20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Kremlinul respinge intrarea în incapacitate de plată a Rusiei. Spune că...

VIDEO: Kremlinul respinge intrarea în incapacitate de plată a Rusiei. Spune că plățile au fost executate

Kremlinul a respins afirmațiile potrivit cărora a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a expirat o perioadă de grație pentru plata dobânzilor de 100 de milioane de dolari.

În cadrul unei convorbiri cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a efectuat plăți de obligațiuni scadente în luna mai, dar faptul că acestea au fost blocate de Euroclear din cauza sancțiunilor occidentale asupra Rusiei „nu este problema noastră”.

Rusia s-a străduit să își mențină plățile pentru obligațiunile restante în valoare de 40 de miliarde de dolari de la invazia sa în Ucraina, în condițiile în care sancțiunile radicale au izolat efectiv țara de sistemul financiar global și au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulți investitori.

Rusia a declarat de mult timp că are banii necesari pentru a plăti, numind incapacitatea de plată artificială, deoarece sancțiunile blochează deținătorii de obligațiuni străini să primească banii. Luni, un oficial american a declarat că neîndeplinirea obligațiilor de plată a arătat cât de dramatic afectează sancțiunile economia Rusiei.

Aproximativ jumătate din rezervele rusești de aur și valută – aproximativ 300 de miliarde de dolari – au fost blocate anterior de sancțiunile occidentale impuse după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Euroclear nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Într-o altă măsură de extindere a sancțiunilor împotriva Moscovei, guvernul britanic a declarat duminică că Marea Britanie, Statele Unite, Japonia și Canada vor interzice noi importuri de aur rusesc.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Cele mai aglomerate Vămi în weekendul prelungit de Sfânta Maria

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost ieri, 13 august, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire,...
Ultima oră
Pe aceeași temă