5.7 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăInternaționalZelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace,...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în livrările de arme.

Volodimir Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul prin diplomație”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru publicația Suspilne, difuzat pe 16 noiembrie, că soluția diplomatică este crucială pentru a pune capăt războiului, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la intențiile președintelui rus Vladimir Putin. Zelenski consideră că Putin nu urmărește cu adevărat pacea, ci încearcă să folosească negocierile ca o modalitate de a-și rupe izolarea politică pe scena internațională.

„Nu cred că Putin vrea pace. Dar asta nu înseamnă că nu își dorește să se așeze la masa negocierilor cu un lider occidental pentru a câștiga timp și legitimitate,” a afirmat Zelenski.

Putin și strategiile diplomatice

Președintele ucrainean a avertizat că un recent apel între Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz – primul după doi ani de tăcere diplomatică – ar putea deschide o „Cutie a Pandorei”, oferindu-i liderului rus ocazia să submineze solidaritatea occidentală. Zelenski a adăugat că negocierile directe între Ucraina și Rusia, fără implicarea altor aliați, ar fi inacceptabile, numindu-le „o poziție perdantă” pentru Kiev.

„America trebuie să rămână fermă în poziția sa că Rusia este un agresor și că a încălcat dreptul internațional. Neutralitatea în acest context nu este o opțiune,” a declarat Zelenski.

Provocări militare și sprijin internațional insuficient

Zelenski a recunoscut dificultățile întâmpinate pe front, inclusiv progresele lente ale armatei ucrainene și epuizarea resurselor umane și logistice. Deși Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk în august, reușind să ocupe o parte din teritoriul rus, forțele ruse au recâștigat aproape jumătate din teritoriile pierdute.

Președintele ucrainean a subliniat că livrările de arme din străinătate sunt insuficiente, precizând că doar jumătate dintre echipamentele promise de SUA au ajuns până acum. Totuși, Ucraina face progrese în producția internă de rachete, patru noi tipuri fiind în faza de testare.

„Țara noastră este recunoscătoare pentru sprijinul primit, dar trebuie să accelerăm procesul de reînarmare și mobilizare, deoarece numărul actual de militari nu este suficient,” a explicat Zelenski.

Impactul unei posibile administrații Trump

Referindu-se la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Zelenski a declarat că războiul ar putea lua sfârșit mai repede sub o astfel de administrație, dar și-a exprimat temerile că acest lucru ar putea veni cu prețul unor concesii teritoriale păguboase pentru Ucraina. Trump a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore,” ceea ce, potrivit lui Zelenski, ar putea fi o soluție favorabilă lui Putin.

Perspective pentru iarnă

Cu privire la lunile de iarnă, Zelenski a avertizat asupra unor atacuri combinate ale Rusiei, dar a exprimat încredere în sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei. „Ne aflăm într-o poziție foarte bună în ceea ce privește apărarea, dar trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare,” a adăugat el.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Doi localnici din Harkov, condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru spionaj în beneficiul Rusiei, au anunțat luni...

Donald Trump a discutat cu premierul indian, Narendra Modi, despre arme și comerț

Donald Trump a apreciat, într-o convorbire telefonică avută luni cu premierul indian Narendra Modi, că este 'important ca India să-și sporească achizițiile de echipament...

Doi localnici din Harkov, condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru spionaj în beneficiul Rusiei, au anunțat luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă