10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăCulturăZiua mondială a cărții și a drepturilor de autor

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor se sărbătoreşte, anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO.

Anul trecut, a început Deceniul Internaţional al Limbilor Indigene (2022-2032), fiind o prioritate a ONU să susţină şi să promoveze diversitatea lingvistică şi multilingvismul, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. Limbile indigene şi locale fac parte din Carta Capitalei Mondiale a Cărţii, iar Carta recunoaşte un concept mai puţin rigid al “cărţii”, adică recunoaşterea diferitelor forme de literatură (inclusiv tradiţiile orale). Pentru Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor din 23 aprilie 2023, mesajul pe care se va concentra UNESCO va fi privitor la limbile indigene.

Dintre cele aproape 7.000 de limbi existente – dintre care multe sunt pe cale de dispariţie – majoritatea sunt vorbite de popoarele indigene care reprezintă cea mai mare parte a diversităţii culturale a lumii. ONU nu impune restricţii asupra culturilor care pot fi numite indigene, dar multe persoane pot cunoaşte comunităţile indigene fie din propria ţară, fie dintre cele cu care au lucrat în străinătate, arată sursa citată de Agerpres.

Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, şi peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, conform https://www.un.org.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă