24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalA fost găsit suspectul în atacul armat de la Oslo, iar comemorarea...

A fost găsit suspectul în atacul armat de la Oslo, iar comemorarea victimelor a fost anulată

Un tribunal norvegian l-a identificat luni (27 iunie) pe suspectul care, într-un moment de furie, a semănat moarte în atacul dintr-un bar de „ gay”, din Oslo, ca fiind Zaniar Matapour, un cetățean norvegian de origine iraniană, iar o demonstrație planificată pentru a onora victimele a fost anulată.


Un tribunal norvegian l-a identificat pe suspectul atacului mortal de sâmbătă (25 iunie) dintr-un bar de „gay” din Oslo, conform Reuters.


Zaniar Matapour, un cetățean norvegian de origine iraniană, a fost identificat luni (27 iunie).
El este acuzat că a ucis două persoane și a rănit alte 21 în aceeași zi în care orașul urma să sărbătorească parada anuală a Mândriei.


Membrii comunității LGBTQ a orașului pregăteau o demonstrație de solidaritate pentru a onora victimele, dar poliția a sfătuit organizatorii să anuleze evenimentul.

Suspectul în atacul din barul gay din Oslo este un islamist radicalizat cu antecedente de boli mintale


În ciuda faptului că a dat aprobarea pentru întâlnirea planificată de luni, preocupările de securitate au dus la schimbarea planului.


După atacul de sâmbătă, Norvegia și-a ridicat evaluarea amenințării teroriste la cel mai înalt nivel.
Organizația Oslo Pride, una dintre susținătoarele demonstrației de luni, nu a comentat imediat acest lucru.


Poliția l-a descris pe Matapour drept un islamist radicalizat cu antecedente de boli mintale.
Serviciile de informații au spus că îl cunoșteau din 2015 și că făcuse parte dintr-o rețea de extremiști islamiști din Norvegia.


Tribunalul districtual din Oslo va decide luni termenii inițiali de detenție a lui Matapour în timpul anchetei asupra atacului armat în masă.


Poliția a anunțat că suspectul va fi supus unei evaluări psihiatrice.


Avocatul lui Matapour, John Christian Elden, nu a răspuns la o solicitare de comentarii atunci când a fost contactat de Reuters.


El a declarat pentru postul privat TV2 că în prezent nu este posibil să se tragă concluzii cu privire la motivele atacului.


Matapour este acuzat de crimă, tentativă de omor și terorism. Răspunsul lui la acuzații nu este cunoscut.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...

Cum te pregătești pentru venirea pe lume a copilului? 4 cumpărături esențiale

Odată cu apropierea momentului în care vei naște, trebuie să ai deja cumpărate anumite lucruri esențiale pentru îngrijirea bebelușului. Chiar dacă trebuie să fii...
Ultima oră
Pe aceeași temă