Ungaria, deși face parte din NATO și din UE, își menține importurile de energie din Rusia, atât de țiței cât și de gaze naturale, în ciuda faptului că țările occidentale au impus sancțiuni Rusiei.
Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, se află la Moscova în ziua de 11 aprilie 2023. El a purtat discuții cu vicepremierul Rusiei, Alexander Novak. Discuțiile s-au referit la conducta TurkStream, prin care se livrează gaze, și la conducta Druzhba, prin care se livrează petrol.
Gazoductul TurkStream este pe traseul Rusia – Turcia – Bulgaria – Serbia – Ungaria. Din Rusia importă gaze atât Bulgaria cât și Ungaria. Conducta Druzhba este pe traseul Rusia – Belarus – Ucraina – Ungaria, dar are și o ramificație prin Polonia până în Germania.
Cel puțin patru țări NATO depind de importurile de energie din Rusia
Druzhba este principala cale prin care țițeiul din Rusia ajunge în Germania. Tot prin această conductă, Rusia livrează țiței în Ungaria, Cehia și Slovacia. Funcționarea conductei Druzhba a fost temporar afectată din cauza războiului din Ucraina.
Un alt subiect discutat între delegațiile Rusiei și Ungariei a fost evitarea sancțiunilor contra industriei nucleare.
„Cu vicepremierul Alexander Novak, astăzi sunt pe ordinea de zi: siguranța fizică și tehnică a conductei TurkStream, care asigură furnizarea de gaze naturale țării noastre, menținerea livrărilor pe conducta Druzhba, care ne asigură furnizarea de petrol, și prevenirea sancțiunilor împotriva industriei nucleară”, a anunțat ministrul de Externe al Ungariei într-o postare pe internet.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!