Uniunea Europeană a cerut „încetarea ostilităților” între Armenia și Azerbaidjan, după ce mai mulți soldați ar fi fost uciși în timpul unor noi confruntări în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.
Reizbucnirea tensiunilor dintre cele două țări a avut loc „în jurul coridorului Lachin și în alte locuri de-a lungul liniei de contact”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Acțiune Externă al UE, transmis miercuri, notează Euronews.
Între timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, este „strâns implicat” cu liderii celor două țări și a vorbit cu premierul armean Nikol Pashinyan, a declarat joi un oficial UE. El va vorbi „în curând” cu președintele azer Ilham Aliyev.
„Echipa sa și reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, au fost în contact permanent cu ambele părți în ultimele zile, pentru a face presiuni în vederea păcii imediate și a realizării de progrese cu privire la toate punctele de pe ordinea de zi aflate pe masă prin intermediul dialogului”, a adăugat oficialul.
Cele două țări s-au acuzat reciproc pentru ultimele tensiuni. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că unul dintre militarii săi „a murit din cauza unei răni provocate de glonț” în timpul confruntărilor, în timp ce premierul armean Pashinyan a declarat joi că doi militari din țara sa „au fost uciși”.
Armenia și Azerbaidjanul au purtat un război violent în anii 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah – un teritoriu muntos situat între cele două țări – în care au murit aproximativ 30.000 de persoane.
O exacerbare a tensiunilor timp de șase săptămâni în 2020 a dus la aproximativ 6.500 de morți și s-a încheiat după un acord de încetare a focului mediat de Rusia, în baza căruia Armenia a cedat părți mari din Nagorno-Karabah.
Moscova a desfășurat, de asemenea, aproximativ 2.000 de soldați despre care spune că se află într-o misiune de menținere a păcii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!