Cătălin Predoiu a fost prezent în emisiunea „Ediție specială” de la România TV. Ministrul de Interne a abordat, printre altele, subiectele droguri și spațiul Schengen.
Întrebat ce face pentru aderarea României la Schengen, Cătălin Predoiu a răspuns:
„În primul rând, cred că e util să încadrăm exact și precis ce înseamnă aceste controale în interiorul granițelor Schengen, că nu e vorba de o suspendare a acordurilor Schengen, este vorba de aplicarea unor reguli din Codul Frontierelor Schengen, deci din cadrul legislativ destinat Schengen, care permit ca în anumite situații, în cazul unor evenimente speciale sau în caz de amenințări teroriste, de exemplu, sau riscuri de securitate națională în general, să se introducă temporar aceste controale în interiorul frontierelor Schengen.
Este foarte adevărat că există criterii care sunt mai mult de natură subiectivă și în acest sens, în ultimul Consiliu JAI, comisarul Johannson a pledat pentru schimbarea acestor criterii, pentru a le face ceva mai obiective, astfel încât să eliminăm orice marjă de subiectivitate și să consolidăm spațiul Schengen. În ce privește demersurile Ministerului Afacerilor Interne, și pot să vă spun că încă de când am preluat mandatul, în urmă cu câteva luni, mi-am stabilit două direcții de acțiune foarte clare pe o diplomație intensă, dar discretă în același timp.
Respectiv să menținem în continuare sprijinul foarte clar, cvasiunanim pe care România îl are în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene și al Comisiei Europene pentru integrarea în Spațiul Schengen. Doi: să organizăm o relație diplomatică de cooperare, de încredere și, dacă vreți, de interes comun până la urmă cu Austria, dincolo de toate impedimentele pe care le cunoaștem cu toții, pentru că numai în acest fel putem organiza un spațiu diplomatic în care să ne promovăm interesele.
Și rezultatul acestor acțiuni este vizibil. La ultimul Consiliu JAI, toate Statele Membre ale Uniunii Europene, exceptând Austria, s-au pronunțat pentru lărgirea spațiului Schengen, într-o discuție informală. Deci nu a fost o discuție care să aibă pe ordinea de zi propriu-zis subiectul extinderii, ci o evaluare, un barometru Schengen, cum s-a spus. În mod deschis, statele și-au manifestat acest sprijin pentru România.
Deci, acest sprijin este în continuare securizat, e foarte important. Și unul din motivele pentru care acest sprijin a rămas solid este faptul că noi am continuat dialogul diplomatic cu Austria. Aceasta e calea europeană, modul european de abordare, indiferent de ce diferențe de opinii sau interese există la un moment dat. Statele europene trebuie să-și continue demersul diplomatic, să păstreze un dialog diplomatic coerent, cooperant, în vederea atingerii unui obiectiv comun.
Chiar și Austria, în acest Consiliu JAI care s-a desfășurat recent, a exemplificat, e adevărat, mai departe, că dorește o reformare a spațiului Schengen, dar a indicat numai acesta ca fiind motivul pentru care nu acceptă o extindere a spațiului Schengen deocamdată pentru România și Bulgaria. Deci, cu alte cuvinte n-a mai pus în cauză România ca fiind motivul pentru care nu dorește să extindă spațiul Schengen datorită sau din cauza, mai bine spus, unor fenomene migraționiste care s-ar petrece inclusiv în țara noastră.
Asta a fost o consecința, dacă vreți, și a performanței din ultimele luni ale Ministerului Afacerilor Interne, prin armele sale, de a combate migrația ilegală. Noi am obținut cifre foarte bune, rezultate foarte bune în ultimul an. Practic, toată lumea a remarcat faptul că în România frontierele sunt protejate, implicit frontierele Uniunii Europene sunt protejate și că noi combatem foarte bine migrația ilegală.
Deci suntem într-o progresie normală, suntem pe un parcurs normal. Eu n-aș vrea să ridic temperatura acestor discuții, să ridic așteptările unde nu e cazul să fie plasate în acest moment, ci să ne păstrăm calmul, luciditatea, să continuăm să muncim și în teren, prin protejarea frontierei, demantelarea oricăror rețele care s-ar ocupa cu traficul de ființe umane, inclusiv migrația ilegală și cooperarea pe planurile bilaterale pe care le avem cu țările vecine, Serbia, Ungaria, Austria, avem un plan bilateral deși nu e o țară cu frontieră directă cu România, avem un plan de lucru comun.
Cooperăm foarte bine, există o apreciere fără rezerve, inclusiv la nivel ministerial din partea Austriei, deci eu cred că ne-am poziționat corect și ne vedem de un parcurs planificat. Nu facem nimic la întâmplare.”
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!