3.7 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăInternaționalUn avion rusesc a tras accidental o rachetă chiar deasupra Mării Negre

Un avion rusesc a tras accidental o rachetă chiar deasupra Mării Negre

Un avion rusesc a lansat accidental o rachetă în timp ce a interacţionat cu o aeronavă RAF deasupra Mării Negre, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, transmite Sky News.

Potrivit lui Wallace, Rusia a declarat că lansarea rachetei s-a datorat unei defecţiuni tehnice.

Incidentul a avut loc pe 29 septembrie, când aeronava RAF, care se afla într-o patrulă de rutină, a interacţionat cu două avioane de vânătoare ruseşti.

Ben Wallace a spus că i-a comunicat îngrijorările omologului său rus cu privire la această “angajare potenţial periculoasă”.

Secretarul britanic al Apărării a declarat în parlamentul de la Londra că Marea Britanie a suspendat patrulele în urma incidentului şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, transmite bursa.ro.

Un avion rusesc a tras accidental o rachetă deasupra Mării Negre, după o interceptare între un avion RAF RC-135 Rivet Joint și două SU-27

Ben Wallace a spus că Marea Britanie a reluat acum patrulările.

El a precizat că “un avion neînarmat RAF RC-135 Rivet Joint a fost interceptat de două SU-27 ruseşti, dintre care unul a lansat o rachetă în apropierea RAF Rivet Joint, dincolo de raza vizuală”.

Patrulele sunt acum escortate de avioane de vânătoare, a adăugat el.

Secretarul britanic al apărării a făcut o declaraţie în faţa parlamentului cu privire la Ucraina, după ce s-a întors dintr-o vizită la omologul său american la Washington.

Nici pe pagina de Facebook a Forţelor Aeriene Române si nici pe cea a Royal Air Force nu este nicio referire la evenimentul acesta, nici măcar în zilele ce au urmat imediat după incidentul din 29 septembrie.

Bombardier rusesc în Marea Neagră, interceptat de avioane britanice

Avioanele Royal Air Force prezente în baza aeriană militară din aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța au fost trimise, joi, ca să intercepteze un bombardier rusesc ce opera în Marea Neagră, în apropierea spațiului aerian NATO, relatează Reuters.

Britanicii au lansat două aeronave de luptă Typhoon pe traiectorie de interceptare, după ce avionul rusesc a fost observat zburând spre vest, periculos de aproape de spațiul aerian NATO de la Marea Neagră. Potrivit RAF, aeronava Rusiei nu a încălcat granițele aeriene ale Alianței. În plus, cele două avioane au patrulat zona o scurtă perioadă de timp, pentru a descuraja viitoare transgresiuni rusești.

Nu este primul incident de acest fel stopat de avioanele britanice din România. Acum circa două săptămâni, Chris Ball, comandantul detaşamentului Eurofighter Typhoon, detaşat la Baza Mihail Kogălniceanu, declara că „am avut prima interceptare pe data 3 mai, a fost un avion de supraveghere rusesc şi am tot fost ocupaţi de atunci. Nu pot să intru în detalii, dar am avut de lucru tot timpul. Lucrăm îndeaproape cu colegii români de pe MIG-urile 21 cu care împărţim baza de la Mihail Kogălniceanu şi colaborăm la această misiune NATO, de poliţiei aeriană”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

CIJ începe audieri cu privire la consecințele juridice ale ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel

Cea mai înaltă instanţă a ONU organizează începând de astăzi audieri privind consecinţele juridice ale ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel din 1967, cu...

„E un partid nou. NOUNOUȚ!”

Cunoscutul actor Florin Călinescu pare gata să revină în politică. Fosta vedetă Tv mărturisește că este pe cale să se „implice” politic într-un...

Cumnatul lui Iulian Dumitrescu acuzat că a luat mită 1.000.000 de euro

Punerea sub control judiciar a baronului liberal de Prahova Iulian Dumitrescu pentru o mită de 3,2 milioane de euro a readus în prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă