Organizația Mondială a Sănătății a solicitat „acțiuni imediate și concertate” pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate, după ce anul trecut a avut loc o serie de decese de copii legate de siropurile pentru tuse, transmite Reuters.
În 2022, peste 300 de copii – în principal cu vârste sub 5 ani – din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unor leziuni renale acute, din cauza unor medicamente contaminate, a precizat luni OMS într-o declarație.
Medicamentele, siropuri pentru tuse fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilenglicol și etilenglicol.
„Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”, a precizat OMS.
Pe lângă țările menționate mai sus, OMS a declarat luni pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece este posibil ca acestea să aibă medicamentele la vânzare. Organizția a făcut apel la acțiune în toate cele 194 de state membre ale sale pentru a preveni mai multe decese.
„Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diverse părți cheie implicate în lanțul de aprovizionare cu medicamente să ia măsuri imediate și coordonate”, a declarat OMS.
OMS a trimis deja alerte specifice privind produse în octombrie și la începutul acestei luni, cerând ca medicamentele să fie retrase de pe rafturi, pentru siropurile pentru tuse fabricate de Maiden Pharmaceuticals din India și Marion Biotech, care au legătură cu decesele din Gambia și, respectiv, Uzbekistan.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!