5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăLifestyle3 lucruri pe care să le ai în vedere când alegi o...

3 lucruri pe care să le ai în vedere când alegi o centrală termică

Confortul pe care îl ai în propriul cămin este cel mai important. Iar acesta este dat în primul rând de apa caldă și de căldură. Fără aceste două utilități viața este imposibilă.

Iar în situația actuală în care căldura furnizată de agentul termic clasic este insuficientă, iar în multe locuri chiar inexistentă, o centrală termică  este deosebit de utilă.

Însă alegerea unei centrale trebuie făcută cu multă atenție și informare în prealabil. Asta deoarece, pe lângă faptul că există numeroase tipuri de centrale, fiecare dintre acestea funcționează în mod diferit. În plus, pentru a fi eficientă, centrala trebuie să aibă puterea adecvată pentru spațiul de care dispui.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre o centrală înainte de a alege una pentru locuința ta. 

1. Tipul de centrale termice

Este important să știi că există mai multe tipuri de centrale termice. Este important să știi că fiecare dintre acestea are propriile avantaje și dezavantaje.

Centrale termice electrice – centralele termice electrice folosesc curentul pentru a furniza căldură și apă caldă. Sunt deosebit de eficiente și nu consumă mult curent. Acestea reprezintă o achiziție perfectă atât pentru apartamente cât si pentru case.

Centrale termice pe gaz – centralele pe gaz folosesc gazul pentru a produce apă caldă și căldură. Acestea sunt și cele mai apreciate de persoanele care stau la bloc. Cu toate acestea, obținerea autorizației este mai greoaie. În plus depinzi de furnizarea de gaze pentru ca centrala să funcționeze. Prin urmare, sunt deosebit de utile pentru persoanele care stau la bloc și au o bună aerisire a bucătăriei (locul în care acestea sunt montate).

Centrale termice pe combustibil solid – centralele termice pe combustibil solid sunt deosebit de mari si au nevoie de o cameră tehnica sau de o anexă în care să fie instalate. Acestea sunt destinate doar celor care locuiesc la case și funcționează pe baza de lemne, peleți sau GPL.

2. Ține cont de combustibilul folosit

Combustibilul folosit pentru încălzire este deosebit de important. Dacă îți dorești o centrală electrică, dar în zona ta sunt frecvente pene sau fluctuații de curent, cel mai bine este să renunți la această idee deoarece riscul de a se strica este mare.

Pentru o centrală pe gaz, după cum ți-ai dat seama deja, depinzi de racordul la rețeaua de gaze.

În cazul centralelor pe combustibili solizi (lemne, peleți sau GPL) este foarte important să alegi materiale de calitate, din surse de încredere. De asemenea, lemnele și peleții trebuie ținuți într-o încăpere pentru a nu se umezi. Aceștia trebuie să fie perfect uscați în momentul în care sunt folosiți. În caz contrar riști să micșorezi durata de viață a centralei, dar o și împiedici să producă energia de care ai nevoie.

3. Spațiul de care dispui

Spațiul de care dispui este foarte important când vine vorba despre alegerea unei centrale, indiferent de tipul acesteia. Prin urmare, trebuie să ții cont de numărul de camere, de suprafața întregii case, precum și de poziționarea geografică.

Este de la sine înțeles că în momentul în care stai într-o zonă friguroasă vei avea nevoie de o centrală mai performantă, în timp ce dacă locuiești într-o zonă călduroasă poți opta pentru o centrală mai mică.

Cele mai citite

Președintele României a promulgat legea pentru achiziția a 32 de avioane F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Președintele României a semnat legea privind achiziția a 32 de avioane F-35, un contract evaluat la 6,5 miliarde de dolari, la care se adaugă...

Theo Rose, momente critice în relația cu Anghel Damian: „Ai repostat-o pe fata aia?”

Theo Rose și Anghel Damian sunt un cuplu deosebit de solid din showbiz, iar povestea lor de iubire pare desprinsă din filme. https://www.youtube.com/watch?v=RpGzizNNlVc Cei doi s-au...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă