20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalMinistrul de externe finlandez, Pekka Haavisto: Acordul cu Turcia a venit la...

Ministrul de externe finlandez, Pekka Haavisto: Acordul cu Turcia a venit la o pauză de cafea

Acordul cu Turcia de a permite Suediei și Finlandei să adere la NATO a venit la o pauză de cafea, băutură tradițională a culturii turcilor.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat miercuri (29 iunie) reporterilor că progresul în discuțiile cu Turcia privind Finlanda și Suedia a venit la o pauză de cafea.

 „Ca întotdeauna în timpul pauzei de cafea, apar idei grozave și apoi spre sfârșitul întâlnirii a fost mai ușor să ajungi la o concluzie”, a spus el în marja summitului NATO, potrivit Reuters.

Aliatul NATO, Turcia, a ridicat marți (28 iunie) dreptul de veto asupra cererii celor două țări scandinave de a se alătura alianței occidentale, după ce cele trei națiuni au convenit să își protejeze reciproc securitatea, punând capăt unei „drame” de câteva săptămâni care a testat unitatea aliaților împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.

Haavisto a spus că principala dificultate a fost de a rezolva diferențele în ceea ce fiecare țară definește drept „terorism”.

„În cele din urmă, am putea separa acele aspecte în declarație și asta ne-a adus de fapt la concluzie”, a spus el.

Suedia, Turcia și Finlanda semnează un memorandum la summitul NATO, după ce soluția privind acordul cu Turcia a venit la o cafea

Suedia, Turcia și Finlanda au semnat un memorandum care abordează preocupările Turciei, deschizând calea pentru aderarea la NATO a celor două țări nordice, la începutul summitului alianței de la Madrid, marți (28 iunie).

Renunțând la decenii de politică de neutralitate, Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO după invazia Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.

Acestea s-au confruntat cu opoziția Turciei față de ceea ce aceasta din urmă reclamă că este sprijinul țărilor nordice pentru militanții pe care îi consideră teroriști, dar și embargoul asupra armelor de la Ankara.

Jens Stoltenberg a salutat decizia luată de Suedia, Turcia și Finlanda de a semna un memorandum pentru aderarea la NATO

Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marţi seară, a anunţat în faţa presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite AFP.

„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, posibilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei, va face Alianţa „mai puternică şi mai sigură”, a reacţionat marţi seară premierul britanic Boris Johnson. Este o „ştire fantastică pentru începutul summitului NATO”, a spus el pe Twitter.”Aderarea Suediei şi a Finlandei va face ca alianţa noastră magnifică să fie mai puternică şi mai sigură”, a continuat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă