2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiUrmezi un tratament ortodontic? Află care sunt simptomele și eventualele complicații care...

Urmezi un tratament ortodontic? Află care sunt simptomele și eventualele complicații care impun un consult medical

Din ce în ce mai mulți adulți apelează în prezent la tratamente ortodontice, pentru a-și corecta poziția dinților, din motive estetice sau medicale. Aparatul dentar se folosește, în general, în cazul unor anomalii de creștere, de exemplu, când nu există suficient spațiu între dinți sau când aceștia se suprapun. În rare cazuri, purtarea unui aparat dentar poate să provoace anumite complicații. Dacă urmezi deja un tratament ortodontic, iată mai jos care sunt aceste complicații și ce simptome impun un consult medical.

Orice tratament medical comportă anumite riscuri

Tratamentul ortodontic este alegerea cea mai bună pentru alinierea dinților, pentru a rezolva anumite probleme funcționale – de masticație, respirație sau neuromusculare -, dar și pentru a avea zâmbet frumos. Atunci când alegi să porți un aparat dentar, trebuie să iei în considerare faptul că orice tratament medical, inclusiv stomatologic, implică anumite riscuri și limitări. Este întotdeauna o chestiune de a evalua dacă beneficiile depășesc riscurile posibile. Iar medicul dentist este singurul în măsură să decidă dacă poți să porți sau nu aparat dentar, în funcție de starea danturii tale. 

Timpul necesar corectării poziției dinților depinde de o multitudine de factori, precum complexitatea problemei, tipul de dispozitiv folosit – fix, de exemplu, aparat dentar safir sau metalic, ori Invisalign, care se poate scoate înainte de a lua masa -, dar și de rutina de îngrijire. În general, se estimează că este nevoie de șase – opt luni de tratament în cazurile cele mai simple, dar poate să ajungă și la doi ani pentru situațiile mai complexe. 

Cele mai frecvente complicații ale unui tratament ortodontic

Printre complicațiile rare ale tratamentului ortodontic se numără demineralizarea, gingivita, sensibilitatea dentară, tartrul, halitoza. Multe dintre acestea sunt cauzate de igiena incorectă. 

Necroza dentară

Aceasta este consecința unui proces treptat de distrugere a țesuturilor dinților, din cauza unor traumatisme, carii, a bolii parodontale ori, mai rar, a unui tratament ortodontic care a provocat o deplasare prea rapidă a dinților. Dintele suferă leziuni la nivelul pulpei și poate să apară necroza, necesitând un tratament de canal (devitalizare). Aceasta este o complicație foarte rară în cadrul unui tratament ortodontic, ce nu compromite viitorul dintelui, dar îi poate modifica nuanța. 

Demineralizarea dentară

Afecțiunea este una gravă și este o consecință a igienei incorecte. Resturile de alimentele rămase pe dinți intră în contact cu bacteriile care există în mod natural în gură, ducând la formarea unor acizi. Aceștia distrug smalțul dinților provocând decalcifiere, respectiv apariția unor pete albe în zonele în care sunt atașate elementele aparatului dentar. Este important de reținut că aparatele în sine nu produc pete, însă captează foarte bine resturile alimentare. Petele de demineralizare, care pot provoca și sensibilitate dentară, sunt de obicei permanente și pot duce la carii. 

Gingivita

O altă problemă cauzată de igiena incorectă poate să fie gingivita, respectiv inflamarea țesuturilor din jurul dinților. Gingivita are printre simptome sângerări, sensibilitate dentară, înroșirea și umflarea gingiilor și este o problemă pentru care există tratament, cu condiția să nu fie ignorată. 

Tartrul dentar

Acesta se formează dacă placa dentară nu este îndepărtată la timp de pe dinți și se întărește. Placa dentară este o peliculă incoloră, lipicioasă de bacterii, care se formează în mod constant în gură, din combinația dintre salivă și resturi alimentare. Dificultatea de a curăța zonele din jurul aparatului dentar poate să favorizeze formarea plăcii dentare. Dacă se formează tartrul, acesta poate să fie îndepărtat doar de medicul dentist. 

Halitoza

Respirația urât mirositoare este, de obicei, cauzată tot de o igienă orală deficitară, dar și de afecțiuni medicale sau obiceiuri proaste, ca fumatul. În cazul aparatului dentar, aceasta poate să se dezvolte din cauza igienei incorecte, bacteriile care se hrănesc cu particulele alimentare rămase în gură fiind cele care creează mirosul neplăcut. 

În general, sunt rare cazurile în care apar complicații în timpul tratamentelor ortodontice. Dacă porți aparat dentar, este recomandat să respecți măsuri de igienă stricte și, la orice simptom observat, să ceri imediat sfatul medicului dentist.

(Sursa foto: Freepik)

Cele mai citite

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă