Noua rachetă japoneză de transport mediu a eșuat marți, 7 martie, la zborul său de debut în spațiu, după ce motorul din a doua etapă a lansatorului nu s-a aprins așa cum era prevăzut, ceea ce reprezintă o lovitură pentru eforturile sale de a reduce costurile de acces în spațiu și de a concura cu SpaceX a lui Elon Musk.
Japonia a fost nevoită să distrugă noua sa rachetă H3 în timpul zborului de debut, marți (7 martie), după ce motorul din a doua treaptă nu s-a aprins conform planului – marcând o lovitură pentru eforturile Japoniei de a reduce costul accesului la spațiu și de a concura cu SpaceX a lui Elon Musk.
Transmis în direct de Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA), lansatorul, primul model nou în 30 de ani, a decolat din portul spațial Tanegashima fără probleme.
Dar, când a ajuns în spațiu, după 14 minute de zbor, defecțiunea motorului din a doua etapă a forțat JAXA să trimită un semnal de distrugere.
Resturile ar fi căzut în ocean la est de Filipine, a precizat JAXA, anunțând totodată că această încercare eșuată a urmat unei lansări ratate luna trecută.
Ministrul japonez al Științei și Tehnologiei a declarat într-un comunicat că guvernul a înființat un grup de lucru pentru a investiga acest eșec „foarte regretabil”.
Propulsat de un nou motor mai simplu și mai puțin costisitor, constructorul H3 a estimat că costul său per lansare va fi la jumătate față de cel al predecesorului său.
H3 avea la bord un satelit de monitorizare a dezastrelor și un senzor experimental cu infraroșu care ar putea detecta rachetele balistice lansate din Coreea de Nord.
Pe lângă ridicarea sateliților pe orbita Pământului, va transporta provizii către Stația Spațială Internațională.
Ca parte a cooperării tot mai strânse dintre Japonia și SUA în domeniul spațial, racheta va furniza, de asemenea, încărcături pentru o nouă stație spațială a NASA.
Aceasta este construită ca parte a programului NASA de a readuce oameni pe Lună, inclusiv astronauți japonezi.
În ciuda eșecului, Japonia își propune în continuare să pună în funcțiune o rachetă competitivă la nivel internațional, a confirmat JAXA.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!