9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRăzboi între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați...

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide în mai multe județe, la alegerile locale din iunie 2024, trecând peste opoziția unor filiale județene, mai ales ale PNL, care au avertizat că refuză să meargă în alianță cu filialele din celălalt partid.

Liderii Coaliției PNL – PSD au decis la București, în ședința din 25 martie 2024, care vor fi candidații comuni ai acestor două partide pentru Parlamentul European și pentru funcțiile de primari și de președinți de Consilii Județene. Pentru alegerile europarlamentare, chestiunea decisă în ședința din 25 martie a fost aceea ca Mihai Tudose (PSD) să deschidă lista comună. Următorul pe listă va fi Rareș Bogdan (PNL), apoi vor fi figura alternativ candidați din ambele partide. Tudose și Bogdan sunt deja europarlamentari și, aproape cu certitudine, își vor menține acest statut. Alături de ei, în Parlamentul European are șanse mari să ajungă și Gabriela Firea (PSD). Plasarea pe locuri eligibile în Parlamentul European le-a fost oferită pentru ca, în schimb, niciunul dintre ei să nu candideze, în anul 2024, pentru o funcție în România.

În vederea alegerilor locale (care se vor desfășura, în România, simultan cu cele europene, adică la 9 iunie), liderii PNL și PSD au împărțit câteva funcții, cerând filialelor județene să susțină candidații desemnați de la București. Dacă un partid va oferi candidatul pentru funcția de primar al municipiului, celălalt partid va oferi candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean. S-a mai decis să existe candidați comuni la funcțiile de primar în sectoarele 1 (PNL), 2 (PSD) şi 5 (PSD). În Sectorul 1, candidat va fi George Tuță (care însă va avea șanse minime împotriva lui Clotilde Armand). Pentru funcția de primar în Sectorul 2, candidatul va fi probabil Dan Cristian Popescu. La Sectorul 5, candidatul posibil ar fi Rareș Hopincă, actualul prefect al Capitalei, care ar urma să concureze împotriva fiului lui Cristian Popescu Piedone.

În municipiul Brașov, George Scripcaru (PNL) va candida din partea PNL – PSD împotriva actualului primar, Allen Coliban (USR).

Situația cea mai tensionată ar fi în județul Timiș, întrucât filiala județeană PNL refuză ferm orice colaborare cu filiala PSD. Fără a ține cont de divergențele de pe plan local, Ciucă și Ciolacu au căzut de acord ca Nicolae Robu (PNL) să fie susținut și de PSD pentru funcția de primar al Timișoarei. Robu a mai fost primar și are șanse mari împotriva actualului primar, Dominic Fritz (USR). Dacă PSD îl va susține pe Robu, PNL ar fi obligat să-l susțină pe Alfred Simonis (deputat PSD și președinte interimar al Camerei Deputaților) pentru a deveni președinte al Consiliului Județean.

Cu o zi înaintea acestor decizii, președintele PNL, Nicolae Ciucă, mărturisea că alianța cu PSD i-a fost inspirată după ce a făcut o vizită la Mănăstirea Voroneț. “Probabil că toată lumea se întreabă: domnule, de ce ați acceptat să faceți listă comună, de ce ați acceptat să aveți o coaliție de guvernare cu Partidul Social Democrat? Răspunsul l-am dat mai devreme – pentru că am vrut să mergem în echilibru. Multă lume nu a crezut în acest proiect și, sincer – este aici și Rareș Bogdan, este aici și domnul Stolojan, ne aducem aminte discuțiile – nici noi nu am crezut dar – că tot l-am invocat mai devreme pe Dumnezeu – ne-a luminat mintea”, a explicat Nicolae Ciucă.

Într-adevăr, în august 2023, Nicolae Ciucă făcuse o vizită la Mănăstirea Voroneț. Doar că, la acel moment, alianța PNL – PSD era deja funcțională, lucru demonstrat inclusiv de faptul că la mijlocul anului 2023 Ciucă a demisionat din funcția de premier pentru a o prelua Marcel Ciolacu. Deci tranzacționarea funcțiilor între PNL și PSD era deja o practică obișnuită, nu fusese inspirată de vizita lui Ciucă la Voroneț.

Alin Nica, liderul filialei PNL Timiș, a avertizat, luni, că nu va susține candidatura lui Alfred Simonis (PSD) pentru funcția de președinte al Consiliul Județean ci își menține propria lui candidatură. Nica a precizat că n-ar dori să demisioneze din PNL dar că, dacă filiala Timiș dorește să-l îndepărteze, el va continua să facă politică liberală în alt partid – care ar putea fi Forța Dreptei.

“Liderii coaliției PSD-PNL au decis astăzi să treacă peste voința liberalilor din Timiș și să desemneze un candidat comun la președinția Consiliului Județean Timiș în persoana șefului PSD Timiș, Alfred Simonis. În repetate rânduri am atras atenţia colegilor de la Bucureşti că fac o greşeală şi vând pe nimic o întreagă filială”

Alin Nica,

Președinte PNL Timiș

Organizațiile județene PSD ori sunt mai conciliante cu liberalii, ori sunt mai supuse deciziilor care se iau la vârful PSD. Senatorul Vasile Dîncu declara, la postul Digi 24, că PSD ajută PNL în ciuda faptului că, în preferințele electoratului din România PSD ar fi mult deasupra PNL. Anterior, Dîncu estima că PSD va rămâne la guvernare dar are nevoie de un partener puternic, acesta fiind PNL.

“Se fac alianțe locale acolo unde există înțelegere între filialele PSD și PNL. Este un proiect politic care depășește emoționalitățile personale. Dacă ne uităm în sondaje, scorul nostru este cel puțin dublu față de al colegilor liberali dar mergem la paritate. Mulți spun că le întindem o mână colegilor de la PNL”

Vasile Dîncu,

Președintele Consiliului Național al PSD

PSD este sigur că va rămâne la guvernare și după alegerile parlamentare din anul 2024 dar admite că, pentru a putea guverna, are nevoie de un partener, acesta fiind PNL.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă