4 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInternaționalUn ofițer de informații german riscă condamnarea la închisoare pe viață pentru...

Un ofițer de informații german riscă condamnarea la închisoare pe viață pentru că a transmis secrete Rusiei

Un ofițer german din BND, agenția de informații externe a Germaniei, riscă să fie condamnat la închisoare pe viață pentru că a transmis secrete de stat Rusiei, potrivit adevarul.ro.

Potrivit BND, care citează Procuratura Germaniei, Carsten L ar fi primit 400.000 de euro în schimbul unor informații secrete referitoare la războiul din Ucraina și grupul de mercenari Wagner.

Un alt bărbat, care a acționat în calitate de curier, a fost arestat în acest nou caz de spionaj. „Curierul” riscă la rândul său să fie condamnat la închisoare pe viață, relatează BBC.

Carsten L ar fi activat într-un departament care monitorizează comunicațiile telefonice și prin internet și fusese promovat, cu câteva săptămâni înainte de arestarea sa, ca responsabil de verificarea antecedentelor.

Arestarea sa s-a produs în decembrie anul trecut, la Berlin. Complicele său, Arthur E, a fost arestat o lună mai târziu, după ce a sosit în Germania cu un zbor din SUA.

Om de afaceri german născut în Rusia, Arthur E este acuzat că a călătorit la Moscova pentru a transmite Serviciului Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB) informațiile secrete primite de la Carsten L.

Presa germană scrie că Arthur E era un comerciant de diamante care „bombănit ca un pârâu” după arestarea sa. Se pare că cei doi bărbați s-au întâlnit pentru prima dată în 2021, la o petrecere privată la un club de fotbal din Bavaria, iar Carsten L i-a povestit lui Arthur E despre munca sa în BND.

Ambii bărbați au fost acuzați de „trădare într-un caz deosebit de grav” de către procurorul general al Germaniei, precizează BBC.

Șeful BND, Bruno Kahl, spune că acest caz a constituit un șoc pentru agenția sa. Totuși, Kahl dă asigurări într-un interviu acordat pentru Tagesspiegel că mare parte din materialul care s-a scurs are o valoare limitată și că BND și-a intensificat măsurile de securitate pentru a preveni alte cazuri asemănătoare.

Îngrijorările legate de spionajul rusesc au crescut de la izbucnirea războiului la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022. Mai multe țări, printre care Marea Britanie, Polonia, Norvegia și Republica Moldova, au arestat sau expulzat suspecți de spionaj în favoarea Moscovei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Mediului anunță posibilitatea majorării valorii ecotichetului pentru mașini electrice

Adoptarea unui program Rabla multianual pentru perioada 2025-2030 ar oferi predictibilitate și ar putea contribui la atingerea țintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon Declarațiile...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă