Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia în această lună pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și a discuta despre posibilitatea de a furniza Moscovei arme pentru războiul din Ucraina, în timp ce Rusia afirmă că urmărește să stabilească legături militare mai strânse cu Coreea de Nord.
Ultima dată când Kim Jong Un din Coreea de Nord s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin în 2019, acesta a mers cu trenul blindat la Vladivostok, cel mai apropiat oraș rusesc important de Pyongyang.
La acea vreme, Kim căuta sprijin în negocierile nucleare cu fostul președinte american Donald Trump.
Luni, New York Times a relatat că va călători în Rusia în această lună pentru a se întâlni din nou cu Putin în circumstanțe foarte diferite.
Ziarul a relatat că Kim va discuta despre posibilitatea de a furniza Moscovei arme pentru a-și susține războiul din Ucraina, citând surse americane și aliate care au mai spus că Kim va călători din nou de la Pyongyang cu trenul, la fel ca tatăl său Kim Jong Il, care a evitat în mod faimos călătoriile cu avionul – și se vor întâlni din nou la Vladivostok.
The Times a relatat că, de data aceasta, Putin îi va cere probabil lui Kim să-i trimită Rusiei obuze de artilerie și rachete antitanc în schimbul tehnologiei Moscovei pentru a îmbunătăți sateliții și submarinele cu propulsie nucleară ale Pyongyangului.
Rapoartele privind vizita lui Kim vin în contextul în care săptămâna trecută Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea că negocierile privind armamentul dintre Rusia și Coreea de Nord avansează în mod activ și că ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a încercat, în timpul unei vizite în Coreea de Nord în iulie, să convingă Pyongyangul să vândă muniție de artilerie Rusiei.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Coreea de Nord a livrat anul trecut rachete de infanterie și rachete în Rusia și că Moscova a încercat de atunci să achiziționeze muniții suplimentare.
Atât Pyongyangul, cât și Moscova au negat anterior că Nordul furnizează Rusiei arme pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.
Totuși, săptămâna trecută, Kremlinul a declarat că Moscova intenționează să își aprofundeze „relațiile de respect reciproc” cu Pyongyang, unul dintre aliații săi apropiați din timpul Războiului Rece și, de asemenea, una dintre puținele țări care au sprijinit anexarea proclamată de Rusia a unor părți din Ucraina anul trecut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!