Franța s-a trezit luni, 20 iunie, la o realitate politică fără precedent, după ce alegerile parlamentare i-au răpit președintelui Emmanuel Macron majoritatea absolută.
În timp ce gruparea „Ensemble” a lui Macron a obținut cel mai mare număr de parlamentari în Adunarea Națională cu 577 de locuri, aceasta nu a reușit să obțină majoritatea absolută în urma votului de duminică (19 iunie), în care o alianță de stânga și extrema dreaptă au înregistrat performanțe uluitoare.
Cifrele finale au arătat că tabăra centristă a lui Macron a obținut 245 de locuri – mult sub cele 289 necesare pentru a controla parlamentul.
Luni, parizienii au pus sub semnul întrebării autoritatea lui Macron în urma pierderii majorității sale.
„Cred că un președinte trebuie să aibă o majoritate absolută pentru a guverna”, a declarat un bărbat, adăugând că speră că parlamentarii opoziției nu vor „obstrucționa țara” să meargă înainte.
„Sunt fericit că Macron nu are majoritatea absolută, asta îmi doream. În acest fel, el nu poate face ce vrea în următorii cinci ani și să înrăutățească viața, pur și simplu”, a declarat Sandra Belliot, care a votat pentru partidul Raliul Național.
Votul a fost un eșec dureros pentru Macron, 44 de ani, care a fost reales în aprilie. În al doilea și ultimul său mandat, el vrea să aprofundeze integrarea în Uniunea Europeană, să crească vârsta de pensionare și să injecteze o nouă viață în industria nucleară a Franței.
Partidul de extremă-dreapta Raliul Național al lui Marine Le Pen a obținut cea mai mare reprezentare de până acum în camera inferioară, în timp ce un bloc de stânga reînviat, Nupes, condus de stânga dură Jean-Luc Melenchon, va forma cea mai mare forță de opoziție.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!