3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăCulturăZiua mondială a cărții și a drepturilor de autor

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor se sărbătoreşte, anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO.

Anul trecut, a început Deceniul Internaţional al Limbilor Indigene (2022-2032), fiind o prioritate a ONU să susţină şi să promoveze diversitatea lingvistică şi multilingvismul, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. Limbile indigene şi locale fac parte din Carta Capitalei Mondiale a Cărţii, iar Carta recunoaşte un concept mai puţin rigid al „cărţii”, adică recunoaşterea diferitelor forme de literatură (inclusiv tradiţiile orale). Pentru Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor din 23 aprilie 2023, mesajul pe care se va concentra UNESCO va fi privitor la limbile indigene.

Dintre cele aproape 7.000 de limbi existente – dintre care multe sunt pe cale de dispariţie – majoritatea sunt vorbite de popoarele indigene care reprezintă cea mai mare parte a diversităţii culturale a lumii. ONU nu impune restricţii asupra culturilor care pot fi numite indigene, dar multe persoane pot cunoaşte comunităţile indigene fie din propria ţară, fie dintre cele cu care au lucrat în străinătate, arată sursa citată de Agerpres.

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, şi peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, conform https://www.un.org.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă