Un deputat rus a îndemnat miercuri instituțiile de stat să nu mai folosească mesageria WhatsApp, iar Ministerul Industriei a încercat să promoveze software-ul produs pe plan intern, în timp ce Rusia dorește să se desprindă de tehnologia occidentală.
Proprietarul WhatsApp, Meta Platforms Inc., a fost găsit vinovat de „activitate extremistă” în Rusia în luna martie și ulterior a fost adăugat pe lista de „teroriști și extremiști” a agenției de monitorizare financiară Rosfinmonitoring. Avocatul companiei a declarat în instanță că Meta nu desfășura activități extremiste și că era împotriva rusofobiei, notează Reuters.
Rusia a blocat Facebook și Instagram în luna martie, contestând restricțiile impuse presei ruse și unele postări permise de utilizatorii din Ucraina.
Utilizat pe scară largă în rândul rușilor, WhatsApp a rămas disponibil, dar Anton Gorelkin, șeful adjunct al Comisiei pentru politica informațională a parlamentului rus, a declarat miercuri că el personal va șterge aplicația și a recomandat o interdicție mai largă.
„Cred că este necesar să se introducă o interdicție totală a utilizării WhatsApp în scopuri oficiale de către angajații statului rus și ai municipalităților. Nu contează dacă este o alternativă rusă sau din Dubai – principalul lucru este că nu aparține unei companii care participă în mod deschis la războiul informațional împotriva țării noastre și care este inclusă pe lista organizațiilor teroriste și extremiste”, a scris Gorelkin pe Telegram, un messenger alternativ foarte popular în Rusia.
Rusia a recunoscut deficiențe majore în ceea ce privește industria sa electronică. Pe măsură ce sancțiunile occidentale și exodul firmelor străine îi blochează accesul la importuri și soluții tehnologice, Moscova a încercat să stimuleze industria prin scutiri de taxe și împrumuturi preferențiale.
Vasili Șpak, ministrul adjunct al industriei și comerțului, a declarat că nișa lăsată liberă de producătorii străini de telecomunicații ar trebui să fie ocupată de cei autohtoni.
„Nu va fi nicio cale de întoarcere”, a declarat Shpak, citat de agenția de știri Interfax, adăugând că firmele care ies din țară nu trebuie să li se permită să se întoarcă pe aceleași nișe pe care le-au eliberat.
„Această nișă ar trebui să fie ocupată de producătorii noștri”, a spus Shpak, făcând apel ca produsele electronice cu software intern să constituie „baza independenței tehnologice a Rusiei”.
Urmărește România Liberăpe Twitter, Facebook și Google News!