14.3 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăPoliticăVikto Orban, mesaj amenințător din Românie pentru UE. Marcel Ciolacu, indiferent

Vikto Orban, mesaj amenințător din Românie pentru UE. Marcel Ciolacu, indiferent

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a ținut un discurs la Băile Tușnad anti-vest în care a avertizat despre o nouă „ordine mondială” orientată spre Asia, în timp ce și-a exprimat sprijinul în spatele președinției lui Donald Trump. El a mai afirmat că UE alunecă înspre insignifianță.

Orban este deja cunoscut pentru opoziția sa fermă față de imigrație și drepturile LGBT. De asemenea, el a îngrădit libertatea presei și a sistemului judiciar și a fost acuzat de către UE pentru încălcarea statului de drept și a standardelor democratice.

El a laudat conducerea „hiper-raţională a Rusiei” și a formulat noi atacuri la adresa UE în vizita sa în România, în timpul discursului rostit sâmbătă în faţa etnicilor maghiari aflați la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Marcel Ciolacu și-a urmărit doar interesul

Întrebat de jurnaliști cum comentează discursul controversat al lui Orban, rostit pe teritoriul țării noastre, Marcel Ciolacu susține că este „treaba acestuia” ce declarații face și că nu „e treaba mea”.

Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu i-a luat apărarea omologului său maghear și a subliniat că Ungaria este al treilea partener al României din Uniunea Europeană.

„Treaba dânsului. A spus ceva de România? Voiaţi să-i interzic să vină pe teritoriul României? Acelaşi lucru mi se pare că l-a spus şi de la Bruxelles şi de la Budapesta. Nu e treaba mea. Eu am vorbit lucruri concrete în ceea ce priveşte relaţia economică şi am văzut că s-a raportat la relaţii economice. Iertaţi-mă, este al treilea partener al României din interiorul Uniunii Europene Ungaria. Ăsta este adevărul. Da, am vorbit şi domnul Grindeanu să promoveze în Guvern, o să se promoveze şi în Guvernul Ungariei, să pornim SF-ul de tren rapid între Budapesta şi Bucureşti şi o să ne ţinem de cuvânt”,

a afirmat Ciolacu, întrebat despre discursul lui Viktor Orban de la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri cu Viktor Orban, premierul Ungariei, țară care deține președinția Consiliului UE în acest semestru, ocazie cu care a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. În plus, premierul spune că s-a convenit și realizarea unui proiect strategic – o legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București.

„Am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”,

a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

„Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Viktor Orban, discurs controversat în România la adresa Europei

Prezent în România, Orban a criticat Europa că urmează politica democraților american chiar și cu costul autodistrugerii.

„Europa a renunțat să-și mai apere interesele. Tot ce face Europa astăzi este să urmeze necondiționat politica democraților americani chiar și cu costul autodistrugerii. Va avea loc o schimbare cum nu s-a mai văzut în 500 de ani. Ne confruntăm cu o schimbare a ordinii mondiale”,

a spus Orban indicând China, India, Pakistan și Indonezia ca devenind „centrul dominant” al lumii.

Orban a afirmat că Statele Unite au fost în spatele exploziilor din 2022 care au avariat gazoductul Nord Stream construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, explozii pe care le-a numit „un act de terorism săvârșit la indicația evidentă a americanilor”. Orban nu a oferit vreo probă în sprijinul afirmațiilor sale.

Considerațiile liderului de dreapta vin în contextul criticile în creștere ale parternerilor săi europeni după ce a plecat într-o „misiune de pace” la Moscova și Beijing în această lună cu scopul de a intermedia un final al războiului din Ucraina. Orban este considerat ca fiind de departe liderul UE care are relațiile cele mai cbune cu Kremlinul.

În ce privește Ucraina, Orban și-a arătat îndoiala că această țară sfâșiată de război va deveni membru NATO sau UE.

„Noi, europenii, nu avem bani pentru asta. Ucraina se va reîntoarce în poziția de stat-tampon”, a declarat acesta, adăugând că garanții internaționale de securitate „vor fin înscrise într-o înțelegere între SUA și Rusia”.

De la începerea războiului, Orban s-a diferențiat de ceilalți lideri din UE refuzând să furnizeze Kievului arme cu care să se apere împotriva forțelor rusești și, în mod constant, a întârziat, diminuat sau blocat eforturile de a trimite ajutor financiar Ucraine și de a impune sancțiuni Moscovei.

În același timp, el a reluat poziția sa mai veche împotriva imigrației, spunând că aceasta nu este răspunsul la îmbătrânirea populației ungare.

Nu este prima dată când Orban se folosește de festivalul din Transilvania pentru a provoca controverse. În 2014, Orban a declarat pentru prima dată intenția de a construi „un stat iliberal” în Ungaria, iar în 2022 a provocat un scandal internațional după ce a vituperat împotriva Europei pentru că devine o societate „amestecată rasial”.

Orban folosește în mod obișnuit platforma oferită de Universitatea de Vară Tusvanyos din România pentru a indica direcția ideologică a guvernuliui său și pentru a lua în derâdere standardele Uniunii Europene, în care Ungaria a intrat în 2004, scrie Associated Press.

Ungaria deține actualmente președinția rotativă a UE, în timpul căreia Orban a promis „să facă Europa măreață din nou” și a sprijinit candidatura lui Trump la alegerile din acest an. Orban l-a vizitat de două ori în acest an la reședința din Mar-a-Lago a fostului președinte american.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă