoriu produse destinate câinilor. Găsești o mare varietate de sortimente, specializate pentru anumite probleme. Poți opta pentru un șampon regenerant pentru câinisau pentru un șampon pentru blană albă, după cum există balsam pentru descâlcire sau balsam pentru câini cu blana sârmoasă, și nu numai: ca și în cazul oamenilor, varietatea produselor răspunde nevoilor diferite ale proprietarilor de câini.
Există, pe piață, și șampoane – tratament pentru probleme specifice de piele. În acest caz, recomandarea șamponului o face dermatologul veterinar, el indicând și o frecvență de spălare mai mare, pe care va trebui să o respecți.
3. Diluează șamponul înainte de aplicare
Pentru a nu folosi o cantitate prea mare de șampon, eventual în mod inutil, groomerii profesioniști recomandă diluarea acestuia cu apă, înainte de aplicarea pe blană. Astfel, produsul de curățare va fi dispersat uniform pe întregul corp al câinelui, fără să existe riscul de a irita pielea în locurile în care intră în contact cu aceasta, în varianta concentrată.
4. Șamponează câinele de două ori
Nu contează dacă prietenul tău patruped pare aproape curat la momentul băiței lunare, e de dorit să șamponezi blana de două ori, și iată de ce.
Prima dată când aplici șamponul, spuma va antrena murdăria din blană și o va îndepărta. Abia la a doua aplicare poți spune că speli cu adevărat pielea, îndepărtând excesul de sebum de pe păr.
Inclusiv la câine, utilizarea unei lufe poate ajuta la răspândirea mai uniformă a șamponului în blană, până la rădăcina firelor de păr. Zona axilară, burtica și zona interdigitală nu trebuie trecute cu vederea.
5. Clătește foarte, foarte bine
Este important să speli câinele periodic, dar și mai important este să te asiguri că ai îndepărtat tot șamponul de pe blana și de pe piele. Resturile de săpun eventual rămase pe piele pot determina iritații și alergii și degradează blănița, care nu va mai avea același aspect lucios.
Specialiștii consideră să este mai rău să speli câinele și să nu îl clătești temeinic, decât să nu îl speli deloc.
6. Mai presus de orice, baia trebuie să fie o experiență plăcută
Unii câini se urcă singuri în cadă chiar și când stăpânii lor fac duș, dacă aceștia uită să închidă ușa. Alți câini urăsc cu pasiune apa și baia. Și pentru unii, și pentru ceilalți, baia trebuie să devină un moment plăcut, lucru pe care îl obții ținând cont de câteva detalii simple:
● Folosește o mulțime de recompense, de la laude la gustări delicioase, pentru momentele în care câinele se află în cadă;
● Creează cât mai multe asocieri pozitive între baie și activități plăcute câinelui;
● Încearcă să speli câinele atunci când o altă persoană se poate implica să te ajute să îl împiedici să iasă din cadă;
● Asigură-te că apa are temperatura potrivită și e plăcută pentru câine și că acestuia nu îi este frig;
● Învelește câinele într-un prosop uscat imediat după baie și usucă-l cu un uscător de păr, la temperatură medie și cu viteză mică sau medie a jetului de aer, pentru a nu-l face să intre în panică și a evita asocierile negative.
Respectând câteva indicații simple din partea specialiștilor, momentul băii va fi unul relaxat și plăcut, atât pentru tine cât și pentru câine.