18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUn grup infracțional organizat format din 30 de cetățeni români a fost...

Un grup infracțional organizat format din 30 de cetățeni români a fost reținut

Un grup infracțional organizat care implică 30 de cetățeni români a fost reținut în urma unei operațiuni desfășurate de autoritățile din Franța, Germania și România, în colaborare cu Europol și Eurojust. Grupul este suspectat de furturi care vizează zonele de odihnă pentru transportul mărfurilor de-a lungul principalelor rute de transport rutier între România, Franța și Germania. Aceștia au furat bunuri în valoare aproximativă de 2,5 milioane EURO.

„Infractorii erau angajați în activități legitime de transport rutier de marfă, pe care le foloseau ca alibi pentru călătoriile regulate prin Europa. Acest lucru i-a ajutat pe infractorii să evite bănuielile, deoarece au identificat și atacat ținte de-a lungul rutelor rutiere dintre România și Germania. Acțiunea s-a desfășurat sub umbrela mecanismului/cadrului de securitate EMPACT“, transmit reprezentații Europol printr-un comunicat de presă.

Rezultate din 23 noiembrie

14 arestări (12 în România și 2 în Germania)
57 căutări (46 în România, 11 în Germania)
11 mandate europene de arestare executate de autoritățile române (7 din Franța, 4 din Germania)

Gruparea criminală organizată a funcționat folosind ca acoperire, o afacere legală în transportul de mărfuri. Lucrând ca șoferi de camion, suspecții se întâlneau în zonele de odihnă preselectate de pe autostrăzile franceze și germane, unde apoi își planificau și comiteau jafurile. Ei se apropiau de vehiculele de marfă din zonele de odihnă și tăiau capacele prelate ale remorcilor, înainte de a fura mărfurile din interior. Marfa a fost împărțită între ei, înainte de a fi aduse înapoi în România prin spațiile logistice germane.

Gruparea infracțională a luat mai multe măsuri de precauție pentru nu fi identificați. Pe lângă utilizarea activităților de logistică legitime ca acoperire, aceștia și-au verificat în mod regulat vehiculele ca să nu fie urmăriți prin diferite mijloace. Ca răspuns, Europol și partenerii săi au desfășurat controale de poliție în mai multe jurisdicții. Drone franceze și au fost trimise pentru a ajuta la identificarea criminalilor, iar poliția din Germania și Franța au venit în România pentru cercetări. De la sediul său central de la Haga, Europol a oferit sprijin suplimentar în calitate de coordonator al acțiunii și prin furnizarea de prelucrare a datelor și analiză de informații. Eurojust a asistat autoritățile cu înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (JIT) și a permis cooperarea și coordonarea judiciară transfrontalieră.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă