Ministerul Apărării din Rusia a expus miercuri (17 august) o parte din echipamentele militare, dar și din arme ce sunt ale armatei ucrainene furnizate de străini despre care susține că forțele ruse le-au capturat sau recuperat în timpul conflictului din Ucraina, potrivit Reuters.
Echipamentul, inclusiv transportoare blindate de personal, a fost expus în cadrul expoziției internaționale de tehnică militară „Armata-2022” la Centrul de expoziții Patriot din regiunea Moscova.
Rusia a expus mai multe arme capturate din Ucraina, ce sunt de proveniență străină, din războiul purtat cu aceasta
Ucraina, care s-a eliberat de stăpânirea Moscovei când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991, acuză Rusia că a purtat un război de cucerire în stil imperial.
Războiul a făcut ca milioane de oameni să fugă, a ucis mii și a adâncit o ruptură geopolitică între Occident și Rusia, care spune că scopul operațiunii sale este demilitarizarea vecinului său și protejarea comunităților de limbă rusă.
România va face donații de arme către Ucraina
România va face donații de arme către Ucraina, din rezervele unor instituții ale sistemului național de apărare.
Această decizie va deveni posibilă printr-o modificare a legislației din România. Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens. Viitorul act normativ va modifica Ordonanța de Guvern 122 / 1998. Ordonanța 122 reglementa „acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale”.
Textul viitoarei OUG precizează că aceasta este necesară în contextul invaziei militare a Rusiei împotriva Ucrainei. După aprobarea acestei OUG, România va putea livra produse din rezervele militare, către state aliate sau partenere. După cum se știe, Ucraina nu este țară aliată, dar este țară parteneră cu NATO.
Produsele donate de România vor proveni din rezervele MApN, MAI, SRI, SIE, SPP și STS.
Donații de arme din rezervele Armatei și ale serviciilor de informații
Ucraina a solicitat insistent țărilor NATO să-i doneze sau să-i vândă armament. Cel mai probabil, Ucrainei i se va oferi armament produs în fosta URSS, pe care militarii ucraineni știu să-l folosească foarte bine.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!