26.5 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeSpecialLivrarile de gaze rusesti raman la cote de avarie

Livrarile de gaze rusesti raman la cote de avarie

Temperaturile extrem de scazute inregistrate in ultima perioada in Federatia Rusa si Ucraina au dus la reducerea cu circa 20% a livrarilor de gaze rusesti catre Romania. Deocamdata populatia nu a fost afectata de acest lucru, livrarile catre aceasta facandu-se la parametrii optimi.
Pentru a compensa insa scaderea importurilor concomitent cu cresterea consumului cu peste 30%, Dispeceratul National s-a vazut nevoit sa opreasca in continuare livrarile de gaze catre combinatele chimice, dupa ce initial fusese restrictionata si aprovizionarea centralelor electrotermice. Sistarea livrarilor de gaze si trecerea lor pe pacura inseamna pentru centrale costuri mai mari cu pana la 20% pentru producerea agentului termic, avand in vedere ca pretul pacurii sare de 300 dolari/tona.
Ramane de vazut insa cine va acoperi aceste costuri suplimentare, in situatia in care primariile nu vor dori sau nu vor putea sa majoreze subventiile pentru energia termica iar societatile gazeifere aflate pe lantul importator-transportator-distribuitor vor demonstra ca nu au nici o vina pentru reducerea cantitatilor de gaze livrate.
“Furnizarea gazului catre CET-uri a fost reluata la parametrii normali incepand de marti la pranz iar livrarile catre populatie se desfasoara conform graficelor, desi de la inceputul acestei luni Rusia a redus livrarile catre tara noastra cu circa 20%. Noi am facut adrese catre furnizorii nostri externi, dar sansele pentru a se reveni la normal sunt minime in cazul in care temperaturile nu cresc”, ne-a declarat Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului National de Gaze (DNGN).
Livrarile din import la punctul Mediesul Auriu sunt de 6,8 milioane metri cubi/zi, conform contractelor incheiate, dar la Isaccea livrarile zilnice sunt de numai 11 milioane metri cubi, fata de 14 milioane metri cubi cat prevede contractul. Pentru a suplini acest lucru, din cele opt depozite subterane se extrage la capacitate maxima, adica 16 milioane metri cubi pe zi. In aceasta perioada consumul de gaze a crescut cu circa 30%, el ajungand la 66,5 milioane metri cubi pe zi, din care circa 34 milioane metri cubi/zi sunt utilizati pentru consumul casnic.
Si furnizorii de gaze naturale din alte state europene, precum Italia, Austria, Germania si Bosnia, au anuntat ca livrarile au scazut in ultimele zile din cauza unui nou val de frig in Rusia.

Cele mai citite

Risc uriaș dacă nu clătești orezul înainte să-l gătești

 Orezul este consumat de oameni din peste 100 de țări și există aproximativ 40.000 de soiuri de orez în întreaga lume. În plus,...

Asul cu care Simona Halep poate câştiga meciul vieţii: audierea lui Patrick Muratoglu

Mâine se împlinesc 13 luni de când fostul numărul unu al tenisului mondial, Simona Halep, a fost suspendatã dupã un test de rutină...

Meta Estate Trust a vândut 40% din Redport Properties cu 2,7 milioane de euro

Meta Estate Trust, (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, anunță vânzarea celor 40% din părțile sociale deținute în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies