5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiUrsula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție...

Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, miercuri, că Executivul european nu a oferit „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor.

Decizia CJUE indică cum Comisia Europeană a procedat greşit când a restrâns accesul public la unele detalii şi clauze ale contractelor de achiziţie pentru vaccinurile anti-COVID.

Hotărârea a venit cu doar o zi înainte de un vot decisiv pentru Ursula von der Leyen, care speră să obțină un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Aceasta are nevoie de sprijinul a 361 de deputați europeni pentru a fi reconfirmată, scrie Politico.

Cazul a fost prezentat de un grup de deputați europeni din partea Verzilor, care au depus cereri pentru a avea acces la contractele de vaccinare și la anumite documente conexe pentru a înțelege acordul dintre Comisie și producătorii de vaccinuri COVID-19 în 2021.

Comisia a fost de acord să ofere doar acces parțial la anumite contracte, argumentând că unele secțiuni au fost redactate pentru a proteja interesele comerciale sau pentru chestiuni de confidențialitate.

Din cauza refuzului, deputații europeni au acționat apoi Comisia în instanță.

Instanţa din Luxemburg a evidenţiat mai multe nereguli, inclusiv refuzul parţial de a face publice declaraţiile privind conflictele de interese ale membrilor executivului european care au negociat achiziţiile de la companiile farmaceutice.

„Comisia nu a acordat publicului un acces suficient de larg la contractele de achiziţie a vaccinurilor împotriva COVID-19”, a comunicat CJUE, care fusese sesizat de mai mulţi europarlamentari şi de persoane fizice, potrivit AFP.

Reclamanţii au solicitat Comisiei în 2021 acces la toate documentele care ar fi permis înţelegerea termenilor şi condiţiilor de achiziţie şi „asigurarea protecţiei interesului public”, reaminteşte documentul instanţei.

Cea mai înaltă instanță administrativă a Uniunii Europene a constatat că instituția condusă de Ursula von der Leyen „nu a demonstrat că un acces mai larg la aceste clauze ar submina, de fapt, interesele comerciale ale companiilor respective”.

Comisia a refuzat, de asemenea, să dezvăluie detaliile personale ale oficialilor care au negociat achiziția vaccinurilor din cauza preocupărilor legate de confidențialitate. Însă Curtea a constatat că europarlamentarii au demonstrat „interesul public” în identificarea acelei echipe, pentru a stabili dacă au existat conflicte de interese.

„Trebuie să facă concesii cu privire la acest lucru pentru votul nostru”, a declarat o delegație din cadrul Renew Europe, care i-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer, pentru POLITICO, adăugând: „Este important ca von der Leyen să demonstreze că poate evalua ea însăși gravitatea și remedierea adecvată.”

Unul dintre grupurile de la care von der Leyen a căutat sprijin este cel al Verzilor, membrii cărora au introdus acest caz în instanță pentru vaccinuri.

Tilly Metz, unul dintre europarlamentarii Verzi care au intentat procesul, a declarat că decizia este „semnificativă pentru viitor”, întrucât se așteaptă ca instituția europeană să efectueze mai multe achiziții comune – în sănătate, dar potențial și în apărare.

„Este important ca instanța să confirme importanța justificărilor adecvate pentru protejarea intereselor comerciale”,

Tilly Metz, europarlamentar

„Noua Comisie Europeană trebuie să își adapteze acum gestionarea cererilor de acces la documente pentru a fi în conformitate cu hotărârea de astăzi”, a adăugat ea.

Europarlamentarul Peter Liese, de la Partidul Popular European, același grup politic ca von der Leyen, a minimizat decizia instanței. El crede că a fost „justificat” ca CE să fie de acord cu unele dintre cererile companiilor farmaceutice – inclusiv redactarea anumitor clauze – pentru a asigura accesul rapid la vaccinuri pentru Europa.

„Este bine că avocații Comisiei analizează acum hotărârea în detaliu și trag concluzii din aceasta, dar concluzia că Comisia a greșit totul poate fi deja infirmată la prima vedere asupra hotărârii”,

Peter Liese, europarlamentar

Comisia a subliniat că instanța a fost de acord că anumite clauze ale contractelor erau acoperite de protecția interesului comercial, menținând doar parțial procesul.

„În aceste cazuri, Comisia trebuia să găsească un echilibru dificil între dreptul publicului, inclusiv al europarlamentarilor, la informare și cerințele legale care decurg din contractele COVID-19 în sine, care ar putea duce la cereri de despăgubiri cu prețul banii contribuabililor”, a spus Comisia într-un comunicat.

Executivul a spus că „va studia cu atenție hotărârile Curții și implicațiile acestora” și că „își rezervă opțiunile legale”.

Comisia poate contesta hotărârea în termen de două luni și zece zile de la decizie.

Alte cazuri privind contractele Pfizer și comunicarea dintre von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, sunt, de asemenea, pe rol în diferite jurisdicții ale UE.

CE a negociat în numele statelor UE

Achiziţiile respective datează din 2020 şi 2021. În timpul pandemiei de COVID, Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele celor 27 de state membre ale Uniunii.

Instanța reaminteşte că, la scurt timp după ce pandemia s-a extins în Europa în primăvara lui 2020, „au fost deblocate circa 2,7 miliarde de euro pentru efectuarea unei comenzi ferme pentru mai mult de un miliard de doze de vaccin”.

Cele mai multe doze au fost cumpărate sau rezervate de la asocierea americano-germană Pfizer/BioNTech, însă autoritatea europeană de reglementare a omologat şi vaccinurile produse de Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax şi Valneva.

În paralel cu recursurile în justiţia europeană privind lipsa de transparenţă, parchetul european a deschis la rândul său o anchetă în octombrie 2022, tot pentru respectivele achiziţii controversate.

Înainte de aceasta, în 2021, ziarul New York Times dezvăluise un schimb de mesaje scrise între preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şi directorul general al Pfizer, Albert Bourla. Serviciile Comisiei au refuzat cererea unui jurnalist de a afla conţinutul mesajelor, iar ombudsmanul european a criticat această atitudine în vara lui 2022.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă