0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăȘtiințăUn misterios eveniment seismic a zguduit Pământul timp de 9 zile

Un misterios eveniment seismic a zguduit Pământul timp de 9 zile

În septembrie 2023, un tsunami provocat de o alunecare de teren într-un fiord din Groenlanda a generat undele care au făcut Pământul să vibreze timp de nouă zile, conform unui raport publicat în jurnalul științific Science.

Tsunami-ul din Groenlanda care a făcut Pământul să vibreze timp de nouă zile

Echipa internațională de cercetători care a efectuat studiul a identificat schimbările climatice ca fiind un factor determinant în alunecarea de teren care a declanșat acest fenomen seismic neobișnuit.

Potrivit studiilor, modificările climatice au contribuit la destabilizarea ghețarilor și a terenului montan, rezultând într-o alunecare masivă de teren în fiordul din Groenlanda, care a generat tsunami-ul.

Acest eveniment a fost monitorizat de seismologi și geologi care au observat că undele generate au produs vibrații detectabile la nivel global, demonstrând impactul semnificativ pe care schimbările climatice îl pot avea asupra fenomenelor naturale extreme.

Această cercetare subliniază interconexiunea dintre schimbările de mediu și riscurile naturale majore, oferind noi perspective asupra modului în care schimbările climatice influențează nu doar mediul, dar și activitatea seismică globală.

„Ce este cu totul unic la acest eveniment este durata semnalului seismic şi constanţa frecvenţei lui”, a explicat vineri pentru AFP unul dintre autorii studiului, Kristian Svennevig. Şi alte alunecări de teren şi tsunamiuri au produs semnale seismice, dar numai timp de câteva ore şi foarte local; acesta a fost observat în întreaga lume, până în Antarctica, scrie Agerpres.

Fenomenul seismic din Groenlanda a reprezentat un mister pentru comunitatea științifică până la identificarea sursei sale. Inițial considerat un „obiect seismic neidentificat”, evenimentul a fost ulterior atribuit unei alunecări de teren în fiordul Dickson, situat în estul Groenlandei.

În luna septembrie 2023, aproximativ 25 de milioane de metri cubi de rocă și gheață au căzut în acest fiord izolat, aflat la aproape 200 de kilometri distanță de ocean.

Alunecarea de teren a generat un mega-tsunami cu valuri de până la 200 de metri la epicentru.

Aceste valuri masive au produs daune semnificative, iar valurile de tsunami de patru metri au avariat o bază de cercetare situată pe insula Ella, aflată la 70 de kilometri distanță de epicentru.

GEUS (Geological Survey of Denmark and Greenland) a explicat că prăbușirea a fost cauzată de subțierea ghețarului de la baza muntelui, un proces accelerat de schimbările climatice.

Această subțiere a făcut ca terenul să devină instabil, provocând alunecarea masivă și, implicit, tsunami-ul devastator. Fenomenul subliniază impactul profund al schimbărilor climatice asupra stabilității terenului și riscurile asociate cu evenimentele naturale extreme în regiunile afectate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă