Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina
Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat prezentatorul de televiziune rus Pavel Zarubin, citat de Reuters.
Contractul care permite tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina se apropie de data de expirare. Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina, iar Fico l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a refuzat prelungirea contractului, care expiră la sfârșitul anului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior agenției de presă TASS că discuțiile s-au încheiat. El a spus că cei doi lideri nu vor emite o declarație comună. Peskov a precizat că discuțiile s-au concentrat pe tranzitul gazelor și situația internațională actuală. El a spus că întâlnirea de la Kremlin a fost aranjată „cu câteva zile în urmă”. Televiziunea rusă i-a arătat pe cei doi lideri dându-și mâna la începutul discuțiilor.
Pro-rusul Fico este al treilea lider european care l-a vizitat pe Putin la Kremlin, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. El îi urmează pe cancelarul austriac Karl Nehammer, care l-a vizitat în aprilie 2022, și pe premierul ungar Viktor Orban, care a fost ultimul la Moscova, în luna iulie.
Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul de tranzit cu Rusia. Slovacia, care are un contract pe termen lung cu gigantul rus Gazprom, a încercat să continue să primească gaz prin Ucraina, spunând că achiziția din altă parte, ar costa cu 220 de milioane de euro (229 de milioane de dolari) mai mult. Fico a adus în discuție subiectul joi, la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles, la care a participat și Zelenski, care a reiterat că țara sa nu va continua tranzitul gazelor rusești.
De la preluarea puterii anul trecut, Fico a oprit ajutorul militar de stat pentru Kiev, a spus că războiul cu Rusia nu are o soluție militară și a criticat sancțiunile împotriva Moscovei.
Ungaria va continua să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream de pe albia Mării Negre, deși dorea să păstreze și ruta ucraineană. Fosta Moldovă sovietică s-a bazat, de asemenea, pe gazul care tranzitează Ucraina, pentru a-și asigura nevoile sale și ale enclavei separatiste din Transnistria, inclusiv o centrală termică care furnizează cea mai mare parte a energiei electrice pentru părți ale Moldovei aflate sub control guvernamental. Șeful interimar al Moldovagaz, operatorul de gaze al țării, Vadim Ceban, a declarat că ar putea furniza gaze pentru Transnistria achiziționate din alte surse. Dar regiunea pro-rusă ar trebui să plătească prețuri mai mari asociate cu aceste provizii. Transnistria nu a plătit nimic de mulți ani pentru gazul rusesc. Ceban a spus că Moldovgaz a făcut mai multe apeluri către Gazprom pentru a trimite gaz în Moldova prin Turkstream, Bulgaria și România.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube